verzwaringsdeken van lontwol

Alles over de verzwaringsdeken van lontwol

Het is erg belangrijk om goed te slapen. Toch kan het zo zijn dat je vrij slecht slaapt en een goede nachtrust niet vanzelfsprekend voor je is. Een steeds meer gebruikt middel om toch goed in slaap te kopen en dieper te slapen, is de verzwaringsdeken. Maar wat is een verzwaringsdeken precies? Hoe helpt deze deken je om beter te slapen? En hoe maak je zelf een verzwaringsdeken van lontwol? In dit artikel vertelt Zijdewinkel je hier alles over.

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is een speciale deken die zwaarder is gemaakt. Normaal weegt een deken zo rond de 1,5 kilo. Een verzwaringsdeken is zwaarder en weegt zo tussen de 3 en 15 kilo. Met behulp van speciale verzwaringsmiddelen wordt deze deken zwaarder gemaakt. Dit extra gewicht zorgt ervoor dat er een gelijkmatige druk op je lichaam ontstaat. Je kunt je eigen deken prima door een verzwaringsdeken vervangen. Wel is het belangrijk dat je hier alleen onder ligt en niet met een partner. Dit omdat de zwaarte van de deken afhankelijk is van je eigen lichaamsgewicht. Doordat jij en je partner een verschillend gewicht hebben, zal samen onder een verzwaringsdeken liggen weinig effect hebben.

Werking verzwaringsdeken

Hoe werkt de verzwaringsdeken dan precies? Als je ‘s nachts slaapt, lig je dus onder de verzwaringsdeken. Hierbij is de verzwaringsdeken zwaarder dan je van je normale deken gewend bent. Doordat de verzwaringsdeken voor een drukkend gevoel zorgt, kan dit zorgen voor een veilig, ontspannen en geborgen gevoel tijdens je slaap. Er is ook een speciale therapeutische techniek die hierop lijkt en ook wel diepe druk stimulatie wordt genoemd. Dit is een methode waarbij het verwerken van prikkels in de hersenen op een optimale wijze gestimuleerd wordt. Bij diepe druk stimulatie wordt er een gelijkmatige druk op het lichaam uitgeoefend. Hierdoor ontspant het zenuwstelsel, wat zorgt voor onder andere een verlichting van pijn. Ook worden de hersenen gestimuleerd tot het aanmaken van dopamine en serotonine. Zowel dopamine als serotonine vallen onder de geluksstofjes. Deze stofjes zorgen voor een betere stemming en verminderen angst. Ook wordt er minder cortisol aangemaakt. Dit is ook wel een stresshormoon. Doordat je dus minder last van stressgevoelens hebt, zal je nachtrust verbeteren. Het gewicht van de deken zorgt ervoor dat je je extra veilig voelt. Hierdoor zal je een ontspannen gevoel krijgen en rustiger in slaap vallen. Ook zal je merken dat je een stuk langer doorslaapt.

Wat is lontwol?

Een verzwaringsdeken kun je eenvoudig maken met lontwol. Lontwol is ook wel een dikke draag met vezels die één richting in gekamd zijn. Deze zijn in de vorm van een lange lont gekamd, waar de naam ‘lontwol’ dus vandaan komt. Brei je met lontwol, dan kun je altijd een erg zacht eindresultaat verwachten. Wel is het goed om te weten dat de wol niet gesponnen of getwijnd is. Dit betekent dat de wol toch een beetje blijft pluizen. Door de wol licht te vilten tijdens het haken of breien kun je dit voorkomen. Voordat de wol tot de lontwol die wij kennen wordt gemaakt, ondergaat deze nog enkele bewerkingen. Dit komt doordat lontwol een halfproduct is. Lontwol is van nature wit, grijs of bruin, maar komt ook in andere kleuren voor. In deze gevallen is de wol dan gekleurd. Wij doen dit met biologische verf.

Een verzwaringsdeken van lontwol maken

Wil je zelf een verzwaringsdeken maken van lontwol? Dan is het erg belangrijk te weten welke materialen je precies nodig hebt. Anders zal het best lastig zijn om een goede verzwaringsdeken te maken. Dit start al bij de wol. In dit geval lontwol. Het is belangrijk dat je de juiste hoeveelheid wol koopt. Wij raden voor een bedsprei een bump lontwol van 5 kilo aan. Het is aan te raden om altijd wat extra te hebben. Liever te veel wol dan te weinig. Ook is het belangrijk dat je de juiste vulling voor de verzwaringsdeken hebt. Er zijn diverse soorten vulling die je kunt gebruiken voor het maken van een verzwaringsdeken. Maar deze zijn bij een deken van lontwol niet meer nodig. Wil je toch de deken nog verder verzwaren, houdt er dan rekening mee dat je meer wol nodig hebt en een stof zodat je de deken kunt vullen. Voor de vulling kun je bijvoorbeeld kiezen voor spliterwten, rijst, fijne grind of kunststrofgranulaatkorrels. Let bij het kiezen van de juiste vulling goed op het gewicht van de verzwaringsdeken en de uitwasbaarheid hiervan.

Advies nodig? Zijdewinkel helpt je graag verder!

Heb je nog vragen over het maken van een verzwaringsdeken van lontwol? Neem dan gerust even contact op met Zijdewinkel. Wij geven je graag een passend advies, zodat je straks eenvoudig zelf een verzwaringsdeken van lontwol kunt breien. Je wol kun je bij ons bestellen in diverse leuke kleuren.