Maandelijkse Archieven: Mei 2020

  1. Tentoonstelling Sjier Hasjiriem

    zoeter-dan-wijn

    Tentoonstelling Sjier Hasjiriem, het bijbelboek Hooglied verbeeld door Jackie Howard en Feico Hajonides

    Van 11 mei tot en met 14 september 2019 is in Museum Sjoel Elburg werk te zien van textielkunstenares Jackie Howard (1957) en beeldhouwer Feico Hajonides (1959). Beiden hebben vanuit hun persoonlijke beleving het bijbelboek Hooglied op een unieke wijze verbeeld. De luchtige vezels van de doeken en het stoere, aardse brons van de beelden vullen elkaar wonderwel aan.

    Het boek Hooglied heet in de Hebreeuwse bijbel Sjier Hasjiriem: het lied der liederen, wat zoveel betekent als het mooiste of beste lied. Maarten Luther vertaalde deze naam als 'Das Hohelied’, en in Nederlandse bijbelvertalingen heet dit boek nog steeds Hooglied. Hooglied behoort tot de Ketoevim, de Geschriften. Het boek wordt in de synagoge voorgelezen op Pesach, het joodse paasfeest.

     

    Jackie Howard

    Voor Jackie was textiel altijd al een geliefde uitdrukkingsvorm. H

    Lees meer »
  2. De groene vervoerders!

    fietskoeriers-zijdewinkel

    Hoe werkt verzending met Fietskoeriers.nl?

    Bij ZIJDAR & Zijdewinkel.nl worden pakketjes bezorgd via Fietskoeriers.nl. De reden is simpel; pakketten van  ons moeten zo duurzaam mogelijk worden bezorgd. En zoals het gezegde luidt: Op de fiets vervuil je niets!

     

    Hoe werkt dat dan?

    Alle artikelen die wij versturen worden met cargobikes bij ons opgehaald en naar een overslagplaats van Fietskoeriers.nl gebracht aan de rand van de stad. Daar worden de pakketten verdeeld in twee stromen: pakketten die in de stad door fietskoeriers bezorgd worden en pakketten daarbuiten die DHL gaat bezorgen. Alle pakketten worden vervolgens overgeladen in groengasauto’s en naar de juiste sorteercentra gebracht. De pakketten voor DHL worden direct naar een DHL-terminal gebracht en bezorgd. Alle overige pakketten worden via het sorteercentrum van Fietskoeriers.nl naar de stad van bezorging gebracht. Daar wordt alles weer overgeladen in cargobikes en het laatste s

    Lees meer »
  3. Vraag: Hoe kan ik het beste cocons verven?

    cocons-verven

    Vraag: Hoe kan ik het beste cocons verven?

    Op vrijdag is het altijd gezellig druk in de mailbox van Zijdar. Er zijn veel vragen, ik denk omdat mensen misschien hun projectjes klaar hebben gelegd voor het weekend. Of hierover aan het nadenken zijn en nog een vraag hebben. Vandaag in de mailbox:

    Bericht: Goede middag,

    Hoe kan ik het best zijdecocons verven met zijdeverf? Hoe kan ze fixeren?

    Bedankt voor je reactie.
    Groetjes,
    Gabrielle

     

    Antwoord: Je kunt cocons verven met zijdeverf in de magnetron!

    Hoi Gabrielle,

    Leuk dat je cocons gaat verven. Je kunt dit inderdaad doen met zijdeverf. Bijvoorbeeld de zijdeverf van Dupont.

    Dit is een zijdeverf speciaal voor eiwitvezels, en de zijden coconnetjes zijn natuurlijk draden van pure zijde. De zijdeverf kan op drie manieren toegepast en gefixeerd worden:

    1. Aanbrengen

    Lees meer »