Zijn zijden gordijnen kwetsbaar

We kregen van Mieke een vraag binnen over gordijnen van zijde.

We zijn toe aan nieuwe gordijnen en denken erover om zijden gordijnen te kopen. Je hoort echter vaak dat zijde erg kwetsbaar is. Het zou snel verkleuren en er zouden zelfs gaten in kunnen vallen. Kun jij mij hier advies over geven?

Ons antwoord:

Zijde is zeer geschikt voor gordijnen. Vaak hangt het wel tientallen jaren. Wat wel van invloed kan zijn, is de zon. Ramen op de zuidkant hebben meer te verduren dan ramen op de noordkant. Voor iedere stof geldt dat zij kan worden aangetast door zonlicht, dus ook zijde. Zijde beschermt tegen UV, maar wordt ook aangetast door UV. Dit kan bijvoorbeeld gezien worden in kleurverschil. Echt gaten zullen er niet zomaar in vallen, maar na tientallen jaren, is dit natuurlijk wel mogelijk. Wat ook opzich logisch is, en voor iedere stof zal gelden.

Een voering kan helpen. Het type stof en kleur is hierbij ook van invloed. Een natuurwitte dikkere bourette 34 zal een ander kleur verschil geven in de loop der jaren (minimaal) dan een rode pongee of doupion zijde. Suggesties voor gordijnen hebben we hier staan: https://www.zijdewinkel.nl/populair/gordijnen

In de winkel kunnen we ook alle stoffen laten zien en adviseren.

 

Heb je zelf een vraag over zijde? Mail naar info@zijdewinkel.nl