Maandelijkse Archieven: Mei 2019

 1. Zijden stoffen voor draperie Schilderschool Rob de Reus

  draperie-zijden-stoffen-schilderen

  Stoffen voor de draperie

  Wij hebben een goede klantrelatie met Schilderschool Rob de Reus. In 2014 gaf Ria van Els - Dubelaar haar broekpresentatie van ZIJDE-SILK bij de Schilderschool in Uitgeest. In 2018 was Rob docent bij het onderdeel "Huidskleur mengen" tijdens de ZIJDAR Zomerweek met het thema Gezichten & Portretten.

  Wij vonden het dus hartstikke leuk om een serie stoffen uit te lenen aan Rob voor een reeks lessen voor de draperiestudie. De stoffen die wij hebben uitgeleend zijn:

  • Crepe satin – zware kwaliteit zwaar oester
  • Stevige zijden tule
  • Zijde-Viscose fluweel zwart
  • Satin duchesse souvereign zwart
  • Taffetas zwart
  • Taffetas ivoor
  • Crepe satin 19 – 0003 wit
  • Fluweel donkergroen

   

  Toelichting door Rob de Reus

  Eens is de zoveel tijd doen we een draperiestudie bij de schilderschool. Draperieën werden vroeger veel geoefend om de kleding van de g

  Lees meer »
 2. Wol voor vilten!

  schapen-wol-voor-vilten

  Al ons wol is zeer geschikt voor vilten!

  Van oudsher kennen wij vanuit ons bedrijf het lontwol voor vilten. En al is er nu een enorme hype rondom het lontwol voor XXL breien, wij denken toch nog steeds als eerste bij het woord wol aan vilten! ; -) Met warm water, zeep en beweging verbindt je de vezels met elkaar. Vaak ook in combinatie met zijde. Al ons lontwol is ook geschikt voor vilten. Daarnaast hebben we ook nog lontwol welke wat losser / hariger is. Niet geschikt voor het breien (pluisen / trek je zo uit elkaar) maar wél heel geschikt voor stoer, robuust natuurlijk viltwerk.

   

  Wat is vilt?

  Water, zeep en beweging veranderen wol in vilt. Water is nodig voor het vilten van de wol.  Zeep versnelt het viltproces. Savon de Marseille, met haar 72% olijfolie is onze favoriete viltzeep. Beweging; Tijdens het vilten hechten de wolvezels zich aan elkaar vast. Maar vooral ook aan de zijde. Wol krimpt tijdens het vilten, de wolvezels verbinden zich

  Lees meer »
 3. The Batik Stand, A Stand for Batik

  the-batik-stand

  The Batik Stand, A Stand for Batik

  Tijdens de 61ste editie van de Tong Tong Fair (TTF) in Den Haag is er voor het eerst een kraam die helemaal in het teken staat van batik. Batik is een uitsparingstechniek waarbij met hete was patronen worden aangebracht op o.a. stof. Dit jaar is batik 10 jaar UNESCO immaterieel cultureel erfgoed van Indonesië. Dit moet natuurlijk gevierd worden, maar daarnaast behoeft batik ook nog steeds de nodige promotie.

  Van 23 mei t/m 2 juni zijn Romée Mulder & Myrthe Groot van het merk Guave en Sabine Bolk, de batik-hosts van de 'The Batik Stand, A Stand for Batik' op de Grand Pasar van de Tong Tong Fair.

  'The Batik Stand' is de plek voor alles rondom batik. Het is een expo, winkel en ontmoetingsplaats om alles te weten te komen over; hoe een handgemaakte Batik Tulis of Cap te herkennen, waar het verkocht wordt, hoe een batik het beste verzorgt kan worden. U kunt er terecht om er kleding van t

  Lees meer »
 4. Zijde voor een heren overhemd

  zijden-overhemd-heren

  Welke zijde is geschikt voor een heren overhemd?

  Leuke vraag, en hoewel hij niet vaak gesteld wordt, denk ik dat heren (en vrouwen) dit wel een leuke vraag vinden.

  "Hi, ik heb een vraag. Welk type zijde is het meest geschikt voor een overhemd?" Van Toon

  Wat allereerst leuk is om te weten is dat er heel veel benamingen zijn voor stoffen, en dat sommige namen ook gewoon "bedacht" zijn, andere namen iets zeggen over de binding / type weefsel en weer andere zijn de grondstoffen zoals zijde, katoen, linnen. Een praktisch voorbeeld: een Twill is een binding, en zegt niets over de grondstof van de stof. Dit kan zijde zijn of bijvoorbeeld katoen.

   

  Bekende stoffen voor overhemden

  Er zijn heel veel verschillende stoffen en weefsels, dit zijn er enkele:

  Broadcloth

  Stof met nauwelijks structuur / glad. Dit is een wat dunnere en lichtere stof, soms zelfs enigszins transparant bijvoorbeeld bij een wit overhemd.

  Lees meer »