schapen-wol-voor-vilten

Al ons wol is zeer geschikt voor vilten!

Van oudsher kennen wij vanuit ons bedrijf het lontwol voor vilten. En al is er nu een enorme hype rondom het lontwol voor XXL breien, wij denken toch nog steeds als eerste bij het woord wol aan vilten! ; -) Met warm water, zeep en beweging verbindt je de vezels met elkaar. Vaak ook in combinatie met zijde. Al ons lontwol is ook geschikt voor vilten. Daarnaast hebben we ook nog lontwol welke wat losser / hariger is. Niet geschikt voor het breien (pluisen / trek je zo uit elkaar) maar wél heel geschikt voor stoer, robuust natuurlijk viltwerk.

 

Wat is vilt?

Water, zeep en beweging veranderen wol in vilt. Water is nodig voor het vilten van de wol.  Zeep versnelt het viltproces. Savon de Marseille, met haar 72% olijfolie is onze favoriete viltzeep. Beweging; Tijdens het vilten hechten de wolvezels zich aan elkaar vast. Maar vooral ook aan de zijde. Wol krimpt tijdens het vilten, de wolvezels verbinden zich met de transparante zijde en geven een verrassend effect in het eindresultaat. Zijde en wol zijn écht ideale partners!

Het schaap is waarschijnlijk het oudste huisdier dat de mens kent. Al in de oudheid (vermoedelijk vanaf 6000 jr. v. Chr.) leverde het schaap de mens kleding, vlees en melk. Merinowol komt van - hoe kan het ook anders - het Merinoschaap, één van de bekendste schapenrassen ter wereld. De meeste Merino schapen wonen in Australië. Door zijn vele huidplooien produceert een Merinoschaap wel 5 kilo wol per jaar. De wolmerino blinkt niet alleen uit in de hoge wolproductie, maar ook in de bijzondere kwaliteit van die wol. Per vierkante centimeter groeien bij een merino tien keer zoveel haartjes als bij een gemiddeld ander schaap. De wol heeft een zeer fijne structuur en is daarom zeer geschikt voor tal van toepassingen. Bijvoorbeelt vilten : -)

 

Wat is lontwol?

Onze lontwol is gewassen, gekaard en vervolgens tot lont (lange streng) gekamd. Vandaar de naam lontwol of kamband. Twee benamingen voor hetzelfde product. Onze merinowol is zeer scherp geprijsd en verkrijgbaar in vele kleuren en wit (geverfd) en natuurkleuren. Onze Merino Kamband komt bij collega leveranciers uit Australië en Europa vandaan. Familiebedrijven die hun schapen goed behandelen (immers wordt hier hun broodje al jarenlang mee verdient). Ons lontwol is erg geschikt voor vilten.

 

Nieuwe serie lontwol kleur

  • Gifvrij geverfd met hoge kwaliteit synthetische verven van Zwitsers fabrikaat volgens de normen Oeko‑Tex 100 en EU Eco­label for textile products (EU Com­missie besluit 2002/371/EC)
  • Herkomst Europa
  • Mulesing Free
  • Onze lontwol in NIET behandeld met Superwash chemi­caliën. Daardoor kan de wol door wassen wel krimpen en vervilten

 

Speciaal voor vilt(st)ers en spinners

Onze nieuwe serie lontwol is verkrijgbaar in kleinverpakkingen van 50 gram en 250 gram. En in grote verpakkingen van 1 kilo, 3 kilo en een bump 4.5 tot 5 kilo. Je betaalt altijd voor 4,5 kilo, en krijgt 4.5 - 5 kilo! Je kunt ook 25 gram van iedere lontwol in natuurtint en alle kleuren bestellen. In deze speciale sample set zitten dus 41 kleuren totaal a 25 gram voor € 40,-. Als dat geen (vilt)feestje is! We verkopen ook losse sets per kleurtint.

 

Wat zegt het aantal micron over de lontwol?

Hoe lager het micron-getal, des te fijner de wol. Naast de lontwol van 25, 27, 28 & 30 micron hebben we ook extra fijne lontwol van 19.5 micron in kleur. Al dit lontwol is zeer geschikt voor vilten. Alleen je betaalt voor de zachtheid van de wol. Hoe grover de wol, des te voordeliger. Hoe fijner de wol, des te zachter en dus ook duurder.

 

Vraag: Is het lontwol sterk?

Deze merino kamband is een niet-gesponnen en getwijnde wol. De haren zijn alleen in één richting gekamd tot een lont. (Vandaar de naam kamband of lontwol)
Bij vilten is het fijn omdat je de wol losjes los kunt trekken tot kleine plukjes. Met bijvoorbeeld het breien moet je erop letten dat je niet te hard trekt aan de wol, dan trek je het los. Een breuk kun je wel makkelijk herstellen (de losse vezels aan elkaar wrijven) Eenmaal gebreid is het stevig & sterk. Voor het vilten is de losheid van de vezels juist haar kracht. Je trekt zelf losse plukjes van het lont om uit te leggen voor het nat of droog vilten.

 

Informatie en tips

Advies nodig of kun je iets niet vinden? Bel of mail ons gerust. Kijk ook eens in onze online agenda voor het actuele aanbod voor Vilt Workshops zoals een vestje vilten of sjaal vilten. We hebben ook een super leuk kant-en-klaar DIY pakket voor thuis voor het vilten van het luchtige transparante vestje. Een absoluut succesnummer waar al tal van exemplaren van gemaakt zijn en met veel plezier gedragen worden.