Maandelijkse Archieven: Januari 2022

 1. Wat is fixeren van verf?

  leren-fixeren

  Fixeren

  Het belangrijkste onderscheid bij de verven is: fixatie. Fixatie wil zeggen het was- en veegvast maken van de verf op de stof.

  • Bij onze verven wordt er een onderscheid gemaakt in de fixatie: stoomfixatie, strijk fixatie en badverven.
  • Stoomfixatie gaat in een snelkookpan of fixeerapparaat, een stoomstrijkijzer is niet voldoende.
  • Met stoomfixatie verven kun je ook in een bad egaal aanverven of afbinden (tye die). Vrije technieken kunnen ook gefixeerd worden in de magnetron (m.u.v. de Alter Ego Viscose Verf).
  • Strijk verven kun je ook stomen, stoom verven kun je niet strijken!
  Lees meer »
 2. Master ZIJDE (Masterclass): High level opleiding rondom zijde en schilderen

  master-opleiding-zijde

  Masterclass Zijdeschilderen, een schatkamer aan informatie!

  We werken in kleine groepen van maximaal 6 cursisten. High level rondom techniek, materiaal, zelfontplooiing. Beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Je werkt vier dagen in het atelier van ZIJDAR en je kunt 1 dag samen plannen met de docent voor extra begeleiding. Thuis werk je aan je opdrachten die je de volgende les meeneemt. Je hebt thuis ook de mogelijkheid te bellen, mailen of appen met Ria bij vragen. We sluiten gezamenlijk af met een expositie.  

  Onder leiding van Ria van Els - Dubelaar 

  Let op: Basiskennis van zijdeschilderen is een must! Hieronder valt: basiskennis van stoffen, verven en basis technieken waaronder ook het fixeren valt. We gaan niet meer uitleggen dat een zijdeverf voor wol / zijde eiwitten is met stoomfixatie en een textielverf een strijkfixatie

  Lees meer »
 3. Borduren op zijde (Masterclass): Combineer zijdeschilderen en Broderie D'art

  leren-borduren-op-zijde

  Vierdaagse master zijdeschilderen & Haute couture borduren ‘Broderie d’art’

  Broderie d'Art

  Broderie d’art is niet weg te denken uit de Parijse Haute Couture en heeft een lange traditie. Ateliers zoals Lesage en Vermont zijn gespecialiseerd in Broderie d’Art en maken borduurwerk voor merken zoals Chanel, Dior en Givenchy. Hun kledingstukken zijn rijk versierd met kralen en pailletten. Deze rijk versierde stoffen zien wij voornamelijk terug in avond- en bruidskleding. Ook in Nederland zijn deze Haute Couture borduurtechnieken in opkomst. Zo laten verschillende Nederlandse ontwerpers borduurwerk terugkomen in hun kledingstukken. Zoals de Nederlandse modeontwerper Jan Taminiau, die een internationale naam heeft opgebouwd en in 2003 zijn label JANTAMINIAU oprichtte. Hij ontwerpt sindsdien voor Prinses Máxima, Lady Gaga en Beyoncé, met als hoogtepunt de koningsblauwe jurk van Máxima in 2013 waarin verschillende borduurtechnieken zijn verwerkt die onder andere in deze curs

  Lees meer »
 4. Zeefdrukken (techniek workshop): unieke dessins op natuurlijke stoffen.

  workshop-zeefdrukken

  Techniekles Zeefdrukken op zijde en textiel (hele dag)

  Je ontvangt van ons een 6 tal stof samples groot formaat ca. 50 x 50 cm, varierend van soepele transparante zijde, glanzende zware zijde, wilde zijde maar ook werken we op andere natuurlijke stoffen zoals katoen.Wil je meer of groter werken? Beneden in de showroom vindt je stof aan de meter, voordelige coupons en kant-en-klare gerolzoomde sjaals. Je kunt dus altijd zelf kiezen wat je wilt en gaat sowieso met een stapel stoffen die bij de prijs zijn inbegrepen naar huis.

  We werken met het gerenommeerde merk Pebeo Setacolor, een yoghurt dikke verf die ideaal is voor het zeefdrukken. De verven zijn onderling mengbaar. 

  De zeefdruk ramen en rakels worden ter beschikking gesteld vanuit het ZIJDAR atelier. Heb je zelf een groot zeefdruk raam, neem dit gerust mee. 

  Het zeefdrukken zal een hele dag zijn (lestijd van 10.00 tot 16.00 uur) in kleine groepen. Het fixeren van jouw werk kun je zelf doen

  Lees meer »
 5. Werken met was (techniek workshop): leer Soya Wax toepassen op zijde

  workshop-werken-met-was

  Techniekles Soya Wax op Zijde (hele dag)

  Modern Batik - werken met Soya Was op crêpe zijde

  In de ochtend maak je kennis met de was, reserveringstechnieken en oefen je op verschillende samples van zijde en andere natuurlijke stoffen (viscose, katoen). Er wordt in de middag op een groot werkstuk gewerkt van 100% zuiver zijden crepe satin afmeting 140 x 50 cm. De keuze voor een mooie zware zijde is ingegeven door de techniek waarmee deze dag gewerkt wordt. De was techniek wordt namelijk in gelaagdheid opgebracht. Je ontwerp of dessin kan op deze manier letterlijk en figuurlijk worden uitgediept. Je kunt ook kiezen voor een gerolzoomde sjaal (mooie afwerking) in een XL formaat van 180 x 90 cm. De sjaal is van chiffon zijde, een luchtige, transparante zijde.

   

  Informatie over Soya Was

  Soya was of Soy wax is een revolutionair alternatief voor andere wassoorten die gebruikt worden als reserveringsmiddel. Soy wax is een natuurlijk product gemaakt

  Lees meer »
 6. Shibori (techniek workshop): leer afbind technieken en verven van zijde

  workshop-shibori

  Techniekles Shibori op Zijde (hele dag)

  Shibori is een eeuwenoude Japanse techniek om motieven op zijde te verven. Het principe is dat je de stukken stof afbindt of samenperst waardoor de verf daar niet kan komen. Een veredelde tie&dye dus. De shibori in Japan wordt volgens vaste technieken en principes gedaan en de patronen hebben namen als arashi, katano of karamatsu. Amerikanen hebben de traditionele shibori doorontwikkeld, losser en minder arbeidsintensief gemaakt. 

   

  Het les programma

  In deze cursus maak je kennis met de basistechnieken van Shibori op verschillende zijden samples en een werkstuk van groot formaat (sjaal of metrage zijde):

  Afbinden en inbinden

  Uitgangspunt: Met touw, garen of elastiekjes kun je voorwerpen in de stof binden. Je leert ook hoe je stof ook rond een buis of touw kunt binden, waardoor je mooi streepjespatronen krijgt.

  Rijgen met naaigaren

  Door verschillende

  Lees meer »
 7. Marmeren (techniek workshop): unieke dessins op stof en papier maken

  workshop-leren-marmeren

  Techniekles Marmeren op stoffen (halve dag)

  Kennismaking Marmeren op (zijden) stoffen

  Eeuwenlang is de techniek van het marmeren in Europa een geheim geweest van boekbinders. In Japan, waar de techniek al sinds de 12de eeuw bekend is, wordt ze Suminagashi genoemd. De techniek zoals wij deze hier presenteren is een simpelere, moderne methode. Het enige dat ze vraagt is wat geduld, aandacht en een beetje oefening. Voor de beginner een echt experiment, voor de gevorderden een ontdekking van de mogelijkheden en facetten.

  We maken in deze workshop kennis met de theorie, en je maakt je eigen samples op zijden stoffen, bijvoorbeeld Crepe Satin en Pongee. Je kunt ook kiezen voor de stoere zijden stoffen, zoals Wilde Zijde Medium. Ook is er mogelijkheid tot marmeren op katoenen stoffen, bijvoorbeeld een fijne zachte batist. We werken op kleine stukken stof (samples), variëren en experimenteren. Wij werken met Pebeo Marbling verf. Deze verf kun je onderling ook prima mengen.

  Lees meer »
 8. Devoreren van fluweel (techniek workshop): maak je eigen kledingstuk

  fluweel-zijde-devoreren

  Techniekles Fluweel Devoreren voor een jurk of top (hele dag)

  Wegens groot succes herhalen we deze super leuke techniekles dit jaar. Gaat er al een belletje rinkelen bij de benamingen: Devoreren, Ausbrenner, Burn-Out, Textiel Etsen. Vier benamingen voor dezelfde techniek in vier verschillende talen.

  Een basis van zuiver zijde, een fluweelpool van viscose, en een speciale ets-pasta geven jou mogelijkheden tot een uniek design. Helemaal handgemaakt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bloem motief, strepen of letters. Je kunt alle kanten op met de techniek, die bovenal uniek is. Fluweel is een prachtige stof, past goed in het najaar / winter, en ons natuurlijke fluweel draagt super fijn.

  Je kunt kiezen voor organische vormen, geinspireerd op de natuur. Of juist hele strakke lijnen. Wij hebben de tips en trucs hoe je dit kunt toepassen in het devoreer proces. Fluweel is super mooi als kleding stuk. Het

  Lees meer »
 9. Tweekleuren verven (techniek workshop): It's Magic Alter Ego

  workshop-alter-ego

  Techniekles Alter Ego 2 kleuren verven / It's Magic! (halve dag)

  Tweekleuren verven of It's Magic! En dat is het... echt : -) Eén van onze favoriete technieken leren we jou deze dag. Met 99% kans dat je net als ons verliefd & verslaafd wordt aan deze stoffen en techniek.

  Een stof opgebouwd uit twee verschillende materialen – cellulose en eiwit – wordt in één verfbad in twee verschillende kleuren geverfd. Als eerste behandelen we een stuk materialenkennis en stoffenleer. Na de theorie van het verfproces gaan we kleurstalen in verschillende dessins maken.

  Thuis zou je voorafgaand aan het verf proces de stof eerst kunnen devoreren (etsen) en daarna nog kunnen vilten. Het devoreren leren wij ook in een dagworkshop. Proeven die je hierin bijvoorbeeld eerder hebt gemaakt kun je meenemen naar deze ochtend met de verftechniek. Zijdewinkel.nl verkoopt ook stoffen geschikt voor het devoreren in wit satijn en zwart en wit fluweel. Ook hebben we machinaal gedevoreerde stoffe

  Lees meer »
 10. Devoreren & Vilten (techniek workshop): maak je unieke textieldesign zelf

  leren-devoreren-vilten

  Techniekles Devoreren & Vilten (halve dag)

  Devoreren & Vilten

  Ontvangst en welkom bij ZIJDAR Natural Silk & Zijdewinkel.nl met koffie / thee / lekkers. Deze dag staat in het teken van devoreren, dit is een ets techniek. Een bijzonder leuke techniek waarmee je zelf de meest waanzinnige en unieke designs kunt maken op stof. En vervolgens in je vilt kan verwerken. Tip: Zie collectie Jan Taminiau met fluweel gedevoreerd. Bron: www.flowerfashion.nl of google devoreren. Alisa heeft deze workshop ook drie keer gegeven voor de Vilt Kontakt Groep wat een groot succes was!

  Je gaat naar huis met de eindresultaten van de samples, gedevoreerd en/of gevilt. De docent legt de techniek uit en helpt met de pasta maken. Met behulp van sjablonen en tape ga je aan de slag. Je mag zelf je dessin bepalen en of je veel of weinig gaat devoreren. De pasta wordt aangebracht met een speciale tamponeerkwast.

  Lees meer »
Pagina