leren-borduren-op-zijde

Vierdaagse master zijdeschilderen & Haute couture borduren ‘Broderie d’art’

Broderie d'Art

Broderie d’art is niet weg te denken uit de Parijse Haute Couture en heeft een lange traditie. Ateliers zoals Lesage en Vermont zijn gespecialiseerd in Broderie d’Art en maken borduurwerk voor merken zoals Chanel, Dior en Givenchy. Hun kledingstukken zijn rijk versierd met kralen en pailletten. Deze rijk versierde stoffen zien wij voornamelijk terug in avond- en bruidskleding. Ook in Nederland zijn deze Haute Couture borduurtechnieken in opkomst. Zo laten verschillende Nederlandse ontwerpers borduurwerk terugkomen in hun kledingstukken. Zoals de Nederlandse modeontwerper Jan Taminiau, die een internationale naam heeft opgebouwd en in 2003 zijn label JANTAMINIAU oprichtte. Hij ontwerpt sindsdien voor Prinses Máxima, Lady Gaga en Beyoncé, met als hoogtepunt de koningsblauwe jurk van Máxima in 2013 waarin verschillende borduurtechnieken zijn verwerkt die onder andere in deze cursus aan bod komen.

 

Inhoud van de master

Deze vierdaagse master richt zich op een combinatie van twee textielbewerkingen – het beschilderen van zijde en het borduren van zijde –  waarbij gebruik wordt gemaakt van de gecombineerde expertise van ZIJDAR en Alina Blasquez. De combinatie van verschillende technieken wordt dan ook vaak gezien in de Parijse Haute Couture. Bijvoorbeeld in de collectie van Ralph & Russo in het voorjaar van 2016. Hier is een prachtige combinatie gemaakt tussen het beschilderen en borduren van stoffen.

In deze cursus komt aan bod:

 • Verschillende technieken zijdeschilderen
 • Verschillende stoffen die gebruikt kunnen worden
 • Het fixeren van de verf.
 • Het opspannen van het borduurraam
 • Het overbrengen van patroon op stof
 • Kettingsteek met de lunéville naald
 • Aan- en afhechten van de kettingsteek met de lunéville naald
 • Kralen verwerken met de lunéville naald
 • Tubes verwerken met de lunéville naald
 • Pailletten verwerken met de lunéville naald
 • Point-tiré met de lunéville naald
 • Het verwerken van borduurzijde met naald
 • De Franse knoop
 • Het afwerken van het borduurwerk

 

Cursusinformatie

De cursus bestaat uit vier dagen inclusief lunch en materialen van 10.00 tot 16.00. Tijdens de eerste dag van de cursus  neemt Ria van Els – Dubelaar of Sarah Ruijter (ZIJDAR) je mee in de wereld van zijde Je maakt vier grote samples op verschillende zijden stoffen om zo kennis te maken met een keuze uit een aantal verschillen technieken en kleuren rondom het zijdeschilderen; nat in nat, zout techniek, anti-fusant en serti.

Diezelfde dag wordt op groot formaat op zuiver zijden organza 5.5 het ontwerp voor de cursus uitgewerkt. Dit ontwerp is speciaal ontworpen door Alina zodat deze geschikt is voor het uitvoeren van de verschillende borduurtechnieken. Elke cursist mag zelf de kleur bepalen waarin het werk wordt uitgevoerd en de eerder geleerde technieken van het zijdeschilderen worden toegepast. De drie daaropvolgende dagen zal worden besteed aan het borduurwerk. In deze intensieve dagen komen verschillende borduurtechnieken aan bod waarin de focus wordt gelegd op het combineren van materialen en het leren werken met de Lunéville naald. Deze naald/haak biedt de mogelijkheid om in een snelle manier kralen en pailletten te bevestigen aan de stof.

 

Materialen

De cursus biedt alle materialen die nodig zijn. Echter is het niet mogelijk om de borduurramen te lenen voor gebruik thuis om eventueel verder te kunnen werken en oefenen. Heeft u zelf een borduurraam van een lengte van circa 1 meter, dan wordt geadviseerd om deze mee te nemen. Indien u toch graag tussen de cursusdagen thuis verder wil werken, wordt geadviseerd om een eigen borduurraam aan te schaffen van een lengte van circa 1 meter. Deze zijn te koop bij Myrville voor 79,86 euro.

https://myrville.nl/shop/nl/130-borduurramen-ringen

 

De docenten

Alina Blasquez stort zich naast textielontwerpen en fotograferen sinds begin 2016 op Broderie d'Art. Deze manier van borduren wordt gehanteerd in grote modehuizen met materialen zoals kralen, pailletten en swarovski. Om kennis te vergaren leert ze borduurtechnieken bij de prestigieuze borduurschool École Lesage in Parijs. Ook dicht bij haar voormalige woonplaats in Rochefort, Frankrijk, heeft zij borduurtechnieken geleerd in het Atelier van Sylvie Deschamps, meester in haar vak als goudborduurster. Naast haar eigen werk draagt Alina Blasquez ook haar kennis uit in de vorm van cursussen binnen dit vakgebied. Kijk op www.alinablasquez.nl voor meer informatie.

Alisa Matsumoto volgde in 2018 de Master Borduren zelf bij Alina Blasquez. Alisa is sinds 2017 werkzaam bij ZIJDAR en geeft graag les in het zijdeschilderen en andere technieken zoals breien, borduren en haken. Met haar mode achtergrond studie AMFI en haar talent voor kleur, is zij een fantastische docent. Haar Japanse achtergrond zorgt ervoor dat ze heel precies werkt, en heel geduldig is. In 2019 begeleidde zij met succes het zijdeschilderen bij deze borduurcursus in juli. Zij zal de eerste dag op zich nemen. Ze vertelt over zijde en ze licht de verschillende technieken toe die worden toegepast. Ook heeft ze mooie voorbeelden gemaakt en begeleidt ze daarna de uitvoering door jou zelf op verschillende zijden stoffen.

 

Masterclass Broderie d'art boeken

Je kunt online hier direct het aanbod zien van de geplande data en jouw Masterclass borduren op zijde op natuurlijke stoffen direct boeken. 

 

Vragen?

Wil je meer weten over de inhoud van deze of een andere techniekles of cursus. Heb je vragen? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder!