Masterclasses

Masterclasses in ons Zijde Instituut

Inhuur van externe docenten met een eigen specialisatie zoals ecoprinten, vilten, broderie d'art,  Zaans stikwerk enz. Ook meerdaagse dagen werken rondom een bepaald thema, zoals bij de ZIJDAR Zomerweek. In 2016 was dit thema LETTERS, 2017 FLORAAL, 2018 PORTRETTEN, 2019 JAPAN! 2020 - 2021 is er helaas geen themaweek geweest, maar we weet in 2022 ;-) (#40jaarzijdar) 

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

7 producten

 1. Voorbeelden master zijde
  VOL! Vierdaagse Opleiding Master Zijde - module 1 Dag 2
  € 990,00
  Sold Out
  26 nov. 2021 11:00:00
  Op bestelling
  Voeg toe aan verlanglijst Toevoegen om te vergelijken
 2. Voorbeelden master zijde
  VOL! Vierdaagse Opleiding Master Zijde - module 1 Dag 3
  € 990,00
  Sold Out
  21 jan. 2022 11:00:00
  Op bestelling
  Voeg toe aan verlanglijst Toevoegen om te vergelijken
 3. Voorbeelden master zijde
  VOL! Vierdaagse Opleiding Master Zijde - module 1 Dag 4
  € 990,00
  Sold Out
  25 feb. 2022 12:00:00
  Op bestelling
  Voeg toe aan verlanglijst Toevoegen om te vergelijken
 4. Voorbeelden master zijde
  Vierdaagse Opleiding Master Zijde - module 1
  € 990,00
  Available: 4
  25 mrt. 2022 12:00:00
  Op bestelling
  Voeg toe aan verlanglijst Toevoegen om te vergelijken
 5. Voorbeelden master zijde
  Vierdaagse Opleiding Master Zijde - module 1 Dag 2
  € 990,00
  Sold Out
  22 apr. 2022 12:00:00
  Op bestelling
  Voeg toe aan verlanglijst Toevoegen om te vergelijken
 6. Voorbeelden master zijde
  Vierdaagse Opleiding Master Zijde - module 1 Dag 3
  € 990,00
  Sold Out
  20 mei 2022 12:00:00
  Op bestelling
  Voeg toe aan verlanglijst Toevoegen om te vergelijken
 7. Voorbeelden master zijde
  Vierdaagse Opleiding Master Zijde - module 1 Dag 4
  € 990,00
  Sold Out
  17 jun. 2022 12:00:00
  Op bestelling
  Voeg toe aan verlanglijst Toevoegen om te vergelijken
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

7 producten

Praktische informatie 

Inhuur van externe docenten met een eigen specialisatie, high level. 

masterclass-zijdar-zijdeschilderen

Praktische informatie

Onze workshops worden gegeven in het ZIJDAR Atelier op de eerste verdieping in onze shop/showroom op De Trompet 1936 – Heemskerk. De verdieping is alleen te bereiken via een trap. Je kunt gratis parkeren voor de deur zonder blauwe kaart. Voor een routebeschrijving klik hier. Wij zijn matig bereikbaar met het Openbaar Vervoer! Kom je voor een workshop, dan kun je bij aanmelding altijd even overleggen over de haal- en brengservice o.b.v. beschikbaarheid.

Na aanmelding ontvang je van ons een bevestiging. In de week ervoor nemen we nog even contact met je op voor de laatste ins&outs.

 

Kosten - All inclusief! En 10% korting!

Prijs is incl. samples, verven, zijdeschilder benodigdheden, overige materialen/gereedschappen, koffie/thee en lekkers en bij dag programma's een luxe lunch! Tijdens de cursus of na afloop is er gelegenheid om materialen (bij) te kopen. De betaling voor de materialen kun je direct in onze shop/showroom voldoen (pin of contant). Je krijgt als deelnemer aan het ZIJDAR Atelier 10% korting op de dag zelf.

 

Vragen?

Wil je meer weten over de inhoud van deze of een andere cursus. Heb je vragen? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder!

 

Aanbod programma's (actuele aanbod kan variëren)

Vierdaagse master zijdeschilderen & Haute couture borduren ‘Broderie d’art’

Broderie d'Art

Broderie d’art is niet weg te denken uit de Parijse Haute Couture en heeft een lange traditie. Ateliers zoals Lesage en Vermont zijn gespecialiseerd in Broderie d’Art en maken borduurwerk voor merken zoals Chanel, Dior en Givenchy. Hun kledingstukken zijn rijk versierd met kralen en pailletten. Deze rijk versierde stoffen zien wij voornamelijk terug in avond- en bruidskleding. Ook in Nederland zijn deze Haute Couture borduurtechnieken in opkomst. Zo laten verschillende Nederlandse ontwerpers borduurwerk terugkomen in hun kledingstukken. Zoals de Nederlandse modeontwerper Jan Taminiau, die een internationale naam heeft opgebouwd en in 2003 zijn label JANTAMINIAU oprichtte. Hij ontwerpt sindsdien voor Prinses Máxima, Lady Gaga en Beyoncé, met als hoogtepunt de koningsblauwe jurk van Máxima in 2013 waarin verschillende borduurtechnieken zijn verwerkt die onder andere in deze cursus aan bod komen.

 

Inhoud van de master

Deze vierdaagse master richt zich op een combinatie van twee textielbewerkingen – het beschilderen van zijde en het borduren van zijde –  waarbij gebruik wordt gemaakt van de gecombineerde expertise van ZIJDAR en Alina Blasquez. De combinatie van verschillende technieken wordt dan ook vaak gezien in de Parijse Haute Couture. Bijvoorbeeld in de collectie van Ralph & Russo in het voorjaar van 2016. Hier is een prachtige combinatie gemaakt tussen het beschilderen en borduren van stoffen.

In deze cursus komt aan bod:

 • Verschillende technieken zijdeschilderen
 • Verschillende stoffen die gebruikt kunnen worden
 • Het fixeren van de verf.
 • Het opspannen van het borduurraam
 • Het overbrengen van patroon op stof
 • Kettingsteek met de lunéville naald
 • Aan- en afhechten van de kettingsteek met de lunéville naald
 • Kralen verwerken met de lunéville naald
 • Tubes verwerken met de lunéville naald
 • Pailletten verwerken met de lunéville naald
 • Point-tiré met de lunéville naald
 • Het verwerken van borduurzijde met naald
 • De Franse knoop
 • Het afwerken van het borduurwerk

 

Cursusinformatie

De cursus bestaat uit vier dagen inclusief lunch en materialen van 10.00 tot 16.00. Tijdens de eerste dag van de cursus  neemt Ria van Els – Dubelaar of Sarah Ruijter (ZIJDAR) je mee in de wereld van zijde Je maakt vier grote samples op verschillende zijden stoffen om zo kennis te maken met een keuze uit een aantal verschillen technieken en kleuren rondom het zijdeschilderen; nat in nat, zout techniek, anti-fusant en serti.

Diezelfde dag wordt op groot formaat op zuiver zijden organza 5.5 het ontwerp voor de cursus uitgewerkt. Dit ontwerp is speciaal ontworpen door Alina zodat deze geschikt is voor het uitvoeren van de verschillende borduurtechnieken. Elke cursist mag zelf de kleur bepalen waarin het werk wordt uitgevoerd en de eerder geleerde technieken van het zijdeschilderen worden toegepast. De drie daaropvolgende dagen zal worden besteed aan het borduurwerk. In deze intensieve dagen komen verschillende borduurtechnieken aan bod waarin de focus wordt gelegd op het combineren van materialen en het leren werken met de Lunéville naald. Deze naald/haak biedt de mogelijkheid om in een snelle manier kralen en pailletten te bevestigen aan de stof.

 

Materialen

De cursus biedt alle materialen die nodig zijn. Echter is het niet mogelijk om de borduurramen te lenen voor gebruik thuis om eventueel verder te kunnen werken en oefenen. Heeft u zelf een borduurraam van een lengte van circa 1 meter, dan wordt geadviseerd om deze mee te nemen. Indien u toch graag tussen de cursusdagen thuis verder wil werken, wordt geadviseerd om een eigen borduurraam aan te schaffen van een lengte van circa 1 meter. Deze zijn te koop bij Myrville voor 79,86 euro.

https://myrville.nl/shop/nl/130-borduurramen-ringen

 

De docenten

Alina Blasquez stort zich naast textielontwerpen en fotograferen sinds begin 2016 op Broderie d'Art. Deze manier van borduren wordt gehanteerd in grote modehuizen met materialen zoals kralen, pailletten en swarovski. Om kennis te vergaren leert ze borduurtechnieken bij de prestigieuze borduurschool École Lesage in Parijs. Ook dicht bij haar voormalige woonplaats in Rochefort, Frankrijk, heeft zij borduurtechnieken geleerd in het Atelier van Sylvie Deschamps, meester in haar vak als goudborduurster. Naast haar eigen werk draagt Alina Blasquez ook haar kennis uit in de vorm van cursussen binnen dit vakgebied. Kijk op www.alinablasquez.nl voor meer informatie.

Alisa Matsumoto volgde in 2018 de Master Borduren zelf bij Alina Blasquez. Alisa is sinds 2017 werkzaam bij ZIJDAR en geeft graag les in het zijdeschilderen en andere technieken zoals breien, borduren en haken. Met haar mode achtergrond studie AMFI en haar talent voor kleur, is zij een fantastische docent. Haar Japanse achtergrond zorgt ervoor dat ze heel precies werkt, en heel geduldig is. In 2019 begeleidde zij met succes het zijdeschilderen bij deze borduurcursus in juli. Zij zal de eerste dag op zich nemen. Ze vertelt over zijde en ze licht de verschillende technieken toe die worden toegepast. Ook heeft ze mooie voorbeelden gemaakt en begeleidt ze daarna de uitvoering door jou zelf op verschillende zijden stoffen.

 

Masterclass Zijdeschilderen, een schatkamer aan informatie!

We werken in kleine groepen van maximaal 7 cursisten. Let op: Basiskennis van zijdeschilderen is een must! 

Hieronder valt: basiskennis van stoffen, verven en basis technieken waaronder ook het fixeren valt. We gaan niet meer uitleggen dat een zijdeverf voor wol / zijde eiwitten is met stoomfixatie en een textielverf een strijkfixatie is. Of dat serti een contourmiddel is en dat je met anti-fusant de stof kunt impregneren. Dit moet je echt onder de knie hebben!

De basis kun je bijvoorbeeld leren tijdens onze cursus Leren Zijdeschilderen

Natuurzijde en vloeibare zijdeverven zijn het uitgangspunt voor deze dag. Verschillende zijden stoffen worden verkend; bijvoorbeeld transparante chiffonzijde, soepele pongé zijde, twill met haar keperbinding en mat glanzende crêpe de Chine. Elke stof geeft een ander resultaat. We werken op samples, van groot formaat ca. 45 x 45 cm.De klassieke technieken met serti-  of contourmiddel, batik, zout, vrije hand schilderen worden  aangeboden maar ook de meer vrije technieken zoals sprayen, ton-sur-ton techniek, of werken met maïzena kunnen worden gekozen. Er wordt gewerkt met verschillende verven, zijdeverf, textielverf en verdikte verf van Pebeo. Deze masterclass is voor gevorderden echt een schatkamer aan extra informatie op professioneel niveau. Hard werken, maar leuk!

 

Voordelen van ons ZIJDAR atelier

Ons atelier is heerlijk ruim, licht en luxe. Wij zijn voorzien van allerlei faciliteiten:

 • Gratis parkeren voor de deur, zonder blauwe schijf
 • Wij hebben 7 grote, in hoogte verstelbare tafels. Afmeting 160 x 80 cm. Je kunt iedere tafel individueel instellen als zit of sta plek, precies op de door jou gekozen hoogte. En lekker groot werken.
 • Ons atelier kijkt uit op een natuurrijke omgeving, op het water en op Park Assumburg.  Ondanks dat wij op een industrieterrein zitten, heb je een groen uitzicht!
 • De biologische Puro koffie, cappuccino, thee & water faciliteiten staan voor je klaar
 • Bij dag programma's een luxe lunch
 • Voor iedereen is er een kluisje met slot
 • Er is volop inspiratie met talloze voorbeelden
 • Wij werken met de formule waarbij alle materialen inclusief zijn. Je hebt dus alle keuze, en nooit extra kosten of verrassingen achteraf
 • En natuurlijk altijd de mogelijkheid tot bijshoppen met 10% korting
 • Want onze luxe showroom is op de begane grond. Je kunt hier tijdens of na afloop direct materialen meenemen voor thuis
 • We hebben een ZIJDE-museum op de 2e verdieping met de zijderoute, rijk archief van Zijde & ZIJDAR en heel veel moois om te zien. Zoals kunstwerken van diverse (inter)nationale textielontwerpers.
 • Gratis WiFi