Fixeerapparaat & papier

Fixeren van zijdeverf met stoom

Nieuwe koers ZIJDAR & Zijdewinkel m.b.t. de verven en zijdeschildermaterialen, lees er alles over in deze blog!

Als de verf droog is, moet de zijdeverf moet gefixeerd worden door middel van stoom. Fixeren wil zeggen het was- en veegvast maken van de verf pigmenten op de stof. Het stomen gebeurt in een snelkookpan, 20 minuten onder druk. Of in een fixeerapparaat, 2,5 uur stomen. Een stoomstrijkijzer is helaas niet voldoende : -). Met dit professionele apparaat thuis kun je tientallen jaren fixeren. Wij geven je ook een instructie. 

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

2 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

2 producten

Hoe zit het precies met stomen?

Een snelkookpan kun je scoren voor een paar tientjes op bol.com of soms zelf voor een paar euro op marktplaats of de kringloopwinkel. Het nadeel van de snelkookpan is dat je relatief kleine stukken kunt fixeren. 1.40 x 1.00 meter dikke stof is vaak al te veel. Daarnaast moet je de stof vouwen om dit in de snelkookpan te laten passen. De vouwen worden ook in de stof gestoomd als het ware, en krijg je er soms weer moeilijk uit. Je kunt ook kiezen voor een fixeerapparaat. Het voordeel is dat je grote stukken stof kunt inrollen, tot wel 10 meter per keer (afhankelijk van de dikte van de stof). Daarnaast heb je door het rollen geen vouwen. De fixeerapparaten zijn wel wat duurder in aanschaf en heb je vanaf een paar 100 euro. Ga je veel zijdeschilderen dan rendeert dit op den duur wel. Je kunt tot die tijd ook gebruik maken van onze fixeerservice.

 

Wanneer kun je fixeren in de magnetron? 

De zijdeverven kun je ook fixeren in de magnetron. Echter is dit niet mogelijk in combinatie met het traditioneel zijdeschilderen. Hierbij ga je uit van technieken waarmee je een kleur verloop maakt, lijnen zetten, bloemen of portretten schildert. Het werk moet drogen alvorens te fixeren. Bij de magnetron gaat het natte werk gevouwen in de magnetron. Dat is dus geen optie met het zijdeschilderen waarbij het werk eerst goed droog moet zijn (anders krijg je vlekken in je geschilderde bloemen of vlakken). Je kunt de zijdeverven ook gebruiken voor het egaal aan- of oververven van stoffen of kleding. Hierover lees je meer op deze pagina zijden kleding en stoffen verven.

 

Alternatief, met textielverf!

Vind je dit het stomen van de zijdeverf teveel "gedoe" of niet praktisch haalbaar dan kun je ook kiezen voor fixeren met een strijkijzer met het alternatief textielverf.