opc_loader
Dé zijde-expert in NL&BE

Elke dag vertrekken tientallen pakketten! Hulp nodig? Bel +31 (0)251 750 276

Merken

Beste kwaliteit lontwol voor XXL breien NL & België

Wil je ook een lekker dik plaid breien met dikke XXL lontwol? Je kunt met onze wol eenvoudig aan de slag met een gratis patroon wat je van ons krijgt. Je kunt breien op je armen, op tafel of dikke breipennen. Vandaag besteld, is direct verzonden uit voorraad! Perfect voor een plaid van 100 x 120/150 cm. Al onze lontwol is 100% diervriendelijk | Mulesingfree.

Onze fluffy lontwol is perfect voor super dik breien & vilten én de beste kwaliteit van NL & België

Het is de trend van dit moment. Lekker breien met dikke XXL lontwol. Met de hand, armen of dikke breipennen. Je maakt 'm helemaal zelf! Hoe vet is dat ; -) Vandaag besteld, is direct verzonden uit voorraad! Voordelige kilo's en bumps. Met een zak van 3 kilo in natuur of kleur heb je alles in huis voor een plaid van 100 x 120/150 cm. Die zakken vind je bij de lontwol natuur in Ivory, Antraciet gemeleerd en Lichtgrijs. Ook hebben we 36 sprankelende kleuren in 3 kilo zakken onder de categorie Lontwol gekleurd (biologisch geverfd). We hebben ook een top 3 verkocht categorie. Dat zijn de populairste kleuren van dit moment.

Groothandel inkoop van lontwol

 Al onze lontwol producten zijn ook te koop met inkoopkorting via onze groothandel voor grootverbruikers, wederverkopers enz.

Nieuw! Onze eigen youtube tutorial video woondeken breien

Op verzoek van velen. De instructie hoe je stap voor stap je eigen woondeken kunt armbreien.  Je vindt 'm ook bij de producten van de wol. Alle tips en praktische informatie en inspiratie vind je ook op deze pagina! Have fun!

Video instructie woondeken armbreien stap voor stap

Deze video kan gebruikt worden voor een zak wol met 3 kilo (woonplaid ca 100 x 120 a 150 cm) of meer of minder kilo's.

Lekker breien met natuurlijk lontwol of BIO geverfde wol

Heb je de afgelopen winter al zo'n heerlijk plaid gebreid in ivoor of antraciet? Dan is het misschien nu wel tijd voor een kleurtje! Onze gekleurde lontwol is een middelfijne 27 micron lontwol in 50 prachtige kleuren. Favoriet zijn de Fir Mix, Indigo Mix en Bronze Blend. Nieuwe kleuren en nergens anders verkrijgbaar behalve bij ons en onze samenwerkingscollega zijn de Ochre, Wedgewood Green en Autumn.  en In de EU geproduceerd en geverfd volgens bio-normen. Of misschien ben je nog niet toe gekomen aan het breien en is dit hét moment om lekker aan de slag te gaan. Met 3 kilo brei je een heerlijk plaid van ca. 100 x 120 / 150 cm. Met 1 kilo kun je ook een plaid breien voor een baby dekentje. Of een poefje bekleden! Of een mooie macreme wandhanger maken voor jouw woonkamer of kinderkamer, de Bohemian Style is het helemaal vandaag de dag.

Inspiratie & Informatie over armbreien / XXL breien

Met armbreien kun je hele mooie plaids breien voor jezelf of cadeau doen (verjaardag / feestdagen). Het idee is dat je dit doet met behulp van je armen. Dat is heel makkelijk, en wordt bijvoorbeeld in het youtube filmpje onderaan de pagina uitgelegd (Tutorial StyleCookie). Het is echter niet altijd praktisch om op je armen te breien. Zit je net lekker met je wol om je polsen, moet je plassen. Of de deurbel gaat. Of.... Daarom kun je ook breien op XXL breipennen of met bijvoorbeeld bezemstelen of lege stoffenkokers (ben je een keer bij ons in de Zijdewinkel.nl showroom, wij hebben ze vaak liggen, vraag er gerust naar!). Ook PVC buizen zijn geschikt! 32 mm dikke pijp, schuin afzagen en goed gladschuren. Daarnaast kun je ook gewoon breien op tafel! Naast het breien van plaids kun je natuurlijk ook een mooie deken breien voor je loungeset in de tuin, of mooie kussens voor op je bank.

Voorraad: Alle kleuren zijn direct uit voorraad leverbaar per kilo, per zak van 3 kilo en kleurbumps van 4.5 tot 5 kilo. Je betaalt altijd voor 4.5 kilo, soms heb je mazzel en is het tot een halve kilo meer : -). De naturals - ivoor, antraciet, lichtgrijs en chocolate brownie, zijn verkrijgbaar in voordelige bumps van 10 kilo.

xxl Breien op tafel

Fluffy friday! I’m armknitting a plaid with this AMAZING merino wool. My goodness I’m in love with it, I can’t tell you how much! The color is a gorgeous warm mint, it’s soo soft and it smells soo good. Thanks @sarah_zijdar_zijdewinkel.nl .

xxl Breien met vriendinnen

Breien met vriendinnen via Facebook Lia Nijman. Knit for kids, foto’s door Knit for Kids
Lontwol plaid, foto door Enjoy the Good Life

Informatie over de lontwol

Het materiaal dat je gebruikt is lontwol. Dit zijn vezels van wol in één richting gekamd, in de vorm van een lang lont. Daarom hoor je ook de term "kamband" vaak. Naast dat je met deze wol kunt breien, is het is wol welke ook geschikt is voor vilten. Ieder schapenras geeft zijn eigen wolvezel. De wolvezels die wij gebruiken voor het armbreien zijn veelal van het merino schaap. De vezels zijn ongeverfd, en puur natuur. Bij antraciet gemeleerd bijvoorbeeld, houdt dit in dat er wel eens een pluk van een witter schaap in zit, of juist een heel donker schaap. De ivoorwol is wat gelig van kleur, een echte Ivory dus. Wil je een witte wol, dan kun je kijken in de categorie van onze fijne geverfde lontwol, daar vindt je ook wit tussen. Deze wol is ook iets duurder omdat het a) geverfd is en b) een lagere micron heeft. Onderaan deze pagina leggen we meer uit over micron.

Onze lontwol is dikke lontwol en dit gaat perfect samen met XXL breien, extra extra large breien dus. Met dit dikke lontwol en grote steken krijg je het gewenste resultaat. Dit vette breien kun je op je arm doen (armbreien) of op tafel, op de bank breien, met PVC buizen breien, bezemstelen breien. enz. Wij hebben in onze collectie fluffy, stoer, natuurlijk lontwol, speciaal voor dit XXL breien. Diervriendelijk (mulesing free). Direct verkrijgbaar, in kilo's en voordelige bumps, wit & kleur. Een mooie wol die nu eens niet van de andere kant van de wereld komt! Een bump is trouwens een vakterm voor een grote bol van 4,5 (kleur) of 10 kilo (natuur).

Hoeveel heb ik nodig voor mijn plaid, woondeken of kussen?

Indicaties voor het breien met lontwol:

 • Plaid / woondeken: Met 3 kilo brei je een mooi plaid van ca. 1 x 1.20 a 1.50 meter meter.
 • Kussen: Met 500 gram brei je ongeveer 50 x 50 cm. Dus één kant van een kussen, met een kilo heb je twee kanten voor het kussen.
 • Sjaal: Met 500 gram wol brei je een sjaal van 125 x 20 cm.

Dit zijn indicaties : -) Brei je heel strak, dan gebruik je meer wol dan dat je losjes de steken opzet. Heb je extra grote pennen, gebruik je ook meer wol dan met smallere pennen. Verder misschien nog leuk en handig om te weten. Een kilo lontwol is ongeveer 40-50 meter. Omdat de wol fluffy is, kun je de wol makkelijk laten rekken. Wanneer je te hard trekt, trek je de vezels uit elkaar en is het lont onderbroken.

Wat zegt het aantal micron over de lontwol?

Hoe lager het micron-getal, des te fijner de wol. Naast de geselecteerde wol hierboven en de dikke wol in kleur hebben we ook nog extra fijne lontwol van 19.5 micron. Al onze soorten lontwol zijn geschikt voor het armbreien. Alleen je betaalt voor de zachtheid van de wol. Hoe grover de wol, des te voordeliger. Hoe fijner de wol, des te zachter en dus ook duurder.

Diervriendelijkheid van de wol

Een vraag die vaak aan ons gesteld wordt is hoe het staat en gaat met het welzijn van de dieren. Wij letten in al onze materiaalkeuzes op het welzijn van de dieren. Ons assortiment bestaat eigenlijk altijd uit natuurlijke materialen. Voor deze lontwol is de herkomst veelal merinoschapen. Uit Nieuw-Zeeland of dichterbij, Zuid-Duits of zelfs Nederlands. De wol komt van de vacht, niet van de huid van de schapen. De schapen geven dus alleen hun vacht, en niet hun leven. Een andere vraag die vaak die vaak gesteld wordt gaat over de term: mulesing. Dit is een ernstige vorm van dierenmishandeling. Het is een pijnlijke behandeling voor schapen waarbij de huid rond het achterwerk van het schaap wordt weggesneden, vaak zonder verdoving. Het is ter voorkoming van de dodelijke infectie door vliegen (myiasis). In de warmere gebieden zijn schapen vaak gevoelig voor deze infecties. Gelukkig wordt wereldwijd steeds beter gelet op het uitsluiten van schapenhouders die op deze manier werken. In Nieuw-Zeeland en Europa waar veel van onze gebruikte wol vandaan komt, is de praktijk van mulesing niet gangbaar. Door het koelere klimaat en doordat deze merino’s minder diepe huidplooien hebben, is mulesing niet nodig om myasis-infecties te bestrijden.

Onze wol halen we eigenlijk grotendeels weg bij familiebedrijven, vaak al met bestaansrecht over de 100 jaar, waar wol wordt bewerkt en geverfd conform (strenge!) Europese standaarden. Dit bedrijf zegt al zeer lang te werken met zijn producenten en heeft er vertrouwen in dat deze wol “goed” is. Die schapen voelen een beetje als Part of the Family. Aldus zij zelf.  Vertrouwen is natuurlijk mooi, maar geen 100% garantie. We kunnen dus van onze wol helaas niet 100% garanderen dat hij mulesing-vrij is want er zijn geen certificeringen voor of zoiets. Zoals bijvoorbeeld de GOTS katoenen. Al gaat het dan ook altijd weer om percentages. En om nu steekproefsgewijs steeds even heen- en weer te reizen tussen alle boerderijen in Europa en Nieuw-Zeeland is toch ook geen optie. Kortom, het mulesing is eigenlijk bijna niet aan de orde. Het beeld zoals het ooit in de media is gekomen is zeer zeker niet representatief voor de hardwerkende schapenhouders en doet hun professionaliteit zeer tekort!

Verven van de wol

Alle wol die geverfd is wordt in Europa geverfd, volgens de Ökotex-100 norm. Om te mogen voldoen aan deze norm moet een bedrijf o.a. aantonen dat er geen milieuvervuilende hulp- of verfstoffen gebruikt worden, dat het energiegebruik optimaal is en afvalwater en uitstoot goed verwerkt worden. Ook mag er geen sprake zijn van kinderarbeid, geen stof- en geluidsoverlast veroorzaakt worden en moeten medewerkers een veilige werkplek hebben.

Biologische wol

Onze nieuwe serie geverfde 27 micron wol komt van schapen die worden gehouden door kleinere familiebedrijven die een werkwijze hanteren volgens de biologische producties. Echter is de certificering hiervoor kostentechnisch niet haalbaar voor alle boerderijen en daardoor hebben we geen officiele certificering voor deze wol. Maar wat we wel kunnen zeggen is dat de wol wordt gewassen, geverfd, gekaard en gekamd door een bijna twee eeuwen oud bedrijf. Met moderne machines en een eigen laboratorium voor kwaliteitscontroles is het echter wel helemaal van deze tijd. Voor deze lontwol worden moderne synthetische verf­stoffen van hoge kwaliteit toegepast. Deze hebben een grote kleur­kracht, ze zijn niet giftig en ze zijn zeer stabiel. Ze verbleken wel onder invloed van licht, zoals bij alle textiel het geval is. De mate waarin dat gebeurt is afhanke­lijk van de kleur. Ook door wassen kan de wol verbleken of kleur afgeven. Dat laatste merk je soms ook tijdens het vilten. Let vooral op bij felle, verzadigde kleuren. Draag werk­kleding die een vlekje mag krijgen! Onze lontwol is NIET behandeld met Superwash chemi­caliën.

De voordelen van onze gekleurde wol

 • 27 micron zachte 100% merinowol
 • Geschikt voor XXL breien, vilten & spinnen
 • Prachtige kleuren
 • Kleuren assortiment
 • Gifvrij geverfd met hoge kwaliteit synthetische verven van Zwitsers fabrikaat volgens de normen Oeko
 • Herkomst Europa
 • Mulesing Free
 • Onze lontwol in NIET behandeld met Superwash chemi­caliën. Daardoor kan de wol door wassen wel krimpen en vervilten

Onderhoud van het plaid / wasvoorschrift

Merinowol is een prachtig natuurproduct. Daar horen specifieke eigenschappen bij. Als je grof gebreide plaid of kussen net gemaakt is, is de wol nog heel vers. De wol wordt niet in elkaar gedraaid en behandeld zoals dat voor kleding wel het geval is. De wol is dus – op het wassen, kammen en eventueel verven na – nog volledig puur en ‘fluffy’. Hierdoor heeft het de zachtheid en het volume wat ze ontzettend lekker aanvoelt. Maar let goed op, dit vraagt van jou ook een goede zorg. Om je product zo mooi mogelijk te houden, kun je er het best voorzichtig mee zijn. Hoe intensiever of ruwer je het gebruikt, hoe meer je dat ziet. Het is normaal dat de wol door de tijd heen steeds hechter wordt. De wol vervilt als het ware onder je handen. De hechting van de wol zorgt er voor dat je her en der pluisjes kunt zien. Dat is normaal voor wol, en erg afhankelijk van hoe intensief je de plaid gebruikt. Pluisjes die je niet wilt kun je er prima af knippen, je kunt er beter niet aan trekken, dan trek je vaak weer meer los dan je lief is.

Pluis verminderen met de droger: Je kunt het plaid ook licht insprayen met water (bijvoorbeeld met een plantenspuit) en een paar minuten in de droger doen. Laat de droger steeds een paar minuten draaien en bekijk het resultaat. De warmte in combinatie met de vochtigheid van het plaid zorgt ervoor dat de wol gaat vervilten, en dus minder pluist. Echter krimpt het plaid hierdoor ook iets. Het is niet handig om het plaid in één keer een uur te laten draaien. Het kan zijn dat je dan een heel klein vervilt plaid over houdt : -).  

Wol is van nature vuilafstotend. Dat is fijn, daardoor is luchten vaak al voldoende om je plaid weer fris te krijgen. Wassen wordt afgeraden. Hierdoor verliest de wol zijn luchtigheid en volume. Wat ook fantastisch werkt in de winter is reinigen in de sneeuw. Leg het plaid of kussen even een half uurtje op verse (schone!) sneeuw. Het vuil trekt in de sneeuw en het plaid / kussen is weer heerlijk fris. 

Tot slot: de natuurlijke, ongeverfde lontwol (ivory, antraciet gemeleerd, lichtgrijs en chocolate brownie) pluizer meer dan de geverfde lontwol!

De geur van de lontwol

Wol is een natuurproduct en de wol kan een geur hebben. Soms is deze sterker dan de andere keer. Wol wordt gewassen en gekaard, en daarna komt dit op pallets naar ons toe. Afhankelijk van de snelheid tussen het wassen, kaarden en levering aan ons, én de tijd die wol bij ons in de opslag staat, wordt de geur eigenlijk bepaald. Hoe langer de tijd ertussen, des te minder wordt de geur. Niet iedereen is even gevoelig voor de geur. De één heeft drie katten en ruikt dit niet, de ander ruikt één kat al op het tuinpad. Dat is heel persoonlijk. Daarnaast geldt ook dat wanneer de ruimte kleiner is (bijvoorbeeld een slaapkamer) de geur sterker overkomt dan in een grote ruimte (woonkamer). Heb je de wol ontvangen en vind je de geur onaangenaam, dan kunnen de volgende tips jou helpen:

 • Laat de wol een paar dagen buiten luchten
 • Stop de wol in een vuilniszak met een geurtje, bijvoorbeeld de Lavendel vuilniszakken van de Action. Knoop de zak stevig dicht en laat een paar dagen staan.
 • Spuit de wol in met een geurspray zoals Febreze
 • Heb geduld : -)

Heb je toch nog vragen over de wol of de geur, mail gerust! De geur geldt overigens met name voor de natuurlijke, ongeverfde wol (ivory, antraciet, lichtgrijs). De geverfde wol hebben door een verf procedé niet tot nauwelijks geur.

Workshops breien met lontwol

Wij geven met regelmaat workshops in ons atelier, ook voor groepen en op locatie. Bekijk hier de agenda.

Inspiratie & instructies

Breien op je armen

Breien met dikke breipennen

Breien op tafel

Ook relaxed, breien op de bank

Zijdewinkel.nl klanten & foto's via Social Media (instagram, facebook etc.)

joy_cis Projectje lontwol!! Leuk om te doen. Laat de kou maar komen 😉 #lontwol #zijdewinkel #diy #home #interieur #myhome #deken #plaid #blanket #plaidxxl #handmade

sarah_zijdar_zijdewinkel.nlHad de wol vanmiddag binnen en gelijk aan de slag, hij is klaar en
super tof geworden!!
Gr peggy Lontwol Ivory speciaal voor #armbreien

krista3634Plaid van lontwol is klaar! #zijdewinkel #xxlplaid #lovegreen #myhusbanddontlike green haha😂

peacockandpeonyMet de lontwol van @zijdewinkel.nl kun je niet alleen armbreien maar ook.. een kussenhoes macrameeën!

wolletjebolOok al houd ik goed de wol-voorraad in de gaten, het blijft soms lastig voorspellen welke kleur t hardst zal gaan.. afgelopen dagen zijn dat ineens poederroze en donkergroen! ❤💚 Wat is je favoriete kleur in deze stapel ?

Logeerkamer eigenaresse Sarah van Zijdewinkel.nl

Menu