zijden-overhemd-heren

Welke zijde is geschikt voor een heren overhemd?

Leuke vraag, en hoewel hij niet vaak gesteld wordt, denk ik dat heren (en vrouwen) dit wel een leuke vraag vinden.

"Hi, ik heb een vraag. Welk type zijde is het meest geschikt voor een overhemd?" Van Toon

Wat allereerst leuk is om te weten is dat er heel veel benamingen zijn voor stoffen, en dat sommige namen ook gewoon "bedacht" zijn, andere namen iets zeggen over de binding / type weefsel en weer andere zijn de grondstoffen zoals zijde, katoen, linnen. Een praktisch voorbeeld: een Twill is een binding, en zegt niets over de grondstof van de stof. Dit kan zijde zijn of bijvoorbeeld katoen.

 

Bekende stoffen voor overhemden

Er zijn heel veel verschillende stoffen en weefsels, dit zijn er enkele:

Broadcloth

Stof met nauwelijks structuur / glad. Dit is een wat dunnere en lichtere stof, soms zelfs enigszins transparant bijvoorbeeld bij een wit overhemd. Het draagt soepel en licht, kreukt wel snel

Poplin

Lijk top broadcloth maar heeft een andere structuur doordat ketting en inslag (weven) verschillend kunnen zijn. De Broadcloth heeft dezelfde ketting en inslag en geen structuur verschil.

Twill

Twill stoffen zijn zeer herkenbaar door het schuine lijntje, de keperbinding. Bekend van de Franse Hermes sjaals. Twill is zacht, sterk en ziet er altijd fris en mooi uit.

Oxford

Het meest bekend van de polo stoffen, voor polo shirts. Daardoor wat sportiever en niet altijd geschikt voor chique overhemden. Het is een wat zwaardere draad en het weefsel is iets losser

Royal Oxford

Vergelijkbaar met de Oxford, maar dan meer glans en mooie textuur

Chambray

Een platbinding of een linnenbinding ook wel genoemd. Vaak met een witte inslag garen geweven, zodat je een kleur patroon krijgt.

Visgraat

Dit is ook een bekende, en is in feite een gespiegelde Twill structuur. De naam komt van de vergelijking met de visgraat structuur, en is zeer herkenbaar.

 

Zijden stoffen tips voor overhemden

Uit onze enorme collectie zijde hebben we een aantal stoffen die geschikt zijn voor een mannenhemd. De Twill heeft iets minder opvallende glans dan de Crepe de Chine. Hoewel je een glans niet direct verwacht bij mannenhemden zie je bijvoorbeeld bij Brad Pitt die veel zijden hemden draagt (zie google, Instagram) dat dit absoluut niet misstaat.

  • Twill zijde, Twill 10 is iets dunner dan Twill 14. Bij ons verkrijgbaar in natuurwit. Wel eenvoudig zelf te verven, met deze tips voor zelf stoffen en kleding verven
  • Crepe de Chine, al dan niet met stretch

Al bovengenoemde stoffen vind je hier bij elkaar in de categorie stoffen voor mannen hemden. Nog vragen? Neem gerust contact met ons op.