lijkwade-zijde

Alles over de lijkwade van zijde

Met een lijkwade van zijde kun je op een mooie manier afscheid nemen van je dierbare. Wanneer een dierbare komt te overlijden, moeten er verschillende keuzes worden gemaakt. Zo moet onder andere besloten worden met welke omhulsel je dierbare wordt bedekt. Dit is vaak een kist, maar steeds meer mensen kiezen ervoor om zich te laten begraven op een natuurbegraafplaats. Dit maakt dat ook steeds meer mensen kiezen voor een lijkwade in plaats van een kist. Een ander woord voor lijkwade is ook wel uitvaartwade. In dit artikel vertellen wij je wat een lijkwade precies is, waarom je het beste voor een lijkwade van zijde kunt kiezen en wat de voordelen hiervan zijn.

 

Wat is een lijkwade?

Een lijkwade ofwel uitvaartwade is een speciale doek die doorgaans van een duurzame stof gemaakt is. In deze doek wordt de overledene gewikkeld. Een lijkwade is vaak rond de 200 x 300 cm. Er zijn verschillende soorten stoffen die voor lijkwades gebruikt worden. Zo kan er katoen gebruikt worden, maar ook linnen, bamboe en zijde. Een natuurbegraafplaats stelt (vaak) als eis dat zowel de lijkwade als de kleding volledig van zijde zijn, omdat deze vezel als enige volledig afbreekbaar is door de natuur.

Bij een lijkwade is vaak ook een draagbaar nodig, waarop het gewikkelde lichaam ligt. De lijkwade is al meer dan 5.000 jaar oud. Destijd vond men dat een lichaam op een zo natuurlijk en mooi mogelijke manier begraven moest worden. Veel mensen geloofden toen dat hetzelfde lichaam verder zou leven in het hiernamaals. De Roma’s kiezen er bijvoorbeeld voor om een overledene in meerdere lagen aan te kleden. Voor hen bestaan er meerdere hemels, wat betekent dat er voor iedere hemel één kledingstuk is.

 

Waarom een lijkwade van zijde kiezen?

Een lijkwade is een bijzondere manier om een dierbare mee te begraven. De doeken zorgen ervoor dat je de contouren van je dierbare nog goed ziet. Zo kun je je dierbare tot het laatste moment dichtbij houden. Een lijkwade van zijde is net even wat anders dan anders. Zijde heeft namelijk een subtiele glans en een erg zachte structuur. De lijkwade krijgt hierdoor een luxueuze uitstraling, maar ziet er door de grove weving toch natuurlijk uit. Bij Zijdewinkel.nl kun je uit tal van verschillende zijden stoffen kiezen voor de lijkwade, zoals een doupion in talloze kleuren verkrijgbaar, tasar zijde of bourette zijde. Bekijk hier de selectie populaire stoffen voor lijkwades

 

De voor- en nadelen van een lijkwade

Een lijkwade van zijde heeft diverse voor- en nadelen te bieden. Er zijn veel voordelen: 

  • Een lijkwade van zijde heeft als voordeel dat wanneer er voor een natuurgraf gekozen is, zijde een prachtige stof is om je dierbare mee te omhullen.
  • Ook als je een duurzame uitvaart wenst, is een lijkwade van zijde enorm geschikt. Er wordt immers geen gebruik gemaakt van een kist.
  • Daarbij gaat een zijden stof volledig in de natuur op, er blijven geen schadelijke resten achter.
  • Ook zijn de contouren van je dierbare meer zichtbaar, wat voor een gevoel van nabijheid kan zorgen.
  • Kies je voor een lijkwade van zijde, dan heb je ook een ruime keuze aan kleuren.

Enkele nadelen kunnen zijn:

  • Dat naast een uitvaartwade doorgaans ook een draagbaar aangeschaft dient te worden. Hier komt je dierbare namelijk op te liggen.
  • Het kan ook zo zijn dat de contouren van de overledene te confronterend kunnen zijn voor jou als nabestaande. Je moet dan ook goed bedenken of je dit wenst.

 

Een lijkwade van zijde maken? Zijdewinkel.nl biedt de mooiste stoffen

Wil je zelf een lijkwade van zijde maken of ben je op zoek naar een mooie zijde stof? Bij Zijdewinkel.nl vind je de mooiste zijden stoffen. Al onze zijdes zijn biologisch. Tevens hebben wij 100% natuurlijke zijde in onze webshop. De meeste stoffen zijn direct uit voorraad leverbaar. Twijfel je nog over de meest geschikte zijden stof voor de lijkwade? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder met het maken van een keuze. We zijn maandag t/m vrijdag van 09.00 - 17.30 uur bereikbaar op 0031 (0) 251 750 276. Je kunt ons ook mailen of een bezoek brengen aan onze stoffenwinkel. We helpen je graag verder en vinden geen vraag te gek!