workshop-zijdeschilderen

Alles over zijdeschilderen leer je bij Zijdewinkel.nl

Wil jij leren zijdeschilderen? Zijdewinkel biedt regelmatig de creatieve workshop zijdeschilderen aan. In dit artikel vertellen we je wat zijdeschilderen precies is en wat je tijdens onze workshop zijdeschilderen precies gaat doen. Lees snel verder voor meer informatie over onze workshop leren zijdeschilderen.

Wat is zijdeschilderen? 

Traditioneel zijdeschilderen gebeurt middels het opspannen van een stof of sjaal op een spanraam. Door driepuntspunaises of spanhaken toe te passen, blijft deze zitten. Vervolgens wordt de stof met speciale zijdeverf bewerkt en wordt hier ook een bepaalde techniek bij gebruikt. Zijdeverf is zowel transparant als vloeibaar en vloeit vanzelf uit over de stof. Hierbij kun je de kleuren onderling met elkaar mengen voor een mooi effect. Je kunt de stof ook impregneren, zodat deze niet uitvloeit. Tevens is het mogelijk contouren en lijnen met serti te zetten of speciale effecten te geven aan de verf met alcohol en zout. Door de stof op te spannen zorg je ervoor dat de verf niet op de ondergrond doordrukt als je hem ergens neer zou leggen. Ook zullen door het opspannen van de stof de technieken veel mooier tot uiting komen. Je kunt de zijde ook afbinden of marmeren. In onze workshop gaan we aan de slag met traditioneel zijdeschilderen, waarvoor we de stof wel opspannen. Je leert verf mengen, werken met effectzout en met het contourmiddel serti.


Wat ga je doen? 

Tijdens onze workshop zijdeschilderen krijg je twee mooie stukken zijde van 45 x 45 cm. Deze ga je vervolgens met zijdeverf en textielverf beschilderen. Tijdens het zijdeschilderen is de gouden regel dat alles mag en niets moet. Door de combinatie van verschillende kleuren en kwasten kun je jouw creativiteit geheel kwijt op de stof. Wanneer je zijde verft, fixeer je de stof door middel van strijken voor de textielverf en door middel van stoom met de zijdeverf. Het stomen kan bijvoorbeeld in de snelkookpan. We geven een demonstratie en vervolgens kun je dit zelf ook doen met jouw beschilderde lap zijde. Aan het eind van de dag neem je al je samples mee naar huis. Vervolgens kun je de stof inlijsten en aan een paneel aan de wand hangen. Of je knoopt het als sjaal om je nek of in je haren. Je kunt er ook iets dierbaars in bewaren. 


Voor iedereen

Je hoeft geen talentvolle schilder te zijn om deel te kunnen nemen aan onze workshop zijdeschilderen. We gaan met zowel eenvoudige patronen tot patronen voor meer gevorderden aan de slag. Zo is er voor ieder wat wils op zijn of haar eigen niveau. Als je beginner bent, kun je het beste een eenvoudig patroon kiezen, zodat je alvast meer ervaring kunt opdoen met onder andere het overtrekken van de lijnen en het inschilderen. Je kunt ook twee patronen met elkaar combineren en zo een uniek ontwerp maken. Ben je al wel gevorderd, dan kun je meteen aan de slag!


Doe mee aan onze workshop zijdeschilderen

Wil jij ook meedoen aan onze workshop zijdeschilderen? Je bent van harte welkom! Al veel deelnemers gaven aan veel plezier te hebben gehad tijdens onze workshop. Ze hebben echt iets moois kunnen maken wat zij dagelijks gebruiken. Wil je weten wanneer wij weer een workshop zijdeschilderen op de planning hebben staan? Kijk dan bij Technieklessen naar Zijdeschilderen A - de basis van 10.00 - 16.00 uur. Staan deze nog niet gepland, of kun je deze dag(en) niet. Neem dan gerust even contact met ons op via de mail. Je kunt ook altijd even bellen naar  0031 (0) 251 750 276. Wij hopen je snel te zien bij onze workshop zijdeschilderen!