zijde-lijkwade

Ik heb een hele gekke vraag…

“Ik heb een hele gekke vraag…”. Zo begint vaak het gesprek aan de telefoon of bij bezoek in de winkel wanneer iemand op zoek is naar stof voor een lijkwade. Maar zo gek vinden wij die vraag niet. We zijn blij dat je ‘m aan ons stelt. Wij kunnen je goed helpen met de juiste stof uit te zoeken om in begraven te worden, of gecremeerd. Zijde is de ideale stof voor het maken van een lijkwade of wikkeldoek. Het is 100% natuurlijk, en 100% biologisch afbreekbaar, wat belangrijk is wanneer je begraven of gecremeerd wilt worden in stof. Zijde is er bovendien in tal van variaties. Glanzend, mat, natuurwit of in kleur, met een stoer uiterlijk bijvoorbeeld een Matka of Doupion. Of juist heel zacht en sjiek. Het is eigenlijk net zoals bij het uitzoeken van een kist. De keuze is enorm.

 

Waarom kiezen voor een lijkwade van zijde i.p.v. een kist

We zijn erg gewend aan een kist als iemand wordt begraven. Het wikkelen in stoffen, de zogeheten lijkwade, wordt steeds populairder omdat het een zachte en toegankelijke manier is van afscheid nemen. Doordat de stof over of om iemand heen is gedrapeerd, blijven de contouren van diegene zichtbaar. Het geeft de associatie van warm en veilig in je bed liggen. Het gevoel van in een kist liggen kan beklemmend zijn. Dat gevoel geeft een stof veel minder. Ook voor de nabestaanden kan het fijn zijn om iemand letterlijk toe te dekken.  Het gevoel van de geboorte waarbij je in een deken wordt gewikkeld tot het afscheid, waarbij je opnieuw in de deken wordt gewikkeld. Omdat er zoveel keuze is aan verschillende stoffen, kleuren en combinaties, kun je een lijkwade heel persoonlijk maken. En… even heel praktisch. Je kunt prima je lijkwade opbergen in de kast, voor als het moment daar is. Dat wordt met een kist toch een ander verhaal…

 

Mag je wel begraven of gecremeerd worden in een lijkwade van zijde?

Je mag in Nederland gewoon begraven of gecremeerd worden zonder kist. Er zijn wel regels waaraan je moet voldoen. Degene die overleden is, moet zo bedekt zijn dat deze kan worden vervoerd op hygiënische wijze. Het kan per begraafplaats of crematorium verschillend zijn welke regels er gesteld zijn. Het is altijd goed om hierover contact op te nemen met de begraafplaats of het crematorium.

 

Natuurbegraafplaats

Natuurbegraafplaatsen worden steeds populairder. Bij natuur begraven gaat het graf op in de natuur. Een graf is eeuwigdurend. Een manier om het lichaam terug te geven aan de natuur. Respect voor de overledene gaat hand in hand met respect voor natuur en milieu. Dat is waarom steeds meer mensen kiezen voor begraven in de natuur.

Ik zag toevallig afgelopen week op het nieuws dat ook dit jaar in 2020 een natuurbegraafplaats vlakbij onze winkel in Heemskerk wordt geopend. Namelijk Geestmerloo. Voor een natuurbegraafplaats geldt dat de kleding van de overledene, de kist of de lijkwade gemaakt moeten zijn van natuurlijk materiaal. De voorkeur is vaak zijde, omdat zijde volledig wordt afgebroken in de natuur. Dit in tegenstelling tot wol of andere natuurlijke stoffen bijvoorbeeld.

 

Lijkwades maken

Vandaag kwam er een dame in de winkel die we al eens eerder hadden ontmoet. Deze dame maakt lijkwades. Dat doet ze niet vanuit een bedrijf, zoals rustwade.nl waarvan de foto is van deze blog met onze doupion zijde. Ze doet dit privé voor bekenden, vrienden, familie. Dat kan zijn omdat deze persoon weet dat hij/zij eerdaags gaat overlijden. Of omdat het nog niet bekend is, maar diegene het fijn vindt om dit alvast geregeld te hebben.

 

Waarom kiezen voor een lijkwade

We raakten aan de praat over de stoffen en bespraken de keuze voor een lijkwade. We hadden het herover dat het nog steeds een lastig onderwerp is voor velen. En eigenlijk zo handig om gewoon over na te denken en te bespreken. Dat het zo’n fijn idee kan zijn om iemand met een stof toe te dekken. Of zelf toegedekt te worden als je overleden bent. Ook bij het overlijden van te vroeg geboren baby’s of kinderen, kan een stof zo geruststellend werken en een fijn idee zijn. Het is en blijft een ingewikkeld onderwerp. Goed om er af en toe zo even over te kunnen kletsen met een klant bij onze stoffenkast en kniptafel.

 

Stofkeuze voor de rustwade

De klant had drie prachtige wades gemaakt. Eén van verschillende kleuren doupion zijde. Het grootste vlak was lichtroze. Aan de bovenkant was een baan gezet van verschillende vlakken van de grove doupion; rood, zandkleur, koperkleur, roze. De baan van de verschillende kleuren zijde wordt rond het hoofd geplooid, en dan als een baan naar beneden gevouwen. De andere wade was eveneens van de ruwe zijde, wit, en dan met een knalroze brede rand aan de ene kant en dezelfde fuchsia kleur aan de andere kant, maar dan smal. De laatste wade was gemaakt van wollen stof, met een streep patroon aan de bovenkant. Ze waren alle drie zo verschillend, en heel mooi.

 

Zijden voering voor de lijkwade

Omdat alle drie de wades waren gemaakt van verschillende stoffen aan elkaar, vond ze het mooi om de wade te voeren met de een zijde. Hierdoor zou je de overgang met de stiksels van het ene vlak naar het andere vlak niet zien. Bovendien is het ook gewoon mooi als de lijkwade gevoerd is. We kozen voor de Bourette zijde. De dikkere natuurlijke bourette 34 is niet transparant. Dat zorgde ervoor dat de naden mooi waren “weg gewerkt”. De stof is 140 cm breed. Voor een wade heb je vaak een breedte van 150 of 160 cm stof nodig hebt. Dat los je eenvoudig op door 2 of 3 gelijke stroken te nemen voor de banen. De wades waren verschillend qua lengte; 5.20, 5.60 en 5.75. Na even rekenen konden we de stof direct afmeten en nam ze deze mee.

 

Dubbel gevoel

Het voelt altijd dubbel. Want je weet dat je stof levert voor iemand die gaat overlijden. Dat voelt gek. Het voelt ook fijn. Omdat je hiermee degene die gaat overlijden en/of de nabestaanden helpt. Omdat zijde hierin een hele goede keuze is. En misschien kiezen de nabestaanden er wel voor om een stukje stof te bewaren als aandenken, wat ik altijd als tip mee geef. Heb jij ook “een hele gekke vraag”. Stel ‘m gewoon. Kom langs. We helpen je graag.