tips voor het breien met lontwol

Alles over breien met lontwol

Wil jij gaan breien met lontwol? Met lontwol kun je de mooiste plaids, sjaals, kussens, tassen en nog veel meer breien. Lontwol is ook wel een niet-gesponnen en getwijnd wol. De haren zijn enkel in een richting tot een lont gekamd. Dit maakt het garen zeer zacht en volumineus. Het is het ook wat zwak, omdat het eenvoudig uit elkaar te trekken is. Echter is dit juist de bedoeling als je de lontwol voor normale toepassingen wilt gebruiken, waarbij je telkens wat plukjes er vanaf trekt om een mooie laag op te leggen, om vervolgens te vervilten. Met lontwol kun je lekker dik breien of haken, hierbij moet je wel rekening houden met de eigenschappen van de wol. Als je er te hard aan trekt, kan de lont afbreken. Zeker als je al verder bent met je werk kan dit gebeuren, wat dus zonde is van je breiwerk. Dit komt door het gewicht van het breiwerk. In dit artikel hebben wij enkele handige tips voor je verzameld voor het breien met lontwol. Lees snel verder en ontdek hoe je het beste met lontwol kunt breien.

1. Een breuk? Doe dit

Heb je te maken met een breuk in de lontwol? Geen paniek. Dit hoeft zeker niet erg te zijn. Beide stukken lont zijn weer eenvoudig aan elkaar te zetten. Dit doe je door de wol aan beide uiteinden ietwat uit te waaieren. Leg de uiteinden op elkaar en laat ze tussen je handen losjes weer in elkaar rollen. Brei vervolgens voorzichtig door. De lont zal in de steek weer zijn stevigheid terugkrijgen en het zal praktisch niet opvallen dat op die plek ooit een breuk is geweest. Alisa laat in deze video zien hoe dat moet.

2. Zo ga je om met zwakke plekken

Soms kun je wat zwakke plekken in de lont hebben. Dit komt doordat wol een natuurproduct is. Het kan dan ook niet altijd in zijn geheel regelmatig gekamd worden. Tijdens het kammen zullen er altijd weer lichte variaties in dikte optreden. Dit betekent niet dat er sprake is van een productiefout aan het materiaal. Een eventuele breuk kan zoals eerder benoemd weer eenvoudig worden hersteld.

3. Lucht je breiwerk i.p.v. dit te wassen

Het wassen van lontwol is zeker niet aan te raden. De wol verliest daardoor zijn zachtheid en luchtigheid. Hierdoor kan de wol gaan pluizen en pillen. Wol heeft echter wel een hoog zelfreinigend vermogen omdat het over lanoline beschikt. Dit maakt wol vuilafstotend. Je kunt je breiwerk dus het beste laten luchten.

4. Wel wassen? Doe dan dit

Mocht je toch je breiwerk willen wassen, dan kun je een dik breiwerk het beste door een stomerij laten reinigen. Het is ook mogelijk je dikke breiwerk zelf met de hand te wassen met een zacht wasmiddel voor wol. Hierbij dompel je de wol geheel in koud tot handwarm water onder en druk je het zachtjes aan totdat de wol geheel nat is. Beweeg de wol niet of zo min mogelijk, want de kans op vervilting is dan groter. Ook plotselinge temperatuurveranderingen moet je vermijden, want die kunnen hier ook toe leiden.

5. Pillen en pluizen tegengaan? Brei strakker

Lontwol is niet getwijnd of gesponnen, maar slechts gekaard en gekamd. Dit zorgt ervoor dat het kan gaan pluizen of pillen. Je kunt dit echter beperken door wat strakker te breien. Brei natuurlijk niet te strak, omdat de wol anders niet meer lekker zacht is.

6. Gebruik lontwol niet voor objecten die intensief worden gebruikt

Wanneer je het wollen object intensief gebruikt, wordt het gebruik van lontwol afgeraden. Dit materiaal kun je het beste gebruiken als je decoratieve objecten wilt maken. Ga je aan de slag met lontwol, dan moet je het materiaal zo voorzichtig mogelijk behandelen.