lontwol-splitsen

Splitsen van lontwol | Vraag

Beste Zijdewinkel,

Ik heb een vraag over deze lontwol in kleur. . Ik wil hem verwerken in een weefwerkje (tapijtje voor aan de muur), maar denk dat de wol eigenlijk te dik is. Dus mijn vraag: kan je hem ook horizontaal splitsen? (en niet alleen verticaal zoals in het filmpje te zien is). En verder, hoe lang is de garen van de 50 gr bol? Hoeveel meter?

Groeten,

Sanne

 

Hoe kun je wol splitsen | Antwoord

Hai Sanne,

Klinkt spannend, een tapijtje. Leuk!
De wol kan horizontaal niet gesplitst worden, omdat het vezels zijn die aan elkaar gekamd zijn tot een lont.
Als je het splitst is het meer uitleggen van de wol.
Dat doe je ook bijvoorbeeld met vilten, je trekt dan plukjes wol van het lont.
Je kunt de wol wel een aantal keer splitsen verticaal, bijvoorbeeld 2 keer en dan nog een keer of twee keer. Zou hou je steeds dunner lont over.

Een kilo lontwol is ongeveer 40-50 meter. 50 gram is ongeveer 2 meter.
Mocht je nog vragen hebben hoor ik het graag. Je kunt ons dagelijks bereiken per telefoon of mail.

Hartelijke groet, With warm regards, Mit lieben Grüssen, Cordialement,
Sarah Ruijter – eigenaresse / company owner

 

Lontwol informatie

Het materiaal waarover we in deze blog spreken  is lontwol. Dit zijn vezels van wol in één richting gekamd, in de vorm van een lang lont. Daarom hoor je ook de term “kamband” vaak. Naast dat je met deze wol kunt breien, is het is wol welke ook geschikt is voor vilten. Ieder schapenras geeft zijn eigen wolvezel. De wol vezels die wij gebruiken voor het armbreien zijn veelal van het merino schaap. De vezels zijn ongeverfd, en puur natuur. Bij antraciet gemêleerd bijvoorbeeld, houdt dit in dat er wel eens een pluk van een witter schaap in zit, of juist een heel donker schaap. De ivoor wol is wat gelig van kleur, een echte Ivory dus. Wil je een witte wol, dan kun je kijken in de categorie van onze fijne geverfde lontwol, daar vindt je ook wit tussen. Deze wol is ook iets duurder omdat het a) geverfd is en b) een lagere micron heeft. Op de pagina van Zijdewinkel.nl over het XXL breien leggen we meer uit over micron. Hier kun je ook lezen wat je allemaal met de wol kunt doen; vilten, breien, haken en macramé. En Sanne gaat dus aan de slag met een tapijtje, leuk!