bump-lontwol

Bump, micron, kamband? Voor ons vanzelfsprekende termen, maar we horen heel vaak: Hé, wat bedoel je nou eigenlijk? We vertellen je graag alles over lontwol in deze blog!

Wat is een bump lontwol?

Een bump is een woord voor een grote baal wol. In dit geval lontwol. Lontwol zijn vezels van wol, die in één richting gekamd zijn, in de vorm van een lange lont. Daarom hoor je ook de term “kamband” vaak. Naast dat je met deze wol kunt breien, is de wol ook geschikt voor vilten. Ieder schapenras geeft zijn eigen wolvezel.

Iedere dag krijgen wij bumps met lontwol binnen, ik denk dat het daarom voor mij zo’n vanzelfsprekende term is : -)

 

Welke kleuren lontwol zijn er?

Wij kennen bumps met lontwol in ongeverfd, puur natuur. En we hebben ze in kleur. De wolvezels die wij verkopen in onze winkel en groothandel zijn veelal van het merino schaap. Bij antraciet gemêleerd bijvoorbeeld, houdt dit in dat er wel eens een pluk van een witter schaap in zit, of juist een heel donker schaap. De ivoorwol is wat gelig van kleur, een echte Ivory dus. Wil je een witte wol, dan kun je kijken in de categorie van onze biologisch geverfde lontwol, daar vind je ook wit tussen. Deze wol is ook iets duurder omdat het geverfd is en een lagere micron heeft.

 

Wat zegt het aantal micron over de lontwol?

Hoe lager het micron-getal, des te fijner de wol. Wij hebben 25 micron, 27 micron dikke wol in kleur en we hebben ook nog extra fijne lontwol van 19.5 micron. Al onze soorten lontwol zijn geschikt voor armbreien. Je betaalt voor de zachtheid van de wol. Hoe grover de wol, des te voordeliger. Hoe fijner de wol, des te zachter en dus ook duurder. Een hele fijne zachte lontwol is bijvoorbeeld ook heel lekker om mee te vilten!

 

Hoeveel kilo is een bump met lontwol?

Bij ons is een bump met ongeverfde lontwol in Ivory, lichtgrijs of antraciet gemeleerd 10 kilo. Als je wilt weten hoe groot zo'n bump is... Ik sta met zo’n Ivory vriend op de foto hierboven. Say Cheese (ff snel, want het is zwaar haha). De bumps met gekleurde wol zijn 4.5 tot 5 kilo.

Al onze lontwol is geschikt voor vilten en armbreien! En met zo’n lekkere dikke bump heb je dus extra veel voor weinig. Extra veel voordeel dus!

 

Aan de slag met lontwol

Op onze site vind je verschillende DIY projecten met lontwol. Leuk om thuis mee aan de slag te gaan. Of volg gezellig een workshop armbreien in onze winkel!