Brei een vest met lontwol

Wil jij een vest breien met lontwol?

Met lontwol kun je de meest leuke kleding en accessoires breien. Niet alleen vesten, maar ook lekkere warme truien, plaids en nog veel meer. In de webshop van Zijdewinkel kun je terecht voor lontwol van de beste kwaliteit. Ook verkopen wij lontwol in diverse kleuren, waardoor er altijd een perfecte kleur voor jou tussen zit. 

Tips voor het breien met lontwol

Lontwol is ook wel een niet-gesponnen en getwijnde wol. Bij deze wol zijn de haren in één richting tot een lont gekamd. Dit zorgt ervoor dat de wol lekker zacht en vol is. Wel moet je voorzichtig omgaan met lontwol. Lontwol is de perfecte wol om een lekker dik vest mee te breien of om een heerlijk zachte trui van te maken. Ga je een vest breien met lontwol, dan is het erg belangrijk rekening te houden met de eigenschappen die deze wol heeft. Het is erg belangrijk niet te hard aan de wol te trekken, omdat deze anders kan breken. Het is daarom aan te raden om op een tafel te werken.

Verder is het aan te raden de lontwol eerst af te wikkelen van de bump voordat je gaat beginnen. Dit scheelt telkens aan de lontwol trekken. Mocht er toch iets breken, dan is dit niet meteen een probleem. Het is mogelijk beide stukken lont weer aan elkaar te zetten. Hoe je dit doet, is door de wol aan beide uiteinden iets uit te waaieren. Je legt de uiteinden op elkaar en rolt deze losjes in je handen in elkaar. Vervolgens ga je voorzichtig breien. Hierdoor zal de lontwol weer stevigheid terugkrijgen en valt de reparatie niet op. Je kunt in deze video zien hoe dat moet.

Daarnaast kan het handig zijn om de lontwol te splitsen zodat je hier een fijner breiwerk mee kunt maken. Alisa doet het in deze video even voor. 

In het begin kan het wel ietwat pluizen, maar dit hoort ook bij wol. Mocht je dit niet mooi vinden, dan kun je pluisjes ook afknippen of voorzichtig lostrekken. Het vest zal na verloop van tijd met pluizen stoppen en steeds steviger worden.

Hoe verzorg je je wollen vest? 

Wol heeft diverse voordelen. Zo heeft het een hoog zelfreinigend vermogen. Dit komt doordat wol van nature beschikt over lanoline. Dit is ook wel wolvet, wat de wol vuilafstotend maakt. Het enige wat je hoeft te doen, is je breiwerk laten luchten aan de lijn of op een rijk. Doe dit bij voorkeur als het erg koud is. Dit is doorgaans voldoende om de wol schoon te maken. Het is ook mogelijk je breiwerk bij de stomerij te reinigen of dit zelf met de hand te wassen. Kies je voor wassen met de hand, dan kun je dit het beste met een zacht wolwasmiddel doen. Gebruik lauw water en zorg ervoor dat je de wol zo min mogelijk beweegt. Anders gaat deze vervilten. Je kunt de wol tevens wassen in de wasmachine, maar het is wel belangrijk dat je vest niet te groot of te zwaar is. Wol neemt namelijk veel water op. Was je je wollen vest in de wasmachine, dan is het belangrijk een speciaal wolwasprogramma te gebruiken en op een lage temperatuur te wassen.

De lontwol van Zijdewinkel

Wil je een vest breien met lontwol, dan kun je bij Zijdewinkel terecht voor mooie lontwol. Wij bieden voordelige lontwol in ongeverfde kleuren aan die 100% natuurlijk zijn. Denk aan grijs/beige, antraciet, lichtgrijs en ivory. Doorgaans kun je bij ons uit 2 of 3 natuurlijke kleuren uit voorraad kiezen. Daarnaast hebben we ook biologische geverfde lontwol. Welke kleuren wij op voorraad hebben, is geheel afhankelijk van onze leverancier. Onze wol kun je bestellen in 1 kilo, 3 kilo, 5 kilo, maar je kunt ook een grote bol wol van 10 kilo bestellen. Deze kun je perfect delen met vriendinnen en zo samen een mooi vest breien.

Bestel direct jouw lontwol bij Zijdewinkel.nl en brei een lekker warm vest voor jezelf of een ander.