chiffon-zijde-blog

Facts & Fun over chiffon zijde 

Waar is chiffon geschikt voor? Je leest het in deze blog.

Bekijk en shop onze chiffon zijden stoffen online! 

 

Fact I | Welke soorten chiffon zijde zijn er? 

Wist je dat zijden chiffon talloze variaties heeft? Er is een “gewone” chiffon - geschikt voor vilten. Er is een crinckle chiffon, ook geschikt voor vilten met een spectaculair effect. Er is een chiffon 6 met subtiele glans, die erg populair is voor bruidsjurken. Er is een chiffon satin, met een satijn glans. Er zijn natuurwitte chiffons, en chiffons in talloze kleuren. Voor welke chiffon kies jij? Alle chiffons die wij in de collectie hebben vind je onderaan deze blog. 

 

Fact II | Kan ik vilten op chiffon? 

Zeg je chiffon, dan zeg je vilten op zijde. Ofwel NUNO VILT! Door wolvezels te vilten met een zijden stof als chiffon zal je viltwerk heel soepel worden. Normaal leg je bij het natvilten een aantal lagen wol dakpansgewijs op elkaar. Door wolvezels heel dun op zijde te leggen en te vervilten gaan de wolvezels tijdens het vilten door de zijde heen en er ontstaat een nieuwe stof. Je hebt hier dus echt een zijde voor nodig die de wolvezels het toelaten door de zijde heen te gaan. Bijvoorbeeld een chiffon ;-). Alle chiffon zijdes zijn geschikt voor vilten. Voor de beginners is de chiffon 3.5 altijd aan te raden, dit is de lichtste chiffon zijde. 

 

Fact III | Hebben jullie ook een vilt pakket om kleding te maken? 

Soepel als zijde, stevig als vilt. Je kunt de vilt techniek gebruiken om bijvoorbeeld een sjaal te maken. Andere kleding kan ook. Heb je onze DIY van het vestje al eens gezien? In samenwerking met Handwerken zonder Grenzen ofwel #HzG. 

Verkrijgbaar in verschillende maten. Inclusief patroon op papier. https://www.zijdewinkel.nl/diy-zelf-maak-pakketten/maat-m-l

 

Fact IV | Kun je chiffon verven? 

Chiffon kun je prachtig verven. Haar transparante structuur neemt minder verf op (zuinig!) en geeft een mooi mat chique resultaat. Een populaire techniek voor het verven van chiffon zijde aan de meter of chiffon sjaals (kant en klaar gerolzoomd) is de magnetrontechniek. In onze zijdewinkel blog vind je verschillende recepten voor het verven van stoffen zo ook chiffon zijde. Een geverfde chiffon zijde kun je daarna prachtig vilten of gewoon zo dragen. Wat vind jij leuk om te doen met geverfde chiffon zijde?

 

Fact V | Is chiffon duur? 

Chiffon is niet altijd van zijde, de grondstof kan ook bijvoorbeeld polyester zijn. Is zijden chiffon dan erg duur?! Wordt er wel eens aan ons gevraagd in de winkel. Mwah het is maar hoe je het bekijkt. Je investeert met een paar euro's of tientjes meer in een stof die 100% natuurlijk is. Waardoor je niet zweet, geen warm opgesloten gevoel krijgt en jezelf altijd mooi voelt. 

We hebben zijden chiffon voor nog geen 8 euro per meter, en prachtige chique chiffon changeant voor € 79,- per meter. Allebei 100% zijde, allebei totaal verschillend en allebei echt chiffon. Gaaf he? Onze chiffon zijdes zijn naast natuurwit en zwart ook in talloze kleuren verkrijgbaar. 

 

Fact VI | Waar kan ik alles leren over zijden stoffen? 

In onze ZIJDAR Society vertellen we alles over zijden stoffen, ook over zijden chiffon. Wat zijn de eigenschappen en hoe herken je een chiffon t.o.v. een zijden organza. Enig idee? Wij zijn benieuwd naar jouw antwoord ; -) Deze bruid op de foto hieronderdraagt een wapperende chiffon zijden sjaal.

 

Fact VII | Hoe wordt jullie zijden stof geverfd in zwart bijvoorbeeld? 

Onze zuiver zijden chiffon in zwart wapperde in de balletvoorstelling SCALA van het scapino ballet. Er is geen kleur zo moeilijk te verven als zwart. Het wordt vaak grauw grijs. 

Zijdar  kiest ervoor om stoffen te laten verven in Europa. Wij importeren dus enkel natuurwitte, ongeverfde en ongebleekte zijden stoffen uit China. Dit gebeurt volgens de Ökotex-100 norm. Om te mogen voldoen aan deze norm moet een bedrijf o.a. aantonen dat er geen milieuvervuilende hulp- of verfstoffen gebruikt worden, dat het energiegebruik optimaal is en afvalwater en uitstoot goed verwerkt worden. Ook mag er geen sprake zijn van kinderarbeid, geen stof- en geluidsoverlast veroorzaakt worden en moeten medewerkers een veilige werkplek hebben. Onze geverfde zijdes hebben dus ook een hoger prijskaartje, echter betalen wij dit er graag voor gezien de strenge wet- en regelgeving in Europa waar wij grip op hebben. Geverfde stoffen uit India zijn vaak een goedkoper en ander verhaal. Daar kiezen wij heel bewust niet voor.

 

Volg ons op Instagram @zijdewinkel en @zijdar voor kennis, facts en knowhow over zijde, natuurlijke stoffen, wol, verf, technieken en meer!

#chiffon #satijn #zijde #stoffen #natuurstoffen #bruidskleding #bruidszijde #chiffonrokken #kleding #stoffenwinkel #zijdenkleding #couture #vilten #nunovilt #viltenopzijde #groothandel #natuurlijkestoffen #zijdar #trouwen #bruidsjurk #accessoires #blacksilk #scala #scapinoballet