pongee-zijde-blog

Facts & Fun over pongee zijde 

Waar is pongee (paj, habotai) geschikt voor? Je leest het in deze blog.

Bekijk en shop onze pongee zijden stoffen online! 

 

Fact I | Hoe spreek je pongee uit? 

Misschien wel de meest bekende zijde: Pongee (pongé). En hoe spreek je dat nu precies uit? Je zegt ponzjee, op z'n Frans dus. Een veelgehoorde uitspraak in onze showroom en aan de telefoon is ook ponkee zijde, klinkt wel leuk op z'n Chinees : -) Pongee zijde is bij Zijdewinkel.nl sinds jaar en dag de meest verkochte zijden stof. Deze stof is zeer fijn, licht qua gewicht en heeft een prachtige zijden glans. De witte pongee zijde is ideaal voor zijdeschilderen: De verf vloeit zeer goed en regelmatig uit in alle richtingen op op deze stof. Succes gegarandeerd!

 

Fact II | Wat betekenen Paj en Habotai?

Heb je het over Pongee zijde dan spreekt men ook vaak van Paj en Habotai. Paj wordt bedoelt voor de lichte pongee zijde; 5 en 6. Habotai is de pongee 8 (en zwaarder).

 

Fact III | Kan ik vilten op pongee zijde? 

De lichtste pongee zijde is geschikt voor vilten. Op de witte en gekleurde pongee zijde kun je ook heel goed vilten. Je spreekt dan van nuno vilten - wolvezels vilten met zijden stof. Het is handig om dan ervaring te hebben met vilten, omdat het vilt proces iets moeilijker gaat. Ben je startende vilt(st)er, dan kun je het beste aan de slag gaan met chiffon zijde. Heb je iets meer ervaring, dan kun je ook vilten met de pongee 5. De dikkere pongee zijdes (6, 8,10 enz.) zijn niet geschikt om mee te vilten.

Op de foto zie je een handbeschilderde pongee 5 zijde, met een serti (lijn) techniek. Deze zijde is gefixeerd, en daarna gevilt op zwart naaldvilt.

 

Fact IV | Welke pongee kwaliteit is geschikt voor kleding? 

Kleding: Wil je de pongee zijde als voering stof gebruiken, dan adviseren wij de zwaardere kwaliteit zoals de Pongee 8 of Pongee 10. Pongee 8 is echt een klassieke voeringszijde. 

De zwaardere pongee zijde 8 en 10 zijn ook prachtig voor een semi-transparante blouse of top. De pongee 15 wordt veel verkocht voor bruidsjurken, zomer japons en couture. Deze stof knispert bijna een beetje zoals taftzijde en heeft een prachtige valling. 

De foto hieronder is een pongee 8 zijde in blauwe kleur, in meerdere lagen verwerkt tot bruidsjapon. De ontwerpster is @Gabrielle Helena Couture. In onze winkel op De Trompet hebben we een prachtig portfolio liggen van al “onze bruiden” en vertellen we je alles over stoffen en mogelijkheden voor bruidsjurken.

 

Fact V | Welke pongee zijde is geschikt voor mijn interieur? 

Voor kussenhoesjes kun je prima aan de slag met pongee 8 of 10. We hebben ook kant- en klare kussenhoesjes van 40x40 cm in natuurwit om zelf te beschilderen. Voor lampenkappen, kamerschermen adviseren we zwaardere pongee zijde, pongee 10, 12 of 14. Voor gordijnen ligt het eraan hoe lichtdoorlatend je de gordijnen wilt. Pongee 5 is veel licht (transparanter) dan pongee 14 (dichter geweven, minder transparant).

 

Fact VI | Welke zijde is geschikt voor speelzijde en speeldoeken voor kinderen?

Een gladde en licht glanzende pongee zijde is geschikt voor de doeken voor kinderen. De pongee 5 kan gekozen worden. Deze is van 100% moerbeizijde. Deze is soepel en licht met 20 grams per meter. Je kunt ook voor de iets dikkere variant kiezen, de pongee 8 zijde. Het nummer zegt iets over de dikte van de stof. Hoe hoger het nummer des te dikker de stof.

  • Zijde is 100% natuurlijk
  • Een zijden doek stimuleert de fantasie; maak er een cape van, een tent, een rok, een omslagdoek of een 
  • Onze zijde is natuurwit, ongeverfd of ongebleekt dan wel in kleur vliegergeverfd met gifvrije verfstoffen, speciaal voor zijden stoffen
  • De zijde wordt in het Vrije School onderwijs veel gebruikt voor op seizoenstafels, in de verkleedkist, ter decoratie van allerlei feesten, voor het bouwen van tenten en het spelen en ontdekken op verschillende manieren
  • Passend binnen o.a. het Rudolf Steiner / Waldorf onderwijs

 

Fact VII | Welke zijde is het beste voor zijdeschilderen? 

Pongee zijde is echt dé klassieker voor zijdeschilderen! Pongee is glad, de verf vloeit makkelijk uit, en de voor- en achterkant zijn gelijk. De stof heeft een lichte glans, waardoor de verf mooi uitkomt op de stof. 

Het traditionele zijdeschilderen gebeurt door het opspannen van een stof of een sjaal op een spanraam met behulp van spanhaken of driepunts punaises. Deze stof wordt bewerkt met zijdeverf en vaak in combinatie met een techniek. De zijdeverf is vloeibaar en transparant en vloeit vanzelf uit over de stof waarbij de kleuren onderling mengbaar zijn. De techniek kan zijn het impregneren van de stof zodat de verf niet uitvloeit. Of het zetten van lijnen en contouren met serti. Je kunt ook gebruik maken van zout en alcohol om de verf spectaculaire effecten te geven. Het eerder genoemde opspannen van de stof is nodig zodat de stof vrij is van de ondergrond. Als de stof direct op de ondergrond ligt geeft dit vlekken en komen de technieken eigenlijk niet goed uit de verf (leuke woordspeling). 

Pongee zijde is geschikt voor iedere startende zijdeschilder, maar loont ook voor complexere werkstukken. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op!

 

Fact VIII | Kan ik pongee gebruiken voor dans en theater kostuums? 

Pongee zijde; licht, wervelend, een zachte glans en subtiele valling. 

De pongee 8 zijde op deze foto hieronder was natuurwit en met de hand geverfd in verschillende pasteltinten. Dit is gedaan met de speciale Dupont Zijdeverf. Daarna is de prachtige zijde verwerkt tot dans kostuums. Welke schitteren op het podium. De topjes zijn dubbellaags verwerkt, zodat deze geen transparantie meer hebben. De rokken zijn enkellaags en semi-transparant.

 

Fact IX | Kan ik een degradee maken op zijde? 

Je kunt pongee zijde - en andere zijden stoffen - in 1 kleur verven, maar je kunt ook kiezen voor een kleurverloop. De kostuummaaksters van @atelierphantasma wilden graag een dikkere pongee in een degrade verven. Zij kozen voor een pongee 10. De stof is opgespannen en met schuimkwasten in een kleurverloop geschilderd van lila/paars naar blauw. Na het fixeren d.m.v. stoom (2.5 uur in het fixeerapparaat) is de zijde verwerkt tot een prachtig kostuum. Je ziet het resultaat op de foto hieronder. 

 

Volg ons op Instagram @zijdewinkel en @zijdar voor kennis, facts en knowhow over zijde, natuurlijke stoffen, wol, verf, technieken en meer!

#pongee #paj #habotai #ponge #pongeesilk #zijde #stoffen #theater #opera #ballet #ontwerpen #fashiondesigner #stoffentips #modestoffen #zijdewinkel #stoffenblog #zijdar #modevakschool #modestudent #vilten #couture #bruidsstoffen #natuurlijkestoffen #zijdespecialist #vilten #nunovilt #stoffenwinkel #antroposofie