organza-blog

Facts & Fun over Organza silk

Waar is organza geschikt voor? Je leest het in deze blog.

Bekijk en koop onze organza zijde online! 

 

Fact I | Waarom is organza stijf? 

Een zijden draad wordt gesponnen door de zijderups. Aan de ene kant van zijn mond komt een draad van pure zijde, en aan de andere kant een draad van pure lijm. Samen vormt het 1 draad. Voor de zijdeproductie wordt een groot deel van deze draad ontgomd, door het dobberen in warm water lost de zijdelijm op en wordt de draad zacht en soepel. Voor de zijden organza gebeurt dit niet. Daarom heeft een organza nog altijd een natuurlijke stijfheid door de natuurlijke lijm die in de stof zit.

Je leert alles over organza en andere zijdes in ons eigen ZIJDE-Museum

 

Fact II | Hoe herken ik organza? 

Kenmerkend voor de organza is haar stijfheid (t.o.v. van bijvoorbeeld Chiffon). En hoe leg je dat nu uit via een webwinkel....We doen een poging... Wanneer je een danseres op het podium zet en haar kleedt met een rok van Chiffon dan zal deze mee wapperen en naar beneden dwarrelen wanneer zij bijvoorbeeld opspringt of draait. Een Organza zal daarentegen niet meebewegen maar houdt haar vorm…

De foto hieronder met oranje, geel en zwarte kostuums is van de Nationale Opera en Ballet waarvoor Nederlandse ontwerper David Laport de kostuums ontwierp in samenwerking met choreograaf Peter Leung. De creaties werden getoond tijdens het International Young Patrons Gala dat op 1 juni 2018 in Amsterdam plaatsvond. Laport, die in 2012 afstudeerde aan de Royal Academy of Arts in Den Haag, lanceerde tijdens Amsterdam Fashion Week in 2014 zijn eigen label. Hij presenteerde zijn collectie al eens tijdens de Parijs Fashion Week en nam in 2017 de European Woolmark Prize in Milaan in ontvangst.

 

Fact III | Waar kan ik organza bestellen? 

Voordelige zijden organza per halve meter online (wit, zwart, ivory) en per meter (tientallen kleurtjes) bestellen. 

Zuiver zijden organza ✓ Grootste aanbod ✓ Prachtige kwaliteit ✓ Klant beoordeling 9+ ✓ Sinds 1982 ✓ Advies nodig? Bel of mail onze zijde experts!

 

Fact IV | Welke diktes organza zijn er? 

Organza hebben wij in twee kwaliteiten. De organza 2.8 en organza 5.5. De organza 2.8 is de lichtste en fijnste zijde die er is en zeer transparant. Doordat de organza zijde niet ontgomd is en dus nog de zijdelijm bevat heeft de organza 2.8 een goede - natuurlijke - stabiliteit ondanks haar fijnheid. Deze stof is fantastisch basismateriaal voor nuno vilten. Met deze zijde heb je de mogelijkheid om de meest prachtige ontwerpen wollen vilt te maken als basis voor bijvoorbeeld kleding. Deze organza kan bovendien fantastisch worden beschilderd, bestempeld, bedrukt, geborduurd etc....

 

Fact V | Organza zijde van David Laport 

Op de afbeelding hieronder zie je onze Organza zijde in wit in de creaties van de Nederlandse ontwerper David Laport, hij werkt veel met onze zijden organza. David Laport was ook de ontwerper van de prachtige jurk van Chantal Janzen op het laatste Eurovisie Songfestival.

 

Fact VI | Organza voor bruidsjurken 

Al onze natuurwitte en zwarte stoffen vallen onder de Klassieke Collectie. Deze zijn veelal direct uit voorraad te bestellen vanaf 0.5 meter. De Ivoorkleurige organza is zo populair, dat we deze ook tot de Klassieke Collectie laten behoren ;-) 

De stof is ook populair voor bruidsjurken; rokken, stola’s en transparante tops of mouwen. Deze organza is bewerkt met een zeefdruk, als je goed kijkt zie je witte vlakken op de stof, waardoor je een open-dicht contrast krijgt. Mooi toch?

 

Fact VII | Organza voor bruidsmeisjes jurken 

En als we het dan toch over bruidsstoffen hebben ;-) de organza is ook een super mooie en betaalbare zijde voor schattige jurkjes voor bruidsmeisjes. Dit jurkje op de foto hieronder heeft een onderlijfje van Pongee 8 zijde, in exact dezelfde lavendelblauwe kleur. Daaroverheen zit de organza in pofmouwtjes en ruches langs het rokje. Te cute toch?

 

Fact VIII | Organza zijde in de winkel kopen 

Ben je nieuwsgierig naar onze zijden organza’s en wil je even voelen hoe die natuurlijke stijfheid nou valt? Wil je gaan vilten op organza, borduren op organza, een jurk maken of een bruidsmeisjes creatie? Je bent van harte welkom! Kom dan gerust langs in onze winkel op De Trompet in Heemskerk dan wapperen we de stoffen even voor je : -).

 

Fact IX | Broderie d'art borduren op organza leren

Afgelopen weken speelde organza de hoofdrol in de 4 daagse cursus zijdeschilderen & broderie d'art! De cursus wordt gegeven door Alina Blasquez en Alisa Matsumoto van Zijdar Natural Silk. Zo krijgen de cursisten de expertise op het gebied van zijden stoffen, zijdeschilderen en borduren. De fournituren worden voorzien door Myrville: Broderie d'art

Er wordt regelmatig een nieuwe cursus gepland, deze vind je bij de Masterclass.

 

Volg ons op Instagram @zijdewinkel en @zijdar voor kennis, facts en knowhow over zijde, natuurlijke stoffen, wol, verf, technieken en meer!

 

#jersey #tricot #breisel #gebreid #zijde #haspelzijde #gezondheid #helendezijde #natuurlijkestoffen #lichtgewicht #santiago #santiagodecompastella #stoffentips #modestoffen #zijdestoffen #zijdewinkel #elastisch #stoffenblog #breimachine #fashion #kleding #coupeuse #modestudent #korting