doupion-zijde-blog

Facts & Fun over Doupion zijdestoffen 

Waar is doupion geschikt voor? Je leest het in deze blog.

Bekijk en koop onze Doupion stoffen online! 

 

Fact I | Wat is doupion zijde? 

Doupion  - oorspronkelijk stof gemaakt van de onregelmatige dragen van de rupsen die met z'n tweeën zijn ingesponnen (tweeling cocons). Franse vertaling / benaming voor twee/tweeling - Doupion. Vandaag de dag wordt de onregelmatige structuur van de draden (slub in het garen) nagebootst, zoveel tweeling cocons als dat er doupion zijde op de wereld is, zijn er namelijk niet : -).

 

Fact II | Is doupion zijde geschikt voor kleding? 

Doupion zijde is enorm geliefd voor interieur toepassingen - zeer bekend geworden door de zijden kussentjes op de bank - maar je maakt er ook fantastische kleding van; zoals jasjes, gala- & trouwjurken, rokken en broekpakken. 

Eigenaresse  @sarah_ruijter: "In juni werd er een bestelling geplaatst n.a.v. telefonisch contact en het versturen van stalen voor flessengroene doupion zijde. En het resultaat, wow! Zo leuk!"

Antje Diertens, Tweede Kamerlid van D’66, draagt vandaag op Prinsjesdag een ensemble naar ons Zibayou-ontwerp en in ons eigen atelier in Groningen gemaakt. Nieuw is het ontwerpen en maken van de hoed, wat ons nog meer geïnspireerd heeft in onze creativiteit. 

Fotograaf (foto's hieronder): Norma van der Horst

Blij en trots! #Zibayou #watjedraagtbenjezelf  #hand-enmaatgemaakt #Prinsjedag2019

Advies nodig, ons team van experts staat voor je klaar en helpt je graag verder! 0251 750 275 info@zijdewinkel.nl Onze winkel in Heemskerk is ook geopend op afspraak!

 

Fact III | Doupion in kleurtjes 

“Ik zoek een doupion zijde, in een kleur roze, hebben jullie die?”

HA! Ja zeker! welke kleur roze zoek je precies? Blush, kauwgom, zuurstof, baby….Kom gerust langs in onze winkel om alle kleurtjes roze te bestellen of bestel een staal in jouw favoriete roze kleur online

Ps. En die talloze roze variaties geldt ook voor groen, blauw, geel, rood enz. ;-)

 

Fact IV | Ik zoek doupion in wit 

Naast gekleurde doupion hebben we zowel de gladde als de doupion met structuur (slub) in natuurwit, wit (geverfd), porselein en ivoor. Kortom prachtige wit nuances voor bruiskleding. 

Joni Steinmann van @rainbowcurvecorsetry verwerkte de porselein doupion met handbeschilderde details in een prachtig korset en rok. Naast witte doupion verft ze ook vaak haar doupion zijde, met de Dupont Zijdeverf. Kijk vooral even op haar instagram voor prachtige foto’s en inspiratie van haar werk.

 

Fact V | Doupion voor lijkwades 

“Ik heb een hele gekke vraag…”. Zo begint vaak het gesprek aan de telefoon of bij bezoek in de winkel wanneer iemand op zoek is naar stof voor een lijkwade. Maar zo gek vinden wij die vraag niet. We zijn blij dat je ‘m aan ons stelt. Wij kunnen je goed helpen met de juiste stof uit te zoeken om in begraven te worden, of gecremeerd. Zijde is de ideale stof voor het maken van een lijkwade of wikkeldoek. Het is 100% natuurlijk, en 100% biologisch afbreekbaar, wat belangrijk is wanneer je begraven of gecremeerd wilt worden in stof. Zijde is er bovendien in tal van variaties. Glanzend, mat, natuurwit of in kleur, met een stoer uiterlijk bijvoorbeeld een Matka of Doupion. Of juist heel zacht en sjiek. Het is eigenlijk net zoals bij het uitzoeken van een kist. De keuze is enorm.

Natuurbegraafplaatsen zijn steeds meer in opkomst. Bij natuurbegraven gaat het graf op in de natuur. Een graf is eeuwigdurend. Een manier om het lichaam terug te geven aan de natuur. Respect voor de overledene gaat hand in hand met respect voor natuur en milieu. Dat is waarom steeds meer mensen kiezen voor begraven in de natuur.

Voor een natuurbegraafplaats geldt dat de kleding van de overledene, de kist of de lijkwade gemaakt moeten zijn van natuurlijk materiaal. De voorkeur is vaak zijde, omdat zijde volledig wordt afgebroken in de natuur. Dit in tegenstelling tot wol of andere natuurlijke stoffen bijvoorbeeld.

Doupion, zoals op de foto te zien, is een mooie keuze voor een lijkwade. 

Heb je vragen over begraven in zijde of een lijkwade? Neem gerust contact met ons op.

 

Fact VII | Hoe kun je doupion zijde wassen?

Zijden stoffen kun je prima wassen, als je het maar met liefde doet ; -)  Wij adviseren een speciaal zijdewasmiddel te gebruiken en te wassen met handwarm water. Iedere zijden stof dient apart gewassen te worden en je mag de stof niet borstelen, wrijven, wringen of centrifugeren.

  • Vermijd te allen tijde agressieve wasmiddelen zoals Vanish.
  • Zijde niet langer dan 1 a 2 minuten laten weken in water.
  • Je kunt voorzichtig wrijven om vlekken te verwijderen (niet boenen of stof schuren op elkaar)
  • Zijde goed uitspoelen in schoon water (zonder sop)
  • Droog deppen in een schone handdoek, niet wringen! (dat vind zijde niet leuk)
  • Je kunt zijde nat heel goed en mooi gladstrijken op een hoge temperatuur. Het water in de zijde koelt dan de temperatuur van het strijkijzer.
  • Je kunt de zijde ook natuurlijk laten drogen en later strijken op de zijde-stand.

Onze voorkeur heeft te allen tijde handwas. Was zijde ook alleen wanneer dit echt nodig is. Even laten luchten is vaak ook al prima. Wanneer je toch voor de wasmachine kiest, kies voor een zijde-wol programma (laag centrifugeren). Het wassen in de wasmachine van handbeschilderde zijden stoffen wordt afgeraden. Wasmiddel voor fijne was (wol en zijde) zoals het wasmiddel van Dupont en de witte zeep van Savon de Marseille welke je op onze webwinkel vindt zijn perfect en hebben een vrijwel neutrale PH waarde.

 

Fact VIII | Welke soorten doupion zijn er? 

Wij hebben in de Zijdewinkel.nl collectie twee variaties Doupion zijde: 

  • Indian / Chinese doupion = gladde structuur (bijna taf tachtig). 
  • De Indian / Indian doupion = grovere - meest bekende - structuur. Met slub (onregelmatigheden) in garen. 

De gladde doupion is in een wittint en flessengroen verwerkt door @gabriellehelenacouture verwerkt tot een prachtige bruidsjurk met korsetlijfje. 

Beiden stoffen zijn verkrijgbaar in een enorme kleurencollectie. Je kunt online bij ons een staal bestellen, of kom langs in onze winkel Je vindt ons in Heemskerk, aan de A9. Maak gerust een afspraak via info@zijdewinkel.nl. De koffie / thee staat voor je klaar. 

 

Fact IX | Ik zoek een stijve zijde...

Wanneer je een stijve, niet transparante zijde zoekt, kom je vaak uit op Doupion, Taft of Satin Duchesse. De Doupion kenmerkt zich door haar onregelmatige structuur, de slub zoals je kon lezen in onze voorgaande post. Zo’n stijve zijde leent zich enorm fijn voor een korset. De doupion heeft geen stretch, en door het gebruik van veters kun je het korset “aansnoeren”. (ik denk dan altijd nog even aan Rose uit de Titanic ;-)). 

De taftzijde en satin duchesse zijn echt glad. De taftzijde kenmerkt zich door haar ruisende geluid, je hoort het gewoon als er taftzijde op de kniptafel ligt ;-). De satin duchesse kenmerkt zich door haar opvallende - satijn - glans. 

Op ons ZIJDAR Youtube kanaal vertel ik je alles over de verschillende zijden stoffen.

 

Volg ons op Instagram @zijdewinkel en @zijdar voor kennis, facts en knowhow over zijde, natuurlijke stoffen, wol, verf, technieken en meer!

#zijde #doupion #dupion #wildezijde #bruidsstoffen #natuurzijde #natuurbegraafplaats #lijkwade #natuurbegrafen #korset #korsetmaker #natuurstoffen #galakleding #couture #bruidsjurk #zijdeschilderen #handmade #stoffenwinkel #zijdar #zijdewinkel #heemskerk