textielverf-verdikken

Zelf je vloeibare textielverven en zijdeverven verdikken? Simpel!

Zijdeverven bijvoorbeeld van H. Dupont Classique en AvantGarde of ZIJDAR (gouden etiket) zijn van nature vloeibare verven. Ook onze textielverven zijn dit (strijkfixatie) van bijvoorbeeld Javana of ZIJDAR (zilveren etiket). Deze vloeibare verven kun je zelf verdikken. Met de verdikte verf heb je direct heel veel nieuwe mogelijkheden op stof. 

 

Recept

Door 25% tot 50% zijdeverf te mengen met Epaississant kun je zowel vloeibare zijdeverf als vloeibare textielverf verdikken. Het is handig om de zijdeverf of textielverf af te meten, bijvoorbeeld met een pipet of maatbekertje. Dit doe je in een bakje, groot genoeg. Dan voeg je de epaissisant toe. Je kunt beter rustig aan beginnen met 25% en dan meer toevoegen. Het beste is om te mengen met een kleine (kinder) garde. Even wachten alvorens je meer epaissisant toevoegt. Je krijgt een lodderige substantie. Wanneer je op stof toepast. bijvoorbeeld met schuimkwasten, vloeit de verf niet uit.  Ik vind het zelf heel leuk om met verdikte verf te werken, omdat het een mogelijkheid geeft om strepen te zetten, het geeft een soort rust als je steeds met de schuimkwast de verf in regelmaat op het doek zet. Bijna mediterend ; -) 

 

Toepassingen

Met deze gekleurde pasta kun je met de vrije hand schilderen, sjabloneren en zeefdrukken. Het voordeel t.o.v. zeefdrukverven zoals Pebeo is dat de verdikte zijdeverf echt in de stof gaat. Het nadeel is dat je alleen op lichte ondergronden kunt werken. De verf verdikt wel, maar wordt niet dekkend. Je kunt dus niet opeens op zwart stof werken. Dat kan met de dekkende verf van Pebeo Setacolor wel.

 

Fixeren van de verdikte verf

Je fixeert de verdikte verf zoals je ook je verf zou fixeren. Bij de zijdeverf met stoom, en met textielverf d.m.v. strijken.

 

Aan de slag

Direct te bestellen bij ons online uit voorraad in 100 ml, 250 ml, en een liter.