zijdeverf-aanlengen

Je kunt zelf eenvoudig je zijdeverven aanlengen of lichter maken tot pasteltinten

In onze wekelijkse blog geven we handige tips hoe je zelf pasteltinten kunt maken van zijdeverven die je hebt gekocht. Bijvoorbeeld van Dupont of van Avantgarde. Deze stoomfixvtieverven kun je aanlengen met een Diluant van Dupont. Er bestaat een concentre en een prepare. Wat is het verschil? 

 

Verschil Diluant Concentre en Prepare 

Vroeger noemde we de verdunner ook wel Fondnet, nu dus Diluant. Wij hebben het assortiment van Dupont Diluant, uit het Frans vertaald de verfverdunner. Je kunt dit in geconcentreerde vorm kopen (concentre -> nog aanlengen met water) of klaar voor gebruik (prepare). Wanneer je de Diluant geconcentreerd koopt dan leng je het aan met water, 40 ml Diluant op 1 liter water. De Diluant Prepare kun je direct mengen met de zijdeverf. Je kunt de Diluant van Dupont mengen met zijdeverven van Dupont maar ook met zijdeverven van Zijdar & AVANTGARDE mengen.

 

Combineer met zijdeschilderen of de magnetron techniek

Het is handig en leuk om pasteltinten te maken van de zijdeverven. Je kunt tinten aanlengen en dan toepassen in het zijdeschilderen of de magnetrontechniek. 

 

Tips

Een aantal praktische tips;

  • Zorg voor voldoende bakjes zoals bijvoorbeeld lege glazen yoghurt potjes
  • Het voordeel van transparante bakjes is dat je de aangelengde verf even rond kunt laten draaien in het bakje en dan kunt zien hoe de kleur is
  • Schrijf op wat en hoe je mengt 
  • Heb je stof restjes, leg het aangelengde kleurtje dan vast op de stof (altijd anders dan op papier of in het potje) en schrijf de verhoudingen erbij

 

Let op: Niet geschikt voor textielverf

De diluant is geschikt stoomfixatieverven, zoals de H. Dupont Classique of de AvantGarde zijdeverf. Het product is niet te combineren met TEXTIELverf strijkfixatie. Voor textielverf gebruik je een speciaal medium. Het medium voor textielverf is melkachtig, wit van kleur. Het diluant voor zijdeverven is transparant. Mocht je dus nog iets in de kast hebben staan en niet weten of het een medium voor strijkfixatieverf is, of een diluant voor zijdeverven, dan kun je het verschil zelf direct zien. 

 

Direct bestellen

Zin om aan de slag te gaan? Op deze pagina vind je de diluant, het medium voor textielverf en de epaissisant. Want naast de verven aanlengen kun je deze ook verdikken.