wilde-zijde

Verkopen jullie ook wilde zijde?

Wij krijgen met regelmaat de vraag per mail of telefoon of wij ook wilde zijde verkopen? Jazeker : -) We hebben verschillende variaties. De Tasar bijvoorbeeld (tussah). Wat ook vaak gezien wordt als wilde zijde, is de doupion zijde. Die met de onregelmatigheid, slubs, in het garen. Bekend van de gordijnen en bruidsjurk. Vaak gaat er dan wel een lampje branden.

 

Wilde zijderupsen leven niet in het wild

Velen denken dat de wilde zijderupsen in het wild leven. Dat is niet waar. Wilde zijde is zijde anders dan de zijde van de Bombyx Mori zijde (moerbeizijde). Een wilde zijderups is bijvoorbeeld de Tussah (tasar zijde), eri of de muga. 90% van onze zijde is van de bombyx mori zijderups. Natuurwit ook echt wit. De wilde zijde is vaak meer ecru kleurig, soms zelfs bruin. Dit komt omdat de wilde zijderups van alles eet, kastanjeblad bijvoorbeeld, of eikenblad. Dit voedsel geeft de warme bruine kleur aan de zijde die rups spint. De Bombyx Mori eet enkel en alleen moerbeiblad en spint witte zijde. De wilde zijde is ook vaak wat stugger. Soms voel je stoffen hier in onze winkel en ben je verbaasd dat dit zijde is. 

 

Doupion zijde 

Doupion zijde heeft dan wel een wild uiterlijk ; -) met haar onregelmatigheid en verdikkingen in de stof. Het is geen wilde zijde. Het is zijde van de Bombyx Mori rups. Enkel bij het inspinnen zijn er twee cocons in elkaar gesponnen. Bij het afhaspelen van deze "tweelingcocons" krijg je draadverdikkingen. Tegenwoordig wordt het slub nageboots, want zoveel tweelingcocons als dat er doupion zijde is, is niet haalbaar. Net als de biefstuk, zoveel biefstuk als dat er verkocht wordt, kan onmogelijk allemaal biefstuk zijn.

 

Benieuwd naar wilde zijde?

Kom gerust bij ons langs om het verschil te voelen in de zijden stoffen. Wij hebben zowel de Bombyx Mori zijde, wilde zijde op voorraad. En natuurlijk ook de doupion. De gladde doupion heeft iets minder slub dan de grove variant. Bovendien openen we rond mei ons zijde-museum bij ZIJDAR in het pand en kun je alles leren over wilde zijde, voedsel, bombyx mori zijde en alle verschillende zijden stoffen.