zijdar-zomerweek-japan

De vierde editie van de succesvolle ZIJDAR Zomerweek

Hoewel het pas februari is, en er waarschijnlijk nog sneeuw gaat vallen laten wij onze gedachtes vast dwalen naar de zomer. In de wintermaanden bedenken we (Ria van Els - Dubelaar en ik, Sarah Ruijter) alvast het thema voor onze ZIJDAR Zomerweek. Deze vindt plaats, juist, in de zomer. Het is een vierdaagse master die ontstaan is vanuit een samenwerking met de Belgische kunstenares en docente Gil de Vloo. Samen met Ria wilde zij graag kennis en kunde bundelen in een master. Best of Both. Nederland en Belgie. Ontwerp en Uitvoering. Kennis en know-how. In 2016 introduceerden wij daarom de zomerweek formule, met een thema. Brugge was in dat jaar uitgeroepen tot letterstad, en Gil had werken voor een expositie gemaakt. Het leek ons mooi deze lijn door te trekken en LETTERS voor onze zomerweek te gebruiken.

 

Een schatkamer aan kennis

De eerste editie was vrijwel direct vol geboekt. Vier dagen werd er keihard gewerkt op de twee verdiepingen van ZIJDAR. Wat leuk was, was de Nederlandse en Belgische mix van deelnemers. Je werkt zelfstandig maar wordt gemotiveerd door de groep. Iedere ochtend een inleiding en einde dag een evaluatie. Naast de dagen les ook de mogelijkheid om zelf te werken. In 2017 werd opnieuw de Zomerweek gepland. Omdat Gil de vier dagen erg intensief had gevonde, Gil is al iets op leeftijd, kozen we voor drie dagen. Ditmaal rondom thema FLORAAL! Drie dagen knallen en mooie dingen maken. Het was een top week, echter was de conclusie van de docenten en deelnemers; drie dagen is te kort. We moeten echt terug naar vier dagen. Amaai, dat vond Gil ook!

Helaas moest Gil wegens gezondheidsredenen afhaken in 2018 bij het thema PORTRETTEN! Wij waren even in dubio, wat zouden we doen. Gelukkig hadden we al snel een nieuw idee, Best of Both werd Best of All! We zijn gaan samenwerken met een prestigieus schildersatelier in Uitgeest; Rob de Reus. Hij nam het huidskleur mengen en een hands on portret tekenen onder zijn hoede. Met de introductie van Alisa Matsumoto en haar kennis van cyanotypie en het vilten onder leiding van kunstenares en architect Nora van Klingeren werd het een serieuze Best of All!

 

Best of All, thema JAPAN!

De formule is zo goed bevallen dat we dit jaar weer een Best of All introduceren. Ria heeft een fascinatie van Japan, en onze collega Alisa is half Japans. 1 en 1 is twee, dus het thema is gekozen. Het beloofd opnieuw een feestje te worden. Je hoeft geen ervaring te hebben met zijde of zijdeschilderen. Heb je dit wel, is het een pre. Benieuwd naar ons programma? Lees hier alle informatie. Oh en vergeet jezelf niet tijdig aan te melden. Vol is vol!