opc_loader

Slapen op en onder zijde

Slapen op en onder zijde

Een weldaad voor huid en haar

Dani Bles vertelde het ons al in het & C magazine: slapen op zijde is een weldaad voor je haren en huid! Doordat zijde voor 100% uit eiwitvezels bestaat net als onze huid en haren vermindert het (slaap)rimpels, geeft het je haren een mooie glans, voorkomt het schuurplekken bijvoorbeeld op het hoofdje van je baby en vermindert het pluizen (bijvoorbeeld bij kroeshaar). Zijde helpt bovendien ook bij astma, allergieën, eczeem, een beschadigde huid of andere huidproblemen. Let op: er worden ook heel veel satijn kussenslopen verkocht van polyester en viscose. Dit doet echt niets voor je huid en haar. Het gaat om kussenhoezen van pure ZIJDE! Satijn is slechts een binding, een manier waarop de stof gemaakt is. Het zegt niets over de grondstof.

vanuit dani bless artikel vanuit dani bless artikel

Gewicht en welke zijde is geschikt?

Wij krijgen vaak de vraag welke zijde geschikt is om op te slapen. Op internet vind je veel dekbedhoezen en kussenslopen. Er wordt dan gesproken bijvoorbeeld over 100% 19 Momme Pure Moerbei Zijde, draaddichtheid: 400 of 100% 22 Momme Pure Moerbei Zijde, draaddichtheid: 600. Moerbei Zijde is de zijde van de Bombyx Mori. In feite onze hele zijden stoffen collectie zoals Pongee, Crepe Satin en Twill. Alle zijden stoffen behalve de Tussah zijde, deze is van de Tussah Rups. De 19 of 22 momme zegt iets over het gewicht van de stof. Het is een rekensom. 1 momme is 4,306 gram per vierkante meter. Overigens hanteert niet iedereen een gewicht van vierkante meters. Soms gaat dit per strekkende meter. En dat geeft dan al een verschil.  De 19 in Crepe Satin 19, staat dus voor 19 momme. Dit is dan ook gelijk een prima keuze voor een kussenhoes of dekbedovertrek. De zijde is ook in kleur verkrijgbaar.

Andere stoffen die geschikt zijn om te gebruiken als kussenhoes of dekbedhoes zijn de Pongee. Kies wel voor een zwaardere pongee zoals de Pongee 8 of hoger. Als iedere gram telt, bijvoorbeeld omdat je een slaapzak van zijde wilt maken voor op reis, dan kun je wel voor de lichtste Pongee 5 kiezen. Op reis is het trouwens handig om voor een donkere kleur te kiezen, omdat je niet altijd de kans hebt om de hoes vaak te wassen. De Twill 10 of Twill 14 zijde is ook geschikt. Deze stof heeft een keperbinding, een schuin lijntje (denk aan Hermès) waardoor deze extra sterk is. Deze hebben we alleen in natuurwit en niet in kleur.

Zijden satijn tegen astma

Het is geen fabel dat zijden satijn helpt bij mensen die een allergie hebben. Satijn is een binding, een satijnbinding. In feit gaat de draad 5 keer over en dan 1 keer onderdoor. In plaats van 1 op 1 neer (linnenbinding). Stof heeft dus 5 keer minder kans om zich vast te zetten in de stof. Ook bij eczeem, brandwonden en andere huidproblemen is de gladheid van satijn een fijn gegeven. Daarnaast is satijn lekker glad en dat is een weldaad voor mensen die veel in bed liggen (doorligplekken) of last hebben van spasme. Het helpt je makkelijker te draaien in bed, zeker in combinatie met een hoeslaken.

Hoeslaken en nachtkleding

Voor een hoeslaken adviseren we de Crepe Satin met lycra / stretch. Te vergelijken met een jersey hoeslaken. Ook voor nachtkleding zoals nachthemdjes adviseren we deze Crepe Satin met lycra of een lichte zijden stof zonder stretch zoals de Crepe Satin 12.5, Crepe Satin 17, of de Pongee 8 zijde. Dit zijn wel semi-transparante stoffen! Wil je een niet doorschijnende stof, dan is de Crepe Satin 19 in kleur een prima keuze. Ook onze fijne haspelzijde tricot is erg prettig om te dragen. De meest zachte en luxe zijde, doordat deze van de mooiste, langst afgehaspelde zijden draden is gemaakt. Vandaar de de naam haspelzijde.

oma in en op crepe satin zijden kussenhoes

Deze dame van 93 een koningin te slapen in lakens van Crepe Satin zijde waar ze naar eigen zeggen "buitensporig van geniet". Naast aqua blauw heeft ze ook lakens in honing geel en camel. Echt geweldig dit....

Kan ik mij dekbed en kussensloop wel wassen?

Ja zeker, dat kan! Op 30 of 40 graden. De temperatuur is overigens niet het probleem, het wasmiddel is vaak het probleem. Een agressief wasmiddel zorgt voor krimp, denk aan een scheut Vanish. Gebruik een wasmiddel PH neutraal, of een speciaal wol of zijde wasmiddel. Je kunt daarna jouw zijden hoezen aan de lucht laten drogen of droog strijken. Dit kan op een hoge temperatuur omdat het water in de nog natte zijde de temperatuur van de bout laat dalen. Zo heb je in no time een super strak resultaat voor op je bed.

Ons advies voor jouw baby

Als er iets fantastisch is voor je baby dan is het zijde. Eigenaresse van Zijdewinkel.nl Sarah heeft zelf een zoontje van 1,5 die natuurlijk slaapt onder een zijden lakentje. Briljant, want zijde neemt geen vuil en stof op. En de kleine man heeft een lichte allergie voor huisstofmijt dus bijzonder maar waar, zonder zijde in zijn bedje hoor ik hem minimaal 6 keer per nacht niezen. En deze kleine zweetnek heeft ook graag een zijden lakentje in de maxi-cosi, met name in de zomer (want warm warm warm in de auto!) maar ook in de winter voelt het behaaglijk aan.

advies voor jouw baby advies voor jouw baby

Zijn krullenbol blijft mooi omdat zijde niet schuurt op zijn hoofdhuid en haartjes. Een vriendin is gezegend met een dochtertje met fantastisch kroes-haar en zij is zo blij met de zijde, want haar haartjes blijven veel mooier en veranderen niet in de nacht in een wir war pluizenbol. Wij hebben speciale babylakentjes welke je online kunt bestellen in wit, roze en blauw.

Slaap lekker!

Terug

27-03-2018 om 10:59:47 door Matthea Chaudron Veen

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.

Menu