H. Dupont Classique Zijdeverf | 50 ml, 250 ml, 1 liter

Artikelnummer
DP1
Vanaf € 5,00

Let op

Op dit moment is er achterstand bij de productie van de verf in de fabriek. Dit heeft niet alleen met het produceren van de verf te maken, maar ook met de verpakking. Er is een tekort aan plastic. Er wordt met man en macht gewerkt om z.s.m. de verven te produceren en te verpakken. Mocht jouw verf niet uit voorraad leverbaar zijn, de levertijd is dan langer dan 1-8 werkdagen. Bel ons gerust voor alternatieven. 

Op bestelling: levertijd 1 tot 8 werkdagen
 • 40 jaar familiebedrijf, sinds 1982 in het vak 
 • Groot & divers assortiment stoffen en creatieve materialen
 • Inspiratie en expertise zijde & textiel
 • Persoonlijk; direct telefonische hulp bij bestellen
 • Voor iedereen; van hobbyist tot het Rijksmuseum bestelt bij ons 

Let op

Op dit moment is er achterstand bij de productie van de verf in de fabriek. Dit heeft niet alleen met het produceren van de verf te maken, maar ook met de verpakking. Er is een tekort aan plastic. Er wordt met man en macht gewerkt om z.s.m. de verven te produceren en te verpakken. Mocht jouw verf niet uit voorraad leverbaar zijn, dan kan de levertijd langer zijn dan 1-8 werkdagen. We houden je op de hoogte, en bel ons gerust voor alternatieven. 

 

Fixatie

 • Deze verf is geschikt voor zijdeschilderen, opspannen met een techniek (zout, serti, anti-fusant enz.) en fixeren d.m.v. stoom: snelkookpan / fixeerapparaat (stoomstrijkijzer is niet voldoende)
 • Vrije techniek / afbinden en fixeren in de magnetron
 • Egaal aanverven dan wel afbinden (shibori) en fixeren d.m.v. badverven: pan op het vuur
 • Eventueel bij het aanverven van kleding / metrages stof met de wasmachine
 • Klik hier voor de PDF gebruiksaanwijzing

 

Geschikt voor welke stoffen

De zijdeverven zijn specifiek voor eitwitvezels / dierlijk. Hieronder valt bijvoorbeeld:

 • zijden stoffen en vezels
 • wollen stoffen en vezels (lontwol)
 • mohair
 • kasjmier, enz.

De verf kenmerkt zich doordat de verf ín de vezel gaat en zo haar glans en soepelheid behoudt. Dat is erg fijn bij met name zijde, omdat haar vezel van nature een mooie glans en soepelheid heeft. Je kunt de verven wel gebruiken voor plantaardige stoffen, zoals katoen, linnen en hennep etc. maar de verf zal meer pastelkleurig zijn. Er zijn textielverven speciaal voor plantaardige stoffen, deze vind je onder textielverven en viscoseverven. Let op: soms staat er op het etiket van textielverven Seidenmalfarbe. Wij zetten dit niet onder de noemer zijdeverf omdat deze verven worden gefixeerd door middel van strijken!

 

Primaire kleuren / advieskleuren

 • Zwart: 100 Noir Concentre
 • Primair koud: 717 Jaune Primaire, 460 Magenta, 221 Cyan
 • Primair warm: 702 Helianthe Clair, 420 Carmin, 256 Outremer
 • Moeilijk / niet te mengen: 811 Havanais (schoon bruin), 923 Rhodamine, 620 Emeraude
 • Mooie pastel tinten: 618 Vert Nil, 959 Parme, 212 Pervenche

 

 • Type: Vloeibaar
 • Toepassing: Anti-fusant , Badverven, Degradee, Dip-Dye, Kleding verven, Magnetrontechniek, Serti, Spray techniek, Tie-Dye, Two color dying, Was techiek, Zijdeschilderen, Zout techniek, Shibori
 • Dekkend/transparant: Transparant
 • Geschikt voor: Eiwitvezels (dierlijk) , Nuno vilten , Wol, Zijde
 • fixeren: Stoom , Fixeerapparaat, Snelkookpan , Badverven (warm)

Zijdeverf eigenschappen (samenvatting)

Onderaan deze pagina lees je de uitgebreide eigenschappen, evenals informatie en recepten voor het fixeren.

Geschikt voor: Eiwitvezels, dierlijk, zoals zijde, wol, mohair enz. Zowel stof als vezels

Fixatie: Stoom (snelkookpan of fixeerapparaat), badverven (alleen voor egaal en afbinden), magnetron (alleen vrije technieken)

Transparant of dekkend: Transparant, alleen geschikt voor lichte ondergronden

Vloeibaar of verdikt: Vloeibaar. Te verdikken met Epaississant.

Onderling mengbaar: Ja

ZIJDAR Zijdeverf en H. Dupont Classique zijdeverven zijn: Transparant, voor lichte ondergronden, onderling mengbaar, vloeibaar. Geschikt voor eiwitvezels / dierlijk zoals zijden stoffen en vezels, wollen stoffen en vezels, mohair, kasjmier enz. Fixeren door middel van stoom in snelkookpan of fixeerapparaat, (stoomstrijkijzer is niet voldoende), magnetron of badverven. Onderaan deze pagina lees je de uitgebreide eigenschappen, evenals informatie en recepten voor het fixeren.

 

Zelf mengen met de basiskleuren

Zeker voor grootverbruikers rendeert het om zelf te mengen vanuit de basiskleuren. Tip: de basiskleuren van Dupont om te mengen zijn 717 Jaune Primaire (geel), 460 Magenta (rood), 221 Cyan (turquoise blauw), en 100 Noir Concente (zwart).

 

Aanbevolen artikel: Zijdeverf verdikken met epaississant

Door 25% tot 50% Zijdeverf te mengen met de Epaississant pasta van Dupont kun je de Zijdeverf verdikken. Met deze gekleurde pasta kun je vervolgens met de vrije hand schilderen, sjabloneren en zeefdrukken.

 

Aanbevolen artikel: Zijdeverf Aanlengen/Verdunnen met diluant prepare of concentre

Wanneer je Zijdeverf wilt aanlengen om lichte kleuren en pasteltinten te maken gebruik je Fondnet, ook wel Diluant genoemd.Wij hebben het assortiment van Dupont Diluant (uit het Frans vertaald de verfverdunner). Je kunt dit in geconcentreerde vorm kopen (concentre -> nog aanlengen met water) of klaar voor gebruik (prepare). Wanneer je de Diluant geconcentreerd koopt dan leng je het aan met water, 40 ml Diluant op 1 liter water. Het mengsel kun je 24 uur bewaren. Verkrijgbaar in 100 ml, 250 ml en een liter. De Diluant Prepare kun je direct mengen met de zijdeverf. Verkrijgbaar in 250 ml en een liter.

Tip: Schrijf op welke verhoudingen je toepast om tot jouw ideale - lichte/pastel - tint te komen. Zo weet je precies wat je hebt gedaan en heb je het genoteerd voor de toekomst. Eventueel met een drupje verf op het papier erbij.

 

Ons assortiment zijdeverven:

Wij hebben een eigen label ZIJDAR sinds 1982. 15 basiskleuren in 30 ml pipet, 275 ml en 1000 ml flacons die je kunt mengen onderling én met het gerennomeerde merk H. Dupont Classique. Dit is een Frans merk en van oudsher een zeer bekend en gerenommeerd merk. Wordt vandaag de dag nog steeds volgens origineel en geheim (!) recept gemengd. Dupont heeft 85 kleuren in 250 ml en liter flacons. Met name hun varieteit in pasteltinten, diverse groen, blauw, rood etc. is zeer interessant en handig als je niet wilt mengen of met diverse kleuren in een bepaalde tint wilt werken.

 

Eigenschappen ZIJDAR en Dupont zijdeverf

Traditionele zijdeverven zijn transparante verven. Deze verf is geschikt voor lichte ondergronden, natuurwit is het beste. Wanneer je de verven aanbrengt op een crèmekleurige stof, zullen de verven een warme ondertoon krijgen. Je kunt met deze verven wel zwarte stippen op een gele stof zetten, maar geen gele stippen op een zwarte stof. De verf is vloeibaar. Wanneer je de verf aanbrengt op een stof vloeit deze automatisch uit. Met zijdeschilder technieken kun je deze verf wel verdikken (epaissisant) waardoor je een transparante zeefdruk verf krijgt, of de stof impregneren (met anti-fusant) waardoor de verf niet uitvloeit. Meer over zijdeschildertechnieken lees je hier.

Het grootste verschil met textielverf is de fixatie. Zijdeverf is stoomfixatie (zijdeschilderen), magnetron (vrije technieken) en badverven (egaal aanverven). Textielverf gaat door middel van strijken.

 

 

Technische productinformatie

 • De flacon is van plastic
 • De flacon heeft een afsluitbare dop
 • Flacon buiten direct zonlicht bewaren, koel en droog. Zo kunnen de verven jaren bewaard worden (wel 25 jaar!)
 • Safety Sheets op aanvraag beschikbaar, mail ons
 • De stoffen zijn niet schadelijk voor mens- en milieu.

 

Recept - Fixatie door middel van stoom (zijdeschilderen)

Als de verf droog is, moet de zijdeverf moet gefixeerd worden door middel van stoom. Fixeren wil zeggen het was- en veegvast maken van de verf pigmenten op de stof. Het stomen gebeurt in een snelkookpan, 20 minuten onder druk. Of in een fixeerapparaat, 2,5 uur stomen. Een stoomstrijkijzer is helaas niet voldoende : -). Een snelkookpan kun je scoren voor een paar tientjes op bol.com of soms zelf voor een paar euro op marktplaats of de kringloopwinkel. Het nadeel van de snelkookpan is dat je relatief kleine stukken kunt fixeren. 1.40 x 1.00 meter dikke stof is vaak al te veel. Daarnaast moet je de stof vouwen om dit in de snelkookpan te laten passen. De vouwen worden ook in de stof gestoomd als het ware, en krijg je er soms weer moeilijk uit. Je kunt ook kiezen voor een fixeerapparaat. Het voordeel is dat je grote stukken stof kunt inrollen, tot wel 10 meter per keer (afhankelijk van de dikte van de stof). Daarnaast heb je door het rollen geen vouwen. De fixeerapparaten zijn wel wat duurder in aanschaf en heb je vanaf een paar 100 euro. Ga je veel zijdeschilderen dan rendeert dit op den duur wel. Je kunt tot die tijd ook gebruik maken van onze fixeerservice.

De zijdeverven kun je ook fixeren in de magnetron. Echter is dit niet mogelijk in combinatie met het traditioneel zijdeschilderen. Hierbij ga je uit van technieken waarmee je een kleur verloop maakt, lijnen zetten, bloemen of portretten schildert. Het werk moet drogen alvorens te fixeren. Bij de magnetron gaat het natte werk gevouwen in de magnetron. Dat is dus geen optie met het zijdeschilderen waarbij het werk eerst goed droog moet zijn (anders krijg je vlekken in je geschilderde bloemen of vlakken). Meer informatie over de zijdeschildertechniek, stoffen die hiervoor geschikt zijn en producten die je nodig hebt vind je op de pagina zijdeschilderen.

 

Recept - Fixatie door middel van magnetron (vrije vouw- en afbindtechnieken)

Bij afbind- en tie-dye technieken kun je de stof fixeren door de stof in de magnetron te doen (de stof mag niet droog zijn, anders zal deze beschadigen). Leg het natte werk in een magnetronschaal en dek deze af met een deksel of folie. Stel in op 4 minuten, 600 Watt. Na afloop het werk uit de schaal nemen en goed spoelen in water met een scheut azijn. Voorzichtig uitknijpen in een handdoek en vervolgens droog strijken. De stof is nu geverfd en gefixeerd. Een uitgebreide instructie voor deze techniek vind je onder de DIY Ibiza sjaal. Hier kun je ook direct een kant-en-klaar pakket kopen om mee aan de slag te gaan.

Tip: Het verven van wollen vezels en zijden vezels, zijden hankies en zijden accessoires (zoals linten & cocons) gaat ook heel goed via deze magnetrontechniek!

 

Recept - Fixatie door middel van badverven of in de wasmachine (egaal aanverven stoffen & kleding)

Je kunt de zijdeverven ook gebruiken voor het egaal aan- of oververven van stoffen of kleding. Hierover lees je meer op deze pagina zijden kleding en stoffen verven. Wil je een plantaardige stof egaal aanverven in een bad of gebruik maken van een tie-dye (afbind) techniek of in combinatie met was? Dan zijn de Javana Batik Badverven heel geschikt. Voor het aanverven van Viscose stoffen of de tweekleuren techniek (It's Magic Alter Ego) hebben we de Dupont Viscoseverven.

Reviews

Reviews
U plaatst een review over:H. Dupont Classique Zijdeverf | 50 ml, 250 ml, 1 liter