Zijde verven - hoe doe je dat?

 

Alles over kleur aan ongebleekte zijde toevoegen

Wil je zijden stof gaan kleuren? Veel mensen vragen aan Zijdewinkel.nl of het ook mogelijk is om een zijden jurk, blouse, rok of schoenen te verven. Soms kun je de kleur zat zijn of is er een andere reden waarom je een kledingstuk van zijde wilt verven. Het antwoord is: ja, dat kan zeker! Echter zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je ongekleurde zijde gaat verven of zijde met een kleur van een ander kleurtje wilt voorzien. Wanneer je zijde egaal in een mooie kleur wilt verven, kun je dit het beste door middel van badverven doen. Hierbij wordt er een pan op het vuur gezet. De warmte van dit bad zorgt ervoor dat de verfpigmenten op de stof gefixeerd worden en er een mooi egaal resultaat ontstaat. Je kunt zijde ook kleuren in de wasmachine. In dit artikel vertellen wij je waar je op moet letten als je zijde gaat kleuren en op welke manieren je dit kunt doen.

 

Zo werkt zijde kleuren

Wanneer je zijde stof wilt kleuren, dient de zijde stof voor minimaal 93% (en het liefst 100%) zijde te zijn. Er zijn ook zijde stoffen die over 5% of 7% lycra beschikken. Deze zijn op zich prima te verven, maar het resultaat kan soms wat minder egaal zijn. Houd hier dan ook rekening mee. Let ook op dat satijn niet altijd zijde is. Dit is namelijk een binding. Zo zijn er bijvoorbeeld katoen satijnen stoffen en polyester satijnen stoffen. Dit wordt doorgaans bij bruidsjurken gezien. De schoenen die niet van zijde zijn vaak prima te verven met de Pebeo Setacolor Verf uit ons assortiment, maar de polyester kleding niet. Ga je zijde stof kleuren, dan is het belangrijk te weten dat de applicaties en garen niet altijd mee te verven, omdat deze doorgaans niet van zijde zijn. Een zijden shirt kan over polyester garen beschikken, waardoor de garens niet in de gewenste kleur geverfd worden. Je kunt zijde ook enkel donkerder verven en niet lichter. Heb je bijvoorbeeld een zwarte jurk, dan kun je de zijde stof niet roze verven. Voordat je gaat verven is het belangrijk ervoor te zorgen dat de stof schoon is. Indien er toch een vlek zit, kun je deze voorzichtig met wat wasbenzine proberen te verwijderen. Wanneer dit niet lukt, kun je jouw zijden kledingstuk het beste zo donker mogelijk verven. Dit kan ervoor zorgen dat de vlekken verdwijnen, maar dit is niet altijd een garantie. Indien de stof over veel structuur of onregelmatigheden beschikt, dan is de stof regelmatig aanverven moeilijk. Wanneer de stof van nature over kleurvariaties beschikt, zoals natuurwit of lichtbruin, dan kan de zijde stof wel regelmatig aangeverfd worden, maar in verschillende kleurnuances.

 

Zelf zijden stof met de machine kleuren

Zijden stof kun je eenvoudig met de wasmachine kleuren. Belangrijk is om het kledingstuk vooraf goed te wassen. Hierbij kun je het programma het beste op 30 graden instellen en een zo laag mogelijk toerental kiezen. Dit gebeurt vaak automatisch bij een “fijn” of “wol” programma. Het wasprogramma dient minimaal 30 minuten te duren. Vervolgens leg je de zijde stof in de wasmachine. De zijden jurk, blouse of broek moet hierbij nat zijn en luchtig in de machine gelegd worden. Maak er geen prop van. Vervolgens zet je de machine aan en voeg je terwijl het water de machine inloopt verf toe in het bakje waar je normaal wasmiddel in doet. Doorgaans heb je 250 ml nodig voor 1 zijde kledingstuk. Onze verven van Dupont zijn zeer geschikt voor de wasmachine. Let wel op dat je wat meer verf nodig hebt dan met het verven in de pan en weinig invloed op het kleurresultaat hebt. Wat hier tegenover staat is dat je de zijde stof wel mooi egaal aanverft vanwege de constante beweging van de wasmachine.

De machine zorgt er vervolgens voor dat de zijde egaal wordt aangeverfd en door de warmte + tijd dat de verf gefixeerd is. Na het programma is de zijde eenvoudig droog te strijken of kun je de zijde stof laten drogen aan de lucht. Let wel op dat je weinig invloed hebt op het uiteindelijke kleurresultaat. En onze laatste tip: vergeet niet om je wasmachine na het kleuren te spoelen met wasmiddel en maak het wasmiddelenbakje goed schoon. Zorg ervoor dat de eerste was die je draait een donkere was is, zodat je niet per ongeluk jouw witte was van een kleurtje voorziet. Kleur aan ongebleekte zijde toevoegen via de wasmachine is dus zo lastig nog niet!

 

Aan de slag met zijde stof kleuren in de pan

Wil jij zijde stof kleuren in de pan? Dat kan ook! In deze blog vind je een handige uitleg over badverven / verven in de pan.