Zelf zijde kleuren in een pan

Zijde kleuren in een pan

Dit wordt ook wel "badverven" genoemd. Maar je verft de stof niet letterlijk in een bad(kuip) maar in een grote pan. De pan hoeft niet oud te zijn, je kunt daarna prima de pan weer schoonspoelen en gebruiken om je aardappels te koken ;-). 

Ik vind het voordeel van verven in de pan dat het makkelijk en snel is. Je kunt goed testen of je de juiste kleurtoon hebt, bijvoorbeeld met een klein stukje stof of keukenpapier. Let wel; de stof of keukenpapier is nat altijd donkerder dan droog. Je kunt ook delen verven, een zogeheten dip dye. Het nadeel is dat je geen grote metrages kunt verven. En dat je er bij moet blijven om te roeren en te zorgen dat je egaal verft. 

Je kunt ook ervoor kiezen om met de machine te verven. Dan hoef je niet zelf te roeren, dat doet de wasmachine voor een egaal resultaat. Nadeel is dat je minder invloed hebt op de kleur, meer verf verbruikt, en je kunt ook geen delen van de stof verven, alleen de gehele stof. 

 

Zijde met de hand verven? Dit heb je nodig:

 • Een grote pan
 • Water
 • Maatbeker voor liters en een klein maatbekertje voor ml
 • Zijdeverf die gefixeerd wordt dmv stoom (Dupont, Zijdar, Avant Garde)
 • Grote roerlepel
 • Optioneel; zout en gewone azijn. Zout maakt de vezel hebberig voor verfstof, en azijn zorgt na het spoelen voor een mooie glans 
 • Een schone spoelbak
 • Oude handdoek
 • Strijkbout en strijkplank/strijkmat
 • De zijde; de stof of het kledingstuk moet schoon of gewassen zijn

 

Zo doe je het:

1. Controleer in het label of je kledingstuk of shawl van 100% zijde is. Een combinatie met een ander natuurlijk materiaal zoals katoen, linnen of wol kan ook geverfd worden maar zal anders van kleur worden, vaak lichter van kleur. Synthetisch materiaal kan niet met zijdeverf geverfd worden. Synthetisch garen dus ook niet. Wol kan op deze manier wel geverfd worden. 

2. Doe de zijde in de pan en kijk of die groot genoeg is. De stof moet de ruimte hebben om straks onder water te staan zonder dat het teveel in elkaar gepropt wordt. Hoe meer ruimte in de pan des te egaler wordt de verf op de stof.

3. Vul de pan met water en zorg dat de zijde onder water staat. Giet het water in de maatbeker zodat je de hoeveelheid water kunt aflezen en noteer dit. Je hebt dit water nodig voor de receptbepaling, zie stap 7.

4. Haal de zijde uit de pan en knijp het water eruit.

5. Kies je kleur.

 • Houdt daarbij rekening met de beginkleur van je zijden stuk. Op een witte of ecru kleur komen alle kleuren goed over. Maar heb je een gekleurde zijde die je wilt oververven in een totaal andere kleur dan moet je rekening houden met het feit dat de verf transparant is. Dat betekent dat de verfkleur zich mengt met de beginkleur van je kleding of shawl.
 • Je kunt ook alleen donkerder verven.
 • Bijvoorbeeld: een gele blouse die je met lichtblauw oververft zal richting een groene kleur gaan. Je moet dan kiezen voor een stevige blauwe kleur die het geel echt helemaal doet verdwijnen. Blijf je binnen eenzelfde kleurfamilie van een lichte naar een donkere tint ( bijvoorbeeld: van roze, lila, paars, donkerpaars naar aubergine) dan gaat het oververven gemakkelijker.

6. Kleurbepaling: er is geen vast recept te geven voor de hoeveelheid verf per liter water. Dit komt doordat de kleuren zo verschillend zijn van kleurintensiteit, geel is bijvoorbeeld zwakker van kleurkracht dan turquoise of donkerblauw. Wel zijn er tips & trucs, ik geef er enkele:

 • Hoe meer verf in verhouding tot water, des te sterker de kleur wordt.
 • Voor een zware stof (bourette zijde, shantung of wilde zijde) heb je meer verf nodig dan voor een transparante zijde of dunne soort zoals pongézijde of chiffon
 • Op een dikke of zware kwaliteit zie je de kleur eerder dan op een transparante stof. Verf je organza of chiffon in het zwart, dan zal de stof door zijn transparantie eruit zien als antraciet. Pas wanneer je de stof enkele malen opvouwt ervaar je de kleur als zwart.
 • Kies bij twijfel liever een te lichte kleur dan een donkere kleur. Je kunt namelijk altijd oververven om een donkerder tint te bereiken, maar je kunt nooit meer terug naar een lichtere tint.
 • Door het aftellen van druppels verf en druppels water in een klein bakje kun je de gewenste kleur gaan opzoeken. Bijvoorbeeld: 2 druppels verf met 30 druppels water. Test de kleur op een strookje stof of eventueel op papier.
 • Onthoudt de verhouding verf – water, en voer dit in het groot uit

7. Vul de pan met water (conform jouw meting, zie stap 3) 8. Voeg de zijdeverf toe (conform jouw recept, zie stap 6) 9. Voeg eventueel een halve eetlepel keukenzout per liter water aan het verfbad toe. 10. Roer het geheel zodat water, verf en zout goed vermengd zijn.

11. Test je kleur door een smal strookje vergelijkbare stof of -als je dat niet hebt- een strookje papier in het verfbad te dopen. Je krijgt zo een indruk van de kleur.

12. De natte zijde goed uit elkaar halen en langzaam in het verfbad laten zakken.

13. Goed roeren zodat de verf overal goed in de zijde kan dringen.

14. Na enkele minuten de warmtebron aanzetten en in de loop van 15 - 20 minuten stap voor stap de temperatuur opvoeren.

15. Steeds goed roeren zodat de stof vlekkeloos kan aanverven.

16. De pan 5 à 10 minuten tegen de kook aan houden (het water draait en borrelt een beetje), het water hoeft niet te koken. 

17. De pan van het vuur nemen, zijde eruit halen en in stromend lauw water spoelen onder de kraan tot het water helder wordt en blijft.

18. Tot slot naspoelen in water met een scheut azijn, zo wordt de glans nog intenser.

19. De zijde in een handdoek rollen en het overtollige water eruit drukken.

20. Zet de strijkbout op de katoenstand en strijk de nog NATTE stof droog. Doordat het water moet verdampen zakt de temperatuur van de strijkbout enorm.

21. De strijkbout sist als het ware de stof droog en de zijde is op deze manier snel prachtig glad gestreken.

22. NB Droge zijde NOOIT heet strijken want dan vergeelt ze onmiddellijk!

 

Wij wensen je veel plezier met het verven van jouw zijde stof!