blog-ecoprinten

Wat is eco printen 

Met eco printen kun je bladeren en bloemen afdrukken op stof. Door deze bladeren en bloemen te bundelen, op stoffen te leggen en door te stomen ontstaan de afdrukken. De pigmenten laten hierdoor namelijk los op de stof. Je krijgt de meest wonderlijke en prachtige resultaten van de natuur. Het is een kwestie van eindeloos proberen en expirementeren, en je te laten verrassen door de prachtige resultaten. 

 

Waar kun je op eco printen

Je kunt werken op bijvoorbeeld katoen, viscose, wol of zijde. Dit kun je op stoffen doen, waarvan je mooie sjaals kunt maken, kleding of interieur items zoals gordijnen of kussenhoesjes. Je kunt ook kiezen voor kant en klare sjaals die gerolzoomd zijn. 

 

Welke zijde is geschikt voor eco printen?

In feite zijn alle natuurwitte zijden stoffen geschikt voor eco printen, maar er zijn wel een aantal favorieten; 

  • De pongee zijde, is licht glanzend en glad van oppervlakte. Hierdoor ontstaan er makkelijk mooie prints. 
  • De crepe de chine zijde heeft een prachtige glans, en een licht "korrelig" oppervlakte zodat er subtiele details ontstaan 
  • De crepe satin zijde heeft een matte crepe kant, en een glanzende satijn kant. Hierdoor heb je in 1 handeling 2 kanten van een stof die totaal verschillend zijn met eco printen.

Deze stoffen zijn zowel verkrijbaar aan de meter, als in kant en klare gerolzoomde sjaals. De sjaals hebben verschillende maten, van klein 28 x 28 cm tot heel groot 220 x 110 cm. Hier maak je bijvoorbeeld prachtige pareo's van. 

Omdat een eco print altijd iets vager is dan een afdruk met bijvoorbeeld marmeren of zijdeschilderen adviseren wij niet altijd de chiffon of georgette of organza zijde. Deze transparante zijdes geven afdrukken van kleur minder intens weer. Ga je vilten na jouw eco printen, dan zijn deze zijdes wel heel fijn, en zijn de crepe de chine en crepe satin niet geschikt. 

 

Vragen over zijde voor eco prints?

Neem gerust contact met ons op, of kom langs in de winkel. Hier kun je alle zijden sjaals en stoffen voelen en bekijken, en adviseren we je graag verder.