Wat is prikvilten?


Ben jij benieuwd wat prikvilten is? Misschien heb je al eens van prikvilten gehoord of is deze term geheel nieuw voor je. Andere woorden voor prikvilten zijn naaldvilten en droogvilten. Bij Zijdewinkel zijn we dol op prikvilten en verkopen wij diverse materialen om de mooiste items te vilten. Waar je ook naar op zoek bent, in onze webshop vind je het altijd. Zijdewinkel vertelt je precies waar vilten vandaan komt, wat prikvilten is en wat je hiervoor nodig hebt. Zo kun je meteen aan de slag met het vilten van wat jij in gedachten hebt. Ben jij al nieuwsgierig? Lees dan snel verder en ontdek alles over prikvilten.

Waar komt vilten vandaan?

Gevilt wol is een van de oudste bekende textielsoorten. In veel culturen wordt er al eeuwenlang gevilt. Zo schijnt het geheim van vilten door een Soemerische held ontdekt te zijn. Echter gaat ook het verhaal rond dat twee mannen, Saint Clement en Saint Christopher, hun sandalen vol stopten met wol om blaren te voorkomen. Zo konden ze beter vluchten voor vervolging. Door beweging en het zweet veranderde het wol in vilten sokken, wat ervoor zorgde dat ze geen blaren kregen. Kortom: vilten is al een eeuwenoude textielkunst die vandaag de dag nog steeds erg geliefd is.

Wat is prikvilten?

Prikvilten is ook wel het vervilten van ongesponnen wol met een speciale naaldviltnaald. Een naaldviltnaald is een naald die over weerhaakjes beschikt. Deze weerhaakjes steek je telkens in de wol, waardoor je de vezels verplaatst en ze uitrekt. Hierdoor haken ze in elkaar.

Vilt heeft verschillende voordelen:

  • het is puur en duurzaam materiaal
  • het ademt goed
  • is zowel kleurvast als isolerend en water- en vuilafstotend.

Dit komt doordat vilt over natuurlijke oliën beschikt. Ook kan het materiaal tegen temperaturen van -40°C tot 110°C. Doordat je werk vervilt, kun je er eenvoudig mee doen wat je wilt. Je kunt figuurtjes vilten, maar ook naadvilten op een ondergrond zoals katoen. Prikvilten wordt ook wel droogvilten genoemd, omdat er hierbij geen water en zeep wordt gebruikt. Dit in tegenstelling tot bij natvilten.

Wat heb je nodig?

Bij prikvilten ga je niet met patronen aan de slag, wat betekent dat je volop je creativiteit kunt benutten. Maar wat heb je precies nodig voor droogvilten? Je hebt onder andere nodig:

  • Een viltnaald
  • Lontwol of wat kaardvlies.
  • Een ondergrond om je naald op te vangen tijdens het vilten. Denk aan een spons, wat zacht schuim of een klein jute zakje gevuld met rijst.
  • Geduld, want vilten is een klusje wat je met aandacht moet doen en waar je veel geduld voor moet hebben. Zo krijg je uiteindelijk het mooiste resultaat.

In deze video kun je zien hoe het prikvilten van een schaapje in zijn werk gaat. Of bestel hier het DIY pakketje schaap vilten

Materiaalkeuze

Wanneer je gaat prikvilten, is het belangrijk om op zoek te gaan naar fijne materialen. Begin je net, dan kan dit misschien nog best zoeken zijn. Echter kun je bij Zijdewinkel terecht voor de meest fijne producten om mee te naaldvilten. Welke wol en viltnaalden je nodig hebt, zijn geheel afhankelijk van wat je precies wilt gaan maken. Kom je in onze winkel langs, dan voorzien wij je graag van een passend advies, zodat je straks met de beste materialen naar buiten loopt. Uiteraard kun je ook een kijkje nemen bij speciale wolmarkten, maar bij Zijdewinkel ben je altijd verzekerd van een veelzijdig en kwalitatief aanbod. Wij verkopen sterke wolsoorten die uitermate geschikt zijn voor het vilten van diverse items. 

Meer informatie en tips? Neem contact op

Wil jij graag meer advies over prikvilten, of ben je op zoek naar de beste materialen voor droogvilten en kun je ze niet vinden? Neem dan gerust telefonisch of per e-mail contact met ons op. Bekijk ook eens onze online agenda voor het actuele aanbod voor Vilt Workshops. In onze workshops kun je leren zelf een vestje of een sjaal te vinden. Ook kun je bij ons een erg leuk DIY pakket voor thuis bestellen om zelf een vestje te vilten. Je hebt hier gegarandeerd plezier van en straks ook een mooi item dat je nog lang zal dragen.