borduren-zijde

Oproep per mail

Afgelopen week ontving ik van Mathilde Pielkenrood en Willeke Paauwe, coördinators Noord Holland en Flevoland, de volgende oproep per mail!

“Wij hebben nog niet zo lang geleden het december nummer van ons blad “Vilt” ontvangen en misschien heb je het nog niet helemaal uitgelezen. En er wordt alweer hard gewerkt aan het volgende (zomer)nummer. De redactie heeft voor de volgende editie het thema “borduren” bedacht. Wij weten dat er in onze regio veel mensen zijn die vilt en borduren combineren.

We hebben daarom de vraag: Stuur ons een foto van je werkstuk in zo’n hoog mogelijke resolutie en wij gaan proberen om er een kleurrijke pagina van te maken voor het blad. Vermeldt je naam, website, mailadres en eventueel de naam van je werkstuk. De foto aanleveren voor 1 april zodat wij nog tot 15 april de tijd hebben om er een collage van te maken.
Email contact: noho.regiovilt@gmail.com

ViltKontaktGroep, VKG, De Nederlandse viltvereniging

 

Broderie d’Art

Bij borduren moet ik direct denken aan Broderie D’Art. Broderie d’art is niet weg te denken uit de Parijse Haute Couture en heeft een lange traditie. Je kent misschien wel de ateliers zoals Lesage en Vermont. Zij zijn gespecialiseerd in Broderie d’Art en maken borduurwerk voor merken zoals Chanel, Dior en Givenchy. Hun kledingstukken zijn rijk versierd met kralen en pailletten. Deze rijk versierde stoffen zien wij voornamelijk terug in avond- en bruidskleding.

Ook in Nederland zijn deze Haute Couture borduurtechnieken in opkomst. Zo laten verschillende Nederlandse ontwerpers borduurwerk terugkomen in hun kledingstukken. Zoals de Nederlandse modeontwerper Jan Taminiau, die een internationale naam heeft opgebouwd.  Hij richtte in 2003 zijn label JANTAMINIAU op. Hij ontwerpt sindsdien voor Prinses Máxima, Lady Gaga en Beyoncé. Daarbij kennen we natuurlijk allemaal wel het hoogtepunt; de koningsblauwe jurk van Máxima in 2013 waarin verschillende borduurtechnieken zijn verwerkt die onder andere in deze cursus bij ZIJDAR aan bod komen.

 

Workshop borduren op zijde

De foto van deze blog komt van Alina Blasquez. Zij is docente van onze Vierdaagse cursus Broderie d’Art op zijde. Deze vierdaagse master richt zich op een combinatie van twee textielbewerkingen – het beschilderen van zijde en het borduren van zijde – waarbij gebruik wordt gemaakt van de gecombineerde expertise van ZIJDAR en Alina Blasquez. De combinatie van verschillende technieken wordt dan ook vaak gezien in de Parijse Haute Couture. Bijvoorbeeld in de collectie van Ralph & Russo in het voorjaar van 2016. Hier is een prachtige combinatie gemaakt tussen het beschilderen en borduren van stoffen.

 

Inhoud van de cursus

In deze cursus komt aan bod:

 • Verschillende technieken zijdeschilderen
 • Verschillende stoffen die gebruikt kunnen worden
 • Het fixeren van de verf.
 • Het opspannen van het borduurraam
 • Het overbrengen van patroon op stof
 • Kettingsteek met de lunéville naald
 • Aan- en afhechten van de kettingsteek met de lunéville naald
 • Kralen verwerken met de lunéville naald
 • Tubes verwerken met de lunéville naald
 • Pailletten verwerken met de lunéville naald
 • Point-tiré met de lunéville naald
 • Het verwerken van borduurzijde met naald
 • De Franse knoop
 • Het afwerken van het borduurwerk

 

Praktische informatie

We werken in het atelier op de 1e verdieping bij ZIJDAR in Heemskerk. De cursus bestaat uit vier dagen inclusief lunch en materialen van 10.00 tot 16.00. Tijdens de eerste dag van de cursus neemt Alisa Matsumoto (docent ZIJDAR) je mee in de wereld van zijde Je maakt vier grote samples op verschillende zijden stoffen om zo kennis te maken met een keuze uit een aantal verschillen technieken en kleuren rondom het zijdeschilderen; nat in nat, zout techniek, anti-fusant en serti.

Diezelfde dag wordt op groot formaat op zuiver zijden organza 5.5 het ontwerp voor de cursus uitgewerkt. Het ontwerp is speciaal ontworpen door Alina zodat deze geschikt is voor het uitvoeren van de verschillende borduurtechnieken. Elke cursist mag zelf de kleur bepalen waarin het werk wordt uitgevoerd en de eerder geleerde technieken van het zijdeschilderen worden toegepast. De drie daaropvolgende dagen zal worden besteed aan het borduurwerk. In deze intensieve dagen komen verschillende borduurtechnieken aan bod waarin de focus wordt gelegd op het combineren van materialen en het leren werken met de Lunéville naald. Deze naald/haak biedt de mogelijkheid om in een snelle manier kralen en pailletten te bevestigen aan de stof.

 

Aanmelden

De nieuwe serie van 4 dagen start dit voorjaar 2020 in april! Meer informatie, klik hier