wilde zijde en moerbei zijde

Sarah van Zijdewinkel.nl vertelt je alles over moerbei zijde en de verschillen tussen wilde zijde

Ben jij benieuwd wat moerbei zijde ofwel mulberry silk is en wat de verschillen zijn tussen deze vorm van zijde en wilde zijde? Zijde is een 100% natuurlijk product, wat maakt dat het over diverse interessante eigenschappen beschikt. Zijde biedt dan ook vele voordelen, hetzij deze wel afhankelijk zijn van de soort zijde die je kiest. Er zijn diverse soorten zijde, waarbij de meest bekende zijde moerbei zijde en wilde zijde zijn. Wat zijn de unieke eigenschappen van deze twee verschillende soorten zijde? In dit artikel vertelt eigenaresse Sarah van Zijdewinkel je alles over moerbei zijde en wilde zijde. Lees snel verder voor meer informatie of bekijk deze video op ons YouTube kanaal.

Wat is moerbei zijde?

Moerbei zijde is de bekendste soort zijde. Deze zijde wordt door de Bombyx Mori zijderups gemaakt. De moerbei zijde wordt alleen nog in kwekerijen geteeld. Hierbij wordt de zijderups enkel gevoed met blaadjes van de moerbei boom. Daarom wordt deze zijde ook wel moerbei zijde genoemd. Het cocondraad heeft een mooie egale witte kleur, omdat de Bombyx Mori alleen moerbei blaadjes eet.

Verschil moerbei zijde en wilde zijde

Een groot verschil tussen moerbei zijde en wilde zijde is dat bij moerbei zijde de cocondraden langer zijn. Bij een cocon van de moerbei zijderups heb je zo’n 1500 meter zijdedraad. Deze lengte zorgt ervoor dat een zijde dekbed overtrek of kussensloop van moerbei zijde erg glad aanvoelt en mooi glanst. Ook is de draad vrij fijn en gelijkmatig. De draad is erg sterk en daarmee duurzaam. Moerbei zijde is de sterkste natuurlijke vezel de er in de wereld is. Zo is moerbei zijde zelfs sterker dan een staaldraad van dezelfde diameter. Bijzonder toch? Moerbei zijde is de meest hoogwaardige soort zijde en daardoor zeer geschikt voor bedlinnen.

Wat is wilde zijde?

Wilde zijde is afkomstig van wilde zijderupsen. Echter zijn deze zijderupsen geheel afhankelijk van de mens en komen ze niet meer in het wild voor. Het telen van de zijde vindt wel in de vrije natuur plaats. Wilde zijde is dus ook wel zijde die niet door de Bombyx Mori rups wordt gesponnen. De zijderups die in de vrije natuur leeft eet gevarieerder dan de moerbei zijderups. Zo voedt de wilde zijderups zich met kastanje bladeren en eiken bladeren. Dit maakt de coconbladeren van de wilde zijderups onregelmatiger en bruiner van kleur. Ook zijn ze minder fijn dan de moerbei zijderups.

Verschil wilde zijde en moerbei zijde

Wilde zijde bestaat uit kortere en dikkere vezels en oogt daardoor doffer dan moerbei zijde. De draden zijn ook ruwer dan de draden van moerbei zijde. Dit maakt dat wilde zijde een stuk minder geschikt is voor bedtextiel. Echter kan deze zijde wel gebruikt worden voor kleding of voor interieurstoffen. Wilde zijde beschikt echter niet over dezelfde voordelen als moerbei zijde. Wilde zijde beschikt over minder antiallergische eigenschappen. Ook reguleert het minder warmte en is het minder glad. Dat maakt dat moerbei zijde meer voordelen te bieden heeft, waardoor deze zijde ook duurder is dan wilde zijde. Wist jij dit allemaal al over moerbei zijde en wilde zijde?

Bestel moerbei zijde bij Zijdewinkel.nl

Direct moerbei zijde bestellen? Bij Zijdewinkel.nl vind je voor iedere toepassing wel een zijden stof. Denk bijvoorbeeld voor het schilderen, vilten, interieur, kleding of voor bedtextiel. Twijfel je nog omtrent de beste zijde voor jouw doeleinden? Neem dan gerust contact met ons op. Onze zijde-experts helpen je graag met een passend advies. We zijn maandag t/m vrijdag van 09.00 - 17.30 uur bereikbaar op 0031 (0) 251 750 276. Je kunt ons ook mailen of onze zijde stoffenwinkel in Heemskerk bezoeken.