crepe-satin-zijde

Vraag van één van onze klanten:

De zijde die ik bij jullie heb ingekocht is de Crepe Satin 19 en ik ben benieuwd hoe diervriendelijk deze zijde tot stand komt. Worden de rupsen levend met cocon en al in kokend water gedaan of gebeurt dit op een andere, humanere manier? Op de website lees ik al wel wat informatie, maar kan ik niet precies vinden wat het geval is bij de Crepe Satin.

Zou je mij de productie/werkwijze van deze zijde kunnen laten weten?
Hoe diervriendelijk is het, wat gebeurt er met de rupsen, etc. 

 

Ons antwoord:

Hierbij probeer ik zo goed mogelijk antwoord te geven op je vragen. De vragen zijn ons wel bekend, we kunnen er een boek over schrijven en een museum mee vullen (hebben we ook beiden gedaan haha).

Het koken van de cocons is een broodje aap verhaal. Het beeld wat je ziet, is de dobberende cocons in warm water. Dit gebeurt om de zijden draad die om de cocon zit los te kunnen weken. Zo kunnen de draden makkelijk worden afgehaspeld. Een zijden draad bestaat namelijk uit zijde, en zijdelijm. Dit samen vormt één draad. Het eerste stuk wat je afhaspelt (wat de rups als eerste heeft gesponnen) is altijd wat rommelig en onregelmatig. Dan komen de mooiste lange draden die afgehaspeld kunnen worden (haspelzijde) en dan het laatste stukje wat ook weer wat rommelig is.Dan zie het je vliesje en dan daarbinnen in de leeg gesponnen rups.

Dit is dus geen levend gekookte rups, als het al zo zou zijn. Het proces wordt gestopt door een fractie van een seconde hete stoom door de cocon te blazen. Het is geen rups, noch vlinder. Het is een staat buiten bewustzijn. Een leeg gesponnen chrysalide. Voor de zijde productie wordt deze verwijderd. Het is zeer proteïnerijk voedsel, deze chrysalide, voor zowel mens als dier. In Japan veel gegeten als eiwitrijke snack, in Europa voer voor koi (karpers). Misschien voor ons in Europa ook wel de toekomst op het gebied van voedsel, het eten van insecten. Deze chrysalide is dan zeer toegankelijk.

 

Een aantal feiten;

  • De zijdeteelt bestaat sinds 3000 jaar voor Christus
  • Het is een compleet door de mens geregisseerd proces
  • De Bombyx Mori zijderups eet enkel en alleen moerbeiblad. Een boom doet er ca. 30 jaar over te groeien. Wanneer alle rupsen verpoppen tot vlinder, en de vlinders paren, en deze eitjes worden rupsen is er domweg niet voldoende voedsel voor de rupsen (hongersdood)
  • Na het paren sterft de mannetjes vlinder, de vrouwtjes vlinder leeft ca. 3 dagen en sterft dan ook
  • Er is geen gebruik van pesticiden of insecticiden bij de zijdeteelt
  • Er is geen (zoet) water nodig, zoals bijvoorbeeld bij katoen
  • Er is geen olie nodig, zoals bijvoorbeeld bij synthetische stoffen
  • Er wordt niet gebleekt
  • Zijde is een weldaad voor de gezondheid. De eerste kunstvaten waren van zijde. De haspelzijde wordt gebruikt bij een beschadigde of kapotte huid bijvoorbeeld door eczeem of bestraling.

En natuurlijk wordt bij een groot deel van het proces geen chrysalide verwijdert. Want zonder nieuwe vlinders, geen nieuwe rupsen. Het proces wordt steeds weer gecontinueerd. De cocon is dan onderbroken, en van de kortste vezels wordt bijvoorbeeld bourette geweven of gebreid. Deze zijde kenmerkt zich door de onregelmatige structuur.  Van deze zijdes kun je zeggen dat het een 100% diervriendelijke zijde is. Van de andere zijden stoffen zoals de Crepe Satin, Twill, Pongee kun je er niet zo duidelijk een label op plakken.

Daarin kun je dus zelf een keuze maken op basis van alle voor- en tegen argumenten voor wat betreft de zijde. Ik ben voor, en zie vooral de positieve eigenschappen. Maar zoals bij ieder product, is er altijd iets te zeggen over de productie, diervriendelijkheid enz. Ik denk dat het vooral gaat om de balans tussen alle voor en tegen argumenten.

Mocht je er nog specifieke vragen over hebben, let me know!

Hartelijke groet, Sarah - eigenaresse ZIJDAR Natural Silk & Zijdewinkel.nl

 

Ons ZIJDE-Museum

>> Informatie over de productie van zijde, zijden stoffen, en meer in ons ZIJDE-Museum