verschil-satijn-zijde

Vandaag leer ik je graag het verschil tussen satijn en zijde.

Geen Bridezilla, wel enorme stress!

Vanmorgen vroeg ging al de telefoon. Een dame uit Zwanenburg belde. Ze had enorme stress. Ze gaat volgende week dinsdag trouwen en ze had haar trouwjurk opgehaald bij een atelier voor herstelwerkzaamheden. De jurk was echter enorm beschadigd. Er zaten halen in de stof. Er zat een vlek in. En de achterkant was niet goed gemaakt, waardoor de V van haar blote rug niet goed was geworden. Ze had een extra meter stof nodig. Ze dacht dat het misschien wilde zijde was, een doupion stof. En ze had al op Zijdewinkel.nl gekeken of wij misschien de juiste zijde zouden hebben. Nu zijn wij op maandag gesloten met de winkel in Heemskerk maar ze vroeg zich af of ze misschien toch langs mocht komen? Natuurlijk mag dat! Daar maken we een uitzondering voor!

 

Wat is het verschil tussen satijn of zijde?

De bruid was gelijk in haar auto gesprongen met haar aanstaande en zoon. Ze had een lint meegenomen. Gemaakt van dezelfde stof als haar jurk. Bedoelt voor de korset sluiting op haar rug. Ik moest even voelen, en dat was lastig omdat het lint dubbel was van stof, en dat maakt het lastig voelen wát voor soort stof het is, en hoe dik de stof is. Ik zag dat het een satijn stof was. En hij voelde niet direct als zijde. Na even bestuderen, voelen en kijken bleek het een synthetische satijn te zijn. Dat wil zeggen; een stof geweven in satijn binding. Grondstof; polyester. Oefff dat maakte het wel lastig. Want van bijna al onze stoffen is de grondstof zijde. Ook de satijn stoffen.

 

Geen witte stof is hetzelfde!

Ik legde de bruid uit wat voor soort stof ze had gekozen voor haar bruidsjurk. En ik liet haar zien dat het een ander soort wit is, dan onze stoffen. Synthetische stoffen zijn vaak wat blauw wit. En onze natuurlijke zijden stoffen zijn meer warm wit. Kortom, best heel lastig om te matchen. Maar we gingen gewoon even kijken. Wij hebben namelijk wel veel variaties in wit. Natuurwit dus, maar ook porselein, ivoor, wit geverfd. We hebben van alles op de kniptafel gelegd. Een zware crepe satin. Een taftzijde. Geen satijn dus, maar wel een stijve zijde. De doupion zijde die zij zelf had gezien, was in ieder geval niet geschikt. Daar zit een onregelmatigheid in. Een satijn is echt glad.

 

Satin duchesse van zijde

We kozen uiteindelijk voor een wit geverfde satijn duchesse. Ofwel een mikado zijde. De kleur wit was echt witter dan haar satijn lint. Die was toch wat blauwer van kleur. Maar de binding van de stof, de satijn binding, met haar duidelijke glans was hetzelfde. De polyester satijn glimt wat meer. De zijde glanst wat meer. Die glim vs. glans is echt een verschil tussen satijn polyester en satijn van zijde. Omdat de halve meter stof echt bedoelt was om op het achterpand van de jurk een ruimere V te kunnen maken, en nog zou worden vast gezet met de linten, was het de beste keuze. Door de tijdsnood en de stress, was de bruid enorm opgelucht dat ze een goede passende stof had gevonden.

Ik ben natuurlijk nog heel benieuwd naar het eind resultaat. Misschien krijgen we die nog wel per mail een keer. Dan zal ik het zeker delen, met toestemming van de bruid.

Benieuwd wat de dag ons morgen brengt!

Hartelijke groet,

Sarah

 

Inspiratie tips en foto’s

@sarah_ruijter, @zijdewinkel, @zijdar,

Facebook: /sarah.ruijter, /zijdar, /zijdewinkel