marmer-je-mee

Marmer je mee

Heb je ook wel eens gemarmerd, maar liet het resultaat te wensen over?

Bij mij was dat wel zo. Bovendien wilde ik heel graag op zijde marmeren, maar dan ook met goede materialen. Omdat ik niet goed wist welke zijde ik daar het beste voor kon gebruiken, vroeg ik de experts van Zijdewinkel.nl om raad. Ik vertelde dat ik graag mijn lantaarns wilde gaan bewerken met gemarmerde zijde. Alisa, van Zijdewinkel.nl, gaf mij het advies om in dat geval niet met een hele dunne zijde te werken omdat je dan het vlammetje er erg doorheen ziet. Daar had ik zelf nog niet over nagedacht, maar is natuurlijk helemaal waar, vandaar dat ik aan het marmeren geslagen ben met een Pongé 8 en een Fuji zijde. Verder vertelde Alisa mij dat zij bij Zijdewinkel.nl altijd de marmerverf van Pébéo gebruiken.

Wat er in mijn marmerpakketje zat:

  • Pongé 8 zijde
  • Fuji zijde
  • Marmergrond
  • Pébéo marmerverf in de kleuren wit, blauw, geel en rood
  • Handleiding op papier

materialen-marmeren

Wel jammer dat ik niet meteen aan de slag kon. Na het lezen van de handleiding ging alles weer in de doos om te wachten op het ‘echte werk’.

Hoe het begon

Meteen komt daar tip 1. Ik was bijvoorbeeld alweer vergeten dat je de marmergrond minimaal 2 uur van te voren klaar moet maken! Daar ging ons plannetje voor de zondagmiddag.

Maar op dinsdagavond zouden mijn dochter en ik dan wel ‘even’ gaan marmeren. We hebben netjes alles klaargezet en zijn begonnen met het mengen van wat extra kleuren.

klaarzetten-materialen

Deze marmerverf van Pébéo is heel goed onderling mengbaar. Daarna gingen we wat onwennig van start. Handleiding lezen, proberen, nog eens lezen. Is de ondergrond te dik of te dun en welke stof zullen we nemen. Moet je het nu eerst laten liggen of meteen uitspoelen. Helemaal duidelijk vond ik het nog niet. Nu ben ik zelf van de proeflapjes, dus ik ben gewoon gaan spelen met kleine bakjes met marmergrond in verschillende diktes en kleine stukjes stof. En dan maar proberen en proberen.

Het leuke is dat je dan steeds meer mogelijkheden ontdekt. Benieuwd naar mijn ontdekkingen?

Wat ik ontdekte

De dikte van de marmergrond bepaalt het resultaat.

  1. Te dikke marmergrond of te dikke verf: De druppels zakken naar de bodem. Leng de marmergrond aan of verdun de verf.
  2. Dikke marmergrond met druppels uit de pipet. De druppels blijven liggen.
  3. Dunne marmergrond met druppels uit de pipet. De druppels drijven heel ver uit elkaar.

In geval van nummer 2 en 3 kun je fijn met een prikker of een kam werken. Je kunt van die echte mooie marmerpatronen maken zoals je die vroeger op boekkaften zag.

bewerken-marmerverf

Maar wat was het leuk om ineens te ontdekken, dat je met deze verf ook door 1x je kwastje in de verf te dippen en maar te blijven stippen een super leuk resultaat krijgt. Dat moet je echt even bekijken in het filmpje (1) onderaan de pagina.

De resultaten zijn wel lichter van kleur, maar je gebruikt dan ook maar heel weinig verf.

In het filmpje laat ik je zien dat je op een dunne marmergrond stipjes in elkaar kunt zetten en daarna met een prikkertje wat lijnen trekken of voorzichtig kunt blazen met een rietje. Ik houd hier zo van!

gebruik-van-verschillende-stoffen

Het is super leuk om te werken met verschillende soorten zijde, katoen of zelfs papier. Op de Pongé zijde krijg je een scherpere door-en-door afdruk dan op de Fuji zijde. Ook met papier is het even uitproberen. Soms wordt het heel mooi en soms gaat het helemaal niet zoals je wilt, maar ach, dan is het maar een stukje papier.

Nog een tip. Voor de grotere lapjes had ik een mooie, niet te diepe zwarte bak gevonden. Nou dat marmert dus helemaal niet fijn omdat je het patroon niet kunt zien door de donkere ondergrond. Geen nood, je kunt een stuk aluminiumfolie op de bodem leggen en dat lost dat probleem helemaal op. Als je niet perse een groot stuk wilt marmeren, kun je ook gebruikmaken van een wegwerpbordje. Op de witte ondergrond kun je goed zien wat er gebeurt, je hebt niet veel marmergrond nodig en als kers op de taart ontstaat er vanzelf een mooie ronde afdruk die je zo in een borduurring klikt. Ingelijst, ophangen en klaar ben je.

verwerking-tot-iets-bruikbaars

Wat ik ervan maakte

Pongé zijde is voor mij bekend terrein, maar van een Fuji zijde had ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord. Wat een fijn materiaal is dat. Wat robuuster dan de gladde Pongé, maar toch ook heel soepel en het werkt fijn met marmeren. Ook is het heel fijn om te verwerken omdat het niet zo glad is als een Pongé. Voor mijn lantaarns heb ik 3 verschillende motieven gemaakt met lichtblauw, donkerblauw en wit (op de Pongé) en 3 motieven met groen en rood (op de Fuji). Het enige minpuntje is dat het patroon toch wel veel kleur verliest bij het wassen/strijken.

verschil-in-stofkeuze

Eigenlijk ook best logisch denk ik nu, aangezien de marmermotieven die je overal ziet ook vrij licht van kleur zijn.

Kijk mijn lantaarns, bij dag en bij avond

voorbeeld-lantaarns

Oh ja, ik was toch lekker bezig, dus ik heb van wat andere proeflapjes nog wat kleine sfeerlichtjes gemaakt.

Wat ook nog even het vertellen waard is

Ik was wat moe van al dat marmeren en had geen zin meer om op te ruimen. Dus liet ik de marmergrond een nachtje onafgedekt staan, gelukkig maar… Toen ik het de volgende dag op wilde ruimen, kon ik het namelijk niet nalaten om er nog een druppeltje van de Pébéo marmerverf in te laten vallen. Ik ben zo blij met wat er op die ingedikte marmergrond ontstond.

gebruik-van-oude-marmergrond

En met alle proeflapjes maak je in een handomdraai nog een setje mooie kaarten ook.

gemarmerde-kaarten

Wat is mijn conclusie

De marmerverf van Pébéo werkt echt super makkelijk door het flesje met pipet. Bovendien zijn de kleuren fijn te mengen. Ook zijn je materialen makkelijk schoon te maken en blijven er geen vlekken achter in de bak. Je kunt deze dus uitspoelen en opnieuw gebruiken. Ik vind het wel jammer dat de rood in veel gevallen meer roze is dan rood en dat de kleuren bij het uitspoelen nog heel erg verbleken. De inhoud van het potje marmergrond leek mij heel erg weinig, maar je kunt er 3 liter stamgrond mee maken wat weer voldoende is voor 6 liter marmergrond. Als je niet in een enorm grote bak werkt, kun je heel wat lapjes marmeren!

Verder is het echt super leuk om met verschillende materialen te werken. Na wat oefenen, kun je dan, afhankelijk van wat je er mee wilt gaan doen, je soort stof of papier kiezen.

Mijn grootste eye opener is geweest dat je beter kunt kijken hoe je verf reageert op je marmergrond en daar een techniek bij kiezen, dan andersom. Op een dikkere marmergrond (ook als een druppel gedeeltelijk naar de bodem zakt) kun je prima marmeren, maar maak je andere figuren. En op een dunne marmergrond is het heerlijk spelen met een beetje marmerverf op je kwastje.

In ieder geval kun je het beste zorgen dat je een beetje ruim in je tijd zit, want als je eenmaal begint…