blog-vlekken-verwijderen

Wasvoorschrift voor zijde en stoffen:

Test altijd een klein stukje, alvorens het hele stuk te wassen! Zeker met handbeschilderde zijden stoffen loont het enorm om een test stukje of proeflapje van het zijdeschilderen mee te fixeren en daarna als test te wassen. Zo zie je hoe de stof en verf reageert.

  • Het allerbeste is lauwwarme handwas. Met een wasmiddel voor fijne was (wol en zijde), liefste een vrijwel neutrale PH waarde.
  • Wij adviseren het fijne wasmiddel van Dupont, hier online te bestellen in 100 of 1000 ml.
  • Vermijd te allen tijde agressieve wasmiddelen zoals Vanish.
  • Zijde niet langer dan 1 a 2 minuten laten weken in water.
  • Je kunt voorzichtig wrijven om vlekken te verwijderen (niet boenen of stof schuren op elkaar)
  • Zijde goed uitspoelen in schoon water (zonder sop)
  • Droog deppen in een schone handdoek, niet wringen! (dat vind zijde niet leuk)
  • Je kunt zijde nat heel goed en mooi gladstrijken op een hoge temperatuur. Het water in de zijde koelt dan de temperatuur van het strijkijzer.
  • Je kunt de zijde ook natuurlijk laten drogen en later strijken op de zijde-stand.

Onze voorkeur heeft te allen tijde handwas. Was zijde ook alleen wanneer dit echt nodig is. Even laten luchten is vaak ook al prima. Wanneer je toch voor de wasmachine kiest, kies voor een zijde-wol programma (laag centrifugeren). Het wassen in de wasmachine van handbeschilderde zijden stoffen wordt afgeraden. Wasmiddel voor fijne was (wol en zijde) liefste een vrijwel neutrale PH waarde.

Je kunt je overigens afvragen of delicate, zijden stoffen en handbeschilderde werkstukken en kleding überhaupt gewassen moeten worden. Vaak is luchten ook voldoende! En zorg ervoor dat je jouw mooie handbeschilderde zijden sjaal af doet als je het huis gaat poetsen of de vieze vaat weg werkt of inruimt in de machine. Voorkomen is beter dan genezen. Maar heb je echt een vlek, dan helpen deze tips je misschien verder!

Zijde met een vlek van Vet verwijderen

Een vetvlek op een zijden das kan je verwijderen door er over te wrijven met wit brood of door er wat bloem op te strooien.

Zijde met een vlek van Mayonaise verwijderen

Schraap de mayonaise eerst weg. Niet aandrukken om indringen te beperken. Vervolgens deppen met spiritus. Laat goed drogen en was de stof in handwarm water met een scheutje ammoniak.

Zijde met een vlek van Gras verwijderen

Grasvlekken in zijde kan je verwijderen met een mengsel van zeepspiritus en ammoniak. Steeds eerst testen op een verborgen stukje, bijvoorbeeld een stukje voering.