opc_loader

Puur Natuur! Linnen

Puur Natuur! Linnen

Puur Natuur! Linnen

Het voorjaar hangt in de lucht en de zomer komt daarna eraan. Qua kleding denk je dan vast net als ik: Lekker Linnen! En dat is niet zo gek, want de stof gemaakt van de vlasplant heeft fantastische eigenschappen voor een warme voorjaars- of hete zomerdag. Het houdt je heerlijk koel, doordat het jouw lichaamswarmte niet opsluit, maar ventileert. Net als alle natuurlijke vezels zoals katoen, zijde en wol. Bovendien heeft linnen een bovengemiddeld verkoelend vermogen doordat het natuurlijke vochtgehalte iets hoger ligt, het kan meer vocht opnemen dan bijvoorbeeld katoen of viscose. Niet zo gek dus dat je bij linnen vaak aan fris, schoon en droog denkt.

Eigenschappen van linnen

 • Linnen houdt je natuurlijk koel
 • Linnen heeft een goede vochtopname
 • Linnen pluist niet
 • Linnen kreukt wel (!)
 • Hittebestendig, je kunt linnen heet strijken
 • Hoge slijtweerstand, duurzaam
 • Lichte glans, meer dan katoen, maar minder dan zijde
 • Linnen is een natuurlijke antiseptische stof, die bacteriën doodt

Door haar combinatie van een goede vochtopname, geen pluis, het doden van schimmels en bacteriën en hittebestendigheid maakt dat linnen ook een fantastische stof voor huishoudtextiel zoals theedoeken en beddengoed. Slapen onder linnen is, net als onder zijde, daarom een aanrader!

Eeuwenoud, linnen in de bijbel

Linnen komt veelvuldig voor in de Bijbel. De eerste keer dat het genoemd wordt in de Tenach is in Genesis 41:42. Jozef krijgt de  zegelring van Farao en hij krijgt fijnen linnen klederen. Van Jezus staat in Johannes 13:4 dat hij zich omgordde met een linnen doek. Ook waren zijn grafdoeken van linnen gemaakt. De laatste keer dat linnen in de Bijbel wordt genoemd is in het afsluitende Bijbelboek Openbaring. Daar wordt gerefereerd aan het blinkend, rein, fijn linnen in de kleren van de heiligen (19:8).
De gewaden, die door gewone priesters in het Oude Israël gedragen werden, waren van wit linnen. Dit beeld verwijst naar Jezus de Messias. Witte linnen klederen staan voor zondeloze puurheid en reinheid, en Jezus wordt in de Bijbel voorgesteld als absoluut zuiver en zonder zonde, vanaf de dag dat hij het levenslicht zag.

bijbel en linnen linnen gemaakt uit vlas plant

De herkomst van linnen

Linnen wordt - zoals eerder verteld in de blog "Puur natuurlijke stoffen" - gemaakt uit vlas (Linum usitatissimum), een plant uit de vlasfamilie (Linaceae). Het is prachtig dat zo’n fijn mooi plantje zo’n duurzame stof als resultaat heeft. Het groeiproces heeft relatief weinig chemicaliën nodig, zoals kunstmest, bestrijdingsmiddelen en ontbladeringsmiddelen. Voor het waterverbruik geldt hetzelfde, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Katoen! Bovendien wordt linnen vaak verbouwd in gebieden waar voldoende schoon drinkwater is. Een negatief punt van het verbouwen van linnen is het roten, het losweken van de vezels. Gelukkig wordt hedendaags de voorkeur gegeven aan het dauwroten (op het veld) ten opzichte van het waterroten wat slecht voor het milieu is.

Linnen om op te vilten

Hoewel je bij linnen vaak aan een dicht geweven stof denkt, bestaan er ook Linnen gaas stoffen en sjaals waarop je fantastisch kunt vilten. De maasachtige structuur laat de wollen vezels door, en zij kunnen zich verbinden met elkaar door de stof heen. Bovendien blijft het linnen al haar eigenschappen behouden, zoals de soepele valling en lichte glans.

Was tips voor linnen stoffen

was tips voor linnen
 • Linnen stoffen in kleur kunnen de eerste keer / keren afgeven. Was de stof apart en daarna met gelijke kleuren
 • Linnen kleding blijft mooier wanneer je een wasmiddel zonder bleekmiddelen / vlekverwijderaars gebruikt
 • Kijk altijd in het label of je de stof in de machine kunt wassen. 40 graden is vaak heet genoeg!
 • Linnen stoffen zijn ook goed met de hand te wassen, doe dit kort en laat de stof niet weken
 • Linnen is gevoelig voor verkleuring door de zon. Laat je de was buiten drogen, kies dan voor een schaduwrijke plek
Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.

Menu