Workshop zijden vilten

Workshop leren vilten volgen? Dat doe je bij Zijdewinkel.nl!

Vilten is een van de oudste textieltechnieken. Ouder zelfs dan breien en weven. Onze workshop leren vilten is leuk, inspirerend en geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Het maakt niet uit of je nooit gevilt hebt of juist vaker gevilt hebt en een stapje verder wilt. In onze workshop is er aandacht voor een goede en brede basis van het vilten. Je leert hoe je verschillende vilt technieken kunt toepassen en gaat onder deskundige begeleiding aan de slag met jouw eigen project. Na onze workshop beheers je diverse technieken en kun je zelfstandig verder met vilten. In dit artikel vertellen wij je wat vilten is en hoe de inhoud van onze workshop leren vilten eruit ziet.

Wat is vilten?

Vilten is een van de technieken om textiel te maken. Vroeger stopte mensen grote plukken wol in de schoenen, zodat de voeten warm bleven. Door druk, warmte, wrijving en vocht ontstond er vilt in de schoenen. Vilt ontstaat als wolschubben aan elkaar haken. Je kunt hierbij natvilten en droogvilten. Dit zijn twee afzonderlijke technieken. Bij natvilten wordt er gebruik gemaakt van zeep, warm water en je handen. Door dit te combineren en vervolgens te wrijven, ontstaat er druk. Hierdoor ontstaat er een gevilte lap. Je kunt natvilten inzetten voor verschillende manieren van vilten. Je kunt ook droogvilten, wat tevens prikvilten genoemd wordt. Hierbij gebruik je een speciale viltnaald. Deze naald beschikt over weerhaakjes. Hierdoor haakt de wol als het ware aan elkaar vast. Er zijn ook speciale machines om te droogvilten. Deze vilten de lap al voor, die daarna verder te bewerken is.

Dit ga je doen tijdens de workshop

Tijdens onze workshop leren vilten leer je onder begeleiding van een expert de technieken die je graag wilt leren. De workshop neemt een hele dag in beslag (10:00 - 16:00) en is zeer leerzaam. Vanaf 09:45 starten we met een lekkere kop koffie of thee met wat lekkers. We gaan oefenen met droogvilten en natvilten. Ook leer je de diverse materialen en gereedschappen beter kennen. Je leert wat je zoal kunt met noppenfolie, punch, de borstel, sproeibol en horrengaas en hoe je hier het beste mee kunt werken. Ook krijg je verschillende samples zijde stoffen waar je goed op kunt vilten. Denk aan chiffon, pongee 5 zijde en organza. Hier ga je direct mee aan de slag. Vrijwel iedere stof garandeert weer een ander eindresultaat. We gaan vilten met losse wolvezels (19.5 micron, merino wol en 27 micron, biologisch geverfde wol), zijden vezels (100% zijde), een combinatie van zijde en wol vezels en naaldvilt (ook wel bekend als voorvilt). Nadat we in de ochtend volop met de samples geoefend hebben, kun je vervolgens je eigen sjaal gaan vilten. Alles wat je gemaakt hebt, mag je aan het einde van de dag mee naar huis nemen.

Wat zit er bij de prijs inbegrepen?

De prijs van onze workshop leren vilten is inclusief samples, langwerpige chiffon sjaal en het gebruik van de materialen en gereedschappen. Koffie, thee en iets lekkers zijn bij de prijs inbegrepen. Tussen de middag gaan we ook uitgebreid lunchen.

Meld je aan voor onze workshop leren vilten

Doe jij ook mee aan onze workshop leren vilten? Meld je dan direct aan! Je kunt hier direct het aanbod zien van de geplande data en jouw workshop leren vilten boeken. Wil je meer informatie over de inhoud van onze workshop of onze andere workshops? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt ons mailen, maar ook bellen via 0031 (0) 251 750 276. Wij hopen je binnenkort te mogen verwelkomen bij onze workshop leren vilten!