vilten

Stappenplan nunovilten met zijde

Benieuwd hoe je kunt vilten met zijde? Zijde is werkelijk een geweldige stof om mee te vilten. De zachte glans gecombineerd met stoere wol zorgt ervoor dat er een prachtig effect ontstaat. Zijde stoffen zijn geschikt voor diverse vormen van vilten, waaronder nunovilten (vilten op zijde), natvilten, prikvilten en droogvilten. Hierbij kun je met naaldvilt werken of met losse wolvezels. Door wolvezel te vilten met zijde, zal je een soepel viltwerk krijgen. Wanneer je aan het natvilten bent, leg je enkele lagen wol als dakpannen op elkaar. Door de wolvezels dun op de zijde stof te leggen en te vervilten, gaan de wolvezels door de zijde heen. Zo zal er een geheel nieuwe stof ontstaan. Hierdoor kun je een sjaal of andere zijden kleding maken. In dit artikel vertellen we je wat je nodig hebt voor nunovilten en hoe je zelf je kledingstuk kunt vilten met zijde. Lees snel verder en ga meteen aan de slag!

Nunovilten: wat heb je nodig?

Wil je starten met nunovilten, dan heb je het volgende nodig:

Stap 1

Het eerste wat je doet, is een groot stuk noppenfolie op je werkbank leggen. Dit kan een tafel, bureau of vloer zijn. Zorg ervoor dat de bobbels van de folie naar boven gericht staan en leg je zijden stof hierop. Vervolgens leg je de diverse kleuren merino lontwol klaar en de draadjes en vezels waarmee je van plan bent te vilten,

Stap 2

Bij de volgende stap pak je de lontwol in een hand en pak je met een andere hand de lontwol aan de bovenkant. Vervolgens trek je er een zo dun mogelijk plukje uit. Dit kun je het beste doen door de wol los in de hand te houden en niet te dicht bij het uiteinde. Vervolgens bekleed je de stof met wol. Leg hierbij de plukjes net zoals bij dakpannen op de stof of los van elkaar. Zorg ervoor dat de vezels in dezelfde richting liggen. Ga aan de slag met diverse kleuren of laat bepaalde stukjes van de zijden stof onbedekt, zodat je een ander effect creëert. Wil je een stevig kledingstuk vilten, dan kun je het beste een dun laagje wol in horizontale richting leggen. Hierbij zie je dat de wolvezels kruislings op elkaar liggen.

Stap 3

Voeg een tweede wollaag toe. Wil je een extra mooi effect, dan kun je af en toe een dun plukje zijde toevoegen. Vervolgens begin je met het vervilten. Vul eerst een bakje met warm water en voeg hier een theelepel met vloeibaar olijfzeep aan toe. Heb je een blok – vaste – zeep. Los dan de zeep in kleine stukjes gesneden met een mes langzaam op in het warme water. Tip: je kunt de zeep makkelijker snijden door het mes een paar seconden onder de hete kraan te houden. Leg vervolgens een stukje horrengaas op de wol en druppel wat water over de wol heen met een afwasborstel of sproeibal. Wrijf nu je handen in met het water met olijfzeep en leg ze voorzichtig op het gaas. Duw niet op de wol en draai je handen zachtjes rond. Doordat de wol nat wordt, openen de wolvezels zich. De zachte wrijving zorgt ervoor dat de wolvezels in elkaar haken en zich door de zijden stof heen verspreiden. Doe telkens wat zeep op je handen en ga op deze manier door de hele zijden stof heen. Merk je dat de wol ietwat begint te vervilten, dan wrijf je harder. Neem teveel water weg met een handdoek en blijf net zolang wrijven tot de wol in de zijde vastzit. De laatste stap is het vollen van de wol. Hierdoor wordt het sterker. Dit doe je door het gaas weg te halen en de vilt in de folie te rollen en vervolgens in een handdoek te verpakken. Dit pakje rol je vervolgens op de tafel heen en weer.

Ook zijde vilten? Ga aan de slag met de producten van Zijdewinkel.nl en bestel vandaag nog jouw zijde stoffen! Wil je de fijne kneepjes van het vilt vak leren? Volg dan een workshop Leren Vilten.