opc_loader

It is Magic: Stof zijde-mix stoffen verven met Tweekleuren Techniek

Katoen- zijde stof met een kleurtje - Aan de slag met textielverf!

DIY techniek / recept: It's Magic: Zijde-mix stoffen verven met Dupont Alter Ego verf

Deze verftechniek gaat uit van het gebruik van Dupont Alter Ego verf. Deze verf is uniek in haar combinatie voor het verven van stoffen opgebouwd uit eitwit(dierlijke) vezels en cellulose(plantaardige) vezels. Zoals zijde-viscose, zijde-katoen, zijde-linnen stoffen. Je maakt hierbij gebruik van Zijdeverf (bijvoorbeeld ZIJDAR of H. Dupont Classique) en de Dupont Viscoseverf.

Instructie It's Magic, tweekleuren verven

De techniek van het 2-kleuren verven is gebaseerd op twee verschillende kleuren verf in één verfbad gecombineerd.

Er bestaan twee groepen natuurlijke grondstoffen:

 1. Eiwitvezels (dierlijke oorsprong) – zijde, wol, mohair etc.
 2. Cellulosevezels (plantaardige oorsprong) – katoen, linnen, hennep etc.

Ook viscose behoort tot deze groep. Viscose wordt gemaakt van houtpulp. Van deze pulp wordt een spinvloeistof gemaakt waaruit de viscose garens worden gesponnen en vervolgens verweven tot stof.

Wat heb je nodig om aan de slag te gaan:

 • Alter Ego viscoseverf (cellulosevezel)
 • ZIJDAR of Dupont zijdeverf (eiwitvezel)
 • Fixateur, azijn en zout
 • Stof die zowel uit cellulosevezels als eiwitvezels bestaan, bijvoorbeeld een geëtste stof (ausbrenner, devorée) waarbij het grondweefsel uit zijde bestaat en het motief uit viscose. Deze stoffen vind je hier in onze collectie!
 • Water
 • Warmtebron (fornuis, of elektrisch kookplaatje)
 • Roestvrij stalen pan die groot genoeg is voor de hoeveelheid stof en water
 • Pipetten
 • Roestvrij stalen roerlepel (hout neemt verf op)
 • Weegschaal
 • Maatbeker voor het water (liters)
 • Medicijnenbekertje (ml)
 • Handschoenen
 • Schort

Onderstaande mengtabel is belangrijk voor de dosering van de kleuren en hangt samen met het gewicht van de te verven stof. Met deze mengvoorstellen wordt optimale kleurintensiteit mogelijk. Om lichtere of donkere kleurtonen te bereiken, kun je meerdere varianten en mengverhoudingen uitproberen. (tip: noteer altijd wat je hebt gedaan; gewicht stof, hoeveelheid verf)

Enkel in één kleur verven is  uiteraard ook mogelijk, hou er dan wel rekening mee dat wanneer je bijvoorbeeld de viscosevezel aanverft, de zijde ook een zweem kleur meepakt en visa versa. De stof blijft nooit 100% wit.

Werkwijze:

 1. Weeg de stof op de weegschaal. Noteer het gewicht. Aan de hand van het gewicht kun je het bijbehorende recept in de matentabel hierboven aanhouden. Noteer precies wat je doet!
 2. Giet koud water volgens de aangegeven hoeveelheid in de pan.
 3. Voeg nu de viscose- en zijde verf in het water daarna het fixeermiddel, azijn en het zout volgens het recept. Goed roeren!
 4. Maak de stof nat, voorzichtig het water uit de stof duwen en dan de nog vochtige stof goed uit elkaar halen en helemaal onder in het verfbad dompelen.
 5. Plaats de pan op een verwarmingsplaat. Roer ca. 5 minuten. Het beste is om langzaam te roeren bij een lage temperatuur, om een gelijkmatige verving te bereiken. Daarna in 20 minuten de temperatuur langzaam verhogen. Het verfbad moet aan het eind van die 20 minuten tot het kookpunt komen. Dan van de verwarmingsplaat nemen en de stof 10 minuten laten afkoelen in de pan.
 6. De stof uit het verfbad halen en uitspoelen. Je kunt in het laatste spoelwater een beetje azijn gebruiken.
 7. Strijk de stof aan de achterkant droog. Temperatuur strijkbout is katoenstand. Doordat de strijkbout de stof moet droogstrijken verliest hij veel van zijn hitte en beschadigd de stof hierdoor niet. NB. Droge zijde wél op zijdestand strijken, nooit heter! Fluweel aan de achterkant strijken, de pool spontaan laten drogen.

BLOG Voorbeeld: aan de slag in de praktijk met een Zijde-Katoen stof

Door Ria van Els-Dubelaar: In onze ZIJDAR stofcollectie vind ik een soepele, witte, katoen- zijden stof met een prachtige ingeweven ruit. In de winter vraagt die natuurlijk om een kleurtje. Twee componenten zijde ( dierlijk) en katoen (plantaardig) vormen een uitdaging. Ze vragen om een verschillende verfsoort. Ik ga daarom twee soorten textielverf tegelijkertijd in het verfbad doen. In een keer krijg ik zo een twee kleurig resultaat!

Hoe werkt het?

Eerst moet je analyseren hoe de zijde en katoen in het weefsel verdeeld is. Zo krijg je een beeld hoe straks de kleurverdeling eruit zal gaan zien. Bij het uitrafelen van de geknipte kant zie je dat de inslag helemaal van katoen is. De zijden draden (de glanzende) zitten in de ketting richting. Opvallend is dat de kettingdraden groepjes vormen van afwisselend: normale dichtheid en dubbele dichtheid . Dit geeft een extra dimensie. Het geblokte effect van de stof is het resultaat van verschillende weefbindingen. Zo zijn de glanzende blokjes in satijn, en de overige in linnenbinding ( = een op een neer) of keperbinding ( schuine lijntjes). De satijnen blokjes zullen voor de volle 100% de zijdekleur laten zien. De overige blokjes worden een menging van de zijde- en de katoenkleur. Hoe groter het kleurcontrast van de beide kleuren des te opvallender is het eindresultaat. Dat is goed te zien bij de turquoise- gele variant in het plaatje hierboven. Maar liggen de kleuren dichter bij elkaar zoals bij de paars- zwarte, dan is het resultaat veel rustiger van kleur.

Workshop verven met textielverf

Het tweekleurig verven kun je leren bij het Zijdar Atelier. Daar zijn nog veel meer leuke workshops te volgen. Agenda Workshops

De juiste stof bestellen?

De juiste stof bestel je op zijdewinkel.nl of via onze ZIJDAR zakelijke Groothandel.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.

Menu