Stempelen en sjabloneren

Samen stempelen en sjabloneren

Voor mijn vorige blog (Waar was was, was geen verf) hebben we geprobeerd om sjablonen te gebruiken bij de Soy Wax en koude was. Dat wilde niet echt lukken en zo kwamen we al pratend op het idee om een aparte blog te wijden aan stempelen en sjabloneren. Maar hier ging het heel snel mis. Al tijdens mijn ‘snuffelproces’ voor deze blog sloeg de keuzestress toe. Er zijn simpelweg teveel leuke en makkelijke mogelijkheden, ik geloof dat ik er wel een boek over zou kunnen schrijven!! Na een paar dagen ‘sudderen’ heb ik dan mijn keus gemaakt. Dit is wat jullie gaan zien en lezen.

Stempelen/Sjabloneren

  • op verschillende stoffen
  • met verschillende soorten verf
  • met verrassende stempels en onverwachte sjablonen

Materialen

Hierboven zie je mijn eigen stoffen-stempel draaiboek. Met dikke dekkende textielverf (Pébéo Setacolor) heb ik op dezelfde manier gestempeld maar dan op verschillende 100% natuurlijke stoffen. De dunne lijntjes bovenaan heb ik met transparante textielverf (Javana) getrokken. Zo kan ik meteen zien hoe deze transparante verf uitvloeit op de verschillende stoffen. Je kunt met deze laatste verfsoort ook prima stempelen\sjabloneren, maar dan moet je hem eerst verdikken met epaississant.

Welke materialen heb ik gebruikt:

Voorbeelden van stempels en materialen

Handig om te weten:

Natuurlijk wil ik meteen aan de slag, maar de verf hecht echt beter als je de stof wast en strijkt voor je gaat beginnen, dus nog even geduld. Na het wassen plak je de stof vast met schilderstape om verschuiven te voorkomen. Soms werkt het makkelijk op een harde ondergrond (karton) en soms op een zachte ondergrond (dun isolatiemateriaal). Dit hangt af van de verf, de stempels/sjablonen die je gebruikt en de stof waar je op werkt. Altijd even testen wat met jouw materialen het beste werkt. Als je een tas of een kussenhoes gaat bestempelen, stop dan een stuk karton in de tas/hoes, zo drukt de verf niet door de stof. Verder zorg ik dat ik altijd een bakje met water, een natte spons en een oude handdoek bij de hand heb, zodat ik mijn stempels en sjablonen meteen schoon kan maken. Ook leg ik een stuk papier of een oude lap klaar om de stempels te testen. Je merkt dan of de verf niet te dik of te dun is en kunt nog even wat aanpassen voor de stempels op de stof gaan. Zo, klaar voor de start...

Proefjes van het stempelen

We beginnen met stempelen.

Als je al vaker een blog van mij gelezen hebt, weet je dat ik altijd begin met een proeflapje. Bij allebei de proeflapjes heb ik gewerkt met Pébéo textielverf dekkend en Javana transparante textielverf die verdikt is met epaississant. Op het eerste proeflapje heb ik allerlei soorten (kant en klare) stempels gebruikt en voor de andere heb ik zelf stempels gemaakt, zo leuk om te doen! Onderaan deze blog vind je een link naar een kort filmpje met stempel-inspiratie en hoe je zelf stempels kunt maken met een lijmpistool.

Ik heb de verf aangebracht op de stempel. Dit kun je doen met een kwast, een sponsje of een klein rollertje, maar ik gebruik zelf het liefste een schuimkwast. Zorg ervoor dat er echt alleen verf zit op de stempel zit en niet op de hoekjes van de stempel, anders krijg je vlekken. Druk de stempel goed op de stof en stempel nog een keer of breng meteen nieuwe verf aan. Als je klaar bent moet je je werk goed laten drogen, je kunt het eventueel föhnen. Haal het na het drogen voorzichtig van de ondergrond, je zult merken dat het vastgeplakt zit. De laatste stap is de fixatie van de verf. In mijn geval is dat door te strijken, de beschrijving vind je op het verfpotje.

Voorbeeld bladeren op kussen

Maar naast werken met (zelfgemaakte) stempels, kun je natuurlijk ook met blaadjes en takjes aan de slag. Leuk, eerst even lekker een rondje door je tuin of door het bos en vervolgens maak je bijvoorbeeld zo’n stoer gestempeld kussen.

Voorbeeld verschillende soorten vormen

Voor elke blog probeer ik een leuke DIY te verzinnen. Voor deze blog zijn dat dus kussentjes. Naast het kussen met gestempelde bladeren leek het mij leuk om nieuwe kussentjes te maken voor op mijn bank. Eentje gestempeld en eentje gesjabloneerd. Hmmm, dit bleek toch wel een beetje een uitdaging. Kleuren mengen, patronen verzinnen, stempels en sjablonen maken. Maar waar een wil is, is een weg en ik ben super blij en met de resultaten. Nu de stof klaar is, moet ik er nog even kussenhoesjes van maken, maar de kussentjes komen zeker voorbij in de serie 25+ DIY’s op de facebookpagina van Zijdewinkel.nl. Voor allebei de ontwerpen gebruikte ik Javana transparante textielverf en Pébéo Setacolor Moiré (met een mooi glimmertje). En dat op een stukje Pongé 8.

Verrassende stempels en sjablonen

Wist je trouwens dat het voor zowel stempelen als sjabloneren loont om eens een rondje te maken door je eigen huis. Je vindt vaak heel verrassende materialen waar je zelf stempels mee kunt maken of waar je mee kunt sjablonen. Ik doorzocht mijn huis van de garage (knielkussentjes, karton) via de keukenkastjes (baksjablonen, bakvormpjes, taartonderzetters) tot de zolder (knopen, Leitzmapjes, allerlei houten vormpjes, lettersjablonen en kantjes en randjes). Oh ja, en ook nog een paar echte sjablonen uit een ver verleden waar ik nu weer heel erg blij mee ben.

Voor het sjabloneren gebruik ik trouwens dezelfde verf als bij stempelen alleen breng ik de verf op met een tamponeerkwast (dit is een kwast met korte rechte haren). Bij grote stukken kun je ook een sponsje of schuimrollertje gebruiken. Zorg er ook hierbij voor dat je werk goed vastgeplakt is op een stuk karton of plastic.

Hieronder een kort filmpje over sjabloneren

Conclusie

Zowel de Javana transparante textielverf als de dekkende Pébéo Setacolor, zijn fijn om mee te werken en goed onderling mengbaar. Ik houd zelf meer van de wat transparantere patronen en geef daarom de voorkeur aan de Javana, maar het nadeel daarvan is dat je hem altijd eerst moet verdikken en goed moet testen of hij dik genoeg is. Ook kun je met de transparante textielverf niet op donkere stoffen werken terwijl dat met de dekkende Pébéo Setacolor prima gaat. Het hangt er dus ook een beetje van af wat je wilt gaan maken.

Sjabloneren vind ik leuk om te doen, maar stempelen werkt verslavend. Elke keer bedacht ik weer iets waarmee ik kon stempelen en het had maar weinig gescheeld of ik was weer helemaal opnieuw begonnen met deze blog met nog meer voorbeelden en nog meer foto’s. Maar toen dacht ik. Hé, laat ze zelf ook nog wat nieuws ontdekken... Dus als je nog een gaaf idee hebt, ik houd me aanbevolen.

In het filmpje vast wat inspiratie.