wat-is-lontwol

Als je regelmatig breit, haakt of weeft, heb je vast al weleens van lontwol gehoord. En misschien heb je er zelfs al eens mee gewerkt! Maar wat is lontwol? En wat maakt het anders dan 'gewoon' wol?

Wat is lontwol?

Lontwol is een dikke draad met vezels die in één richting zijn gekamd, in de vorm van een lang lont. Daar komt dus ook de naam vandaan! Wanneer je met deze wol breit of haakt, is het eindresultaat mega zacht. Let wel op: doordat de wol niet is gesponnen of getwijnd, blijft het een beetje pluizen. Dit kun je voorkomen door voor het breien of haken de wol licht te vervilten.

Lontwol is een halfproduct, wat betekent dat de wol nog een aantal bewerkingen ondergaat voordat het de stof is zoals we ‘m kennen. Het heeft van nature witte, grijze en bruine tinten. Toch kom je de stof ook tegen in het roze, groen of geel: na het wassen is de wol dan gekleurd. Zo kun je er alle kanten mee op tijdens het breien of haken!

Verschil tussen lontwol en ‘gewoon’ wol

Vergeleken met ‘gewoon’ wol is lontwol gekaard. Dit betekent dat de wolvezels zijn schoongemaakt, ontward en samengevoegd. Vervolgens worden de wolvezels in één richting gekamd, waardoor de garen gemakkelijk te verwerken zijn!

Lontwol is wat grover dan gewoon wol. Daarom heb je er tijdens het breien en haken ook andere naalden voor nodig. Daarnaast is deze wol perfect als je van armbreien (of XXL-breien) houdt: door de grove lonten houd je de wol uitstekend op je armen. Het glijdt er niet snel af en je kunt er gemakkelijk een groot deken mee breien! Heerlijk voor tijdens koude winteravonden op de bank, of juist op een zwoele zomeravond in de tuin.

Stofmijtbestendig en brandwerend

Lontwol is dus een prachtig product waar je alle kanten mee op kunt. En wist je dat de wol ook stofmijtbestendig is? Natuurlijke lanoline maakt de wol bestand tegen huisstofmijt en schimmels. Daarnaast is de stof brandwerend. Het vat geen vlam en werkt eigenlijk als een natuurlijke brandvertrager. Heel veilig dus!

Enthousiast geworden over lontwol? Heb je vragen of wil je advies? Neem dan contact met ons op: we helpen je graag verder!