wat-is-doupion

Doupion zijde

Gisteren was het heel druk in de winkel. Dat is vaak zo op vrijdag. We hadden veel bezoeken van particulieren en daarnaast ook een workshop Leren Vilten in huis. Ik was niet aan alles toe gekomen, en soms vind ik het dan fijn om op zaterdag nog even te werken. En omdat het dit jaar schrikkeljaar is ; -) was deze zaterdag een extra zaterdag waarop ik mooi nog even wat dingen kon doen. Iets wat nog op mijn lijstje stond was het bestellen van de gekleurde doupion zijde voor de moeder van de bruid.

 

Wat is doupion zijde?

Doupion zijde is een zijde met een onregelmatige structuur, waarbij wij de grove variant hebben en de gladde variant, beiden met een slub. De slub is het woord voor de verdikking in de draad. Doupion wordt ook wel gespeld als dupion.

 

Waar is doupion zijde voor geschikt?

Doupion zijde is voor heel veel toepassingen geschikt. Je kunt op een witte doupion zijde heel mooi zijdeschilderen. Op een zwarte of gekleurde doupion kun je zeefdrukken. Er bestaan ook effen geverfde doupion zijdes, die worden aangeverfd in Europa voor ons. Je kunt borduren op doupion. Je kunt er fantastisch mooie kleding van maken, zoals jasjes en pantalon rokjes.

De moeder van de bruid wilde graag een stevige zijde met body om een pantalon broek van te maken. Daar is de doupion ook zeer geschikt voor. Ze koos een hele mooie zeegroene kleur. Daarbij koos ze een soepel vallende crepe satin in een hemelsblauwe kleur. Hier wilde zij een blouse van maken. Voor zo’n stijlvolle combinatie is de doupion heel geschikt.

Doupion wordt ook gebruikt voor het maken van bijvoorbeeld rustwades, hierover schreef ik eerder deze week een blog.

 

Video uitleg

In deze video leg ik je ook wat voor zijde dit precies is en hoe je de stof kunt herkennen. Door het beeld zie je ook hoe de stof valt, en dat het dus geen soepele stof is. Ben je op zoek naar doupion en wil je de stof graag in het echt bekijken of online bestellen? Dat kan bij ons! Kom gerust eens langs of kijk online rond voor meer informatie.