zijde-museum

Ons eigen ZIJDE-Museum

Vandaag kwam er een dame n.a.v. onze advertentie in de Handwerken zonder Grenzen. Hierin staat informatie over ons eigen ZIJDE-Museum. In Heemskerk hebben wij namelijk boven onze winkel op de begane grond en het atelier op de 1e verdieping, op de 2e verdieping een eigen ZIJDE-Musuem. De dame is niet de eerste die nieuwsgierig is en ons museum bezoekt. We hebben reeds tientallen mensen mogen ontvangen. Zo leuk!

 

Achtergrond ZIJDE-museum

Omdat we in onze rijke geschiedenis zoveel kennis en kunde en materialen rondom zijde hebben gespaard, leek het mij leuk om dit permanent tentoon te stellen en toegankelijk te maken voor iedere bezoeker aan Zijdar en Zijdewinkel.nl. Dit heb ik gedaan in de vorm van een ZIJDE-Museum. We hebben geen officiële status als museum. Het is in feite een privé verzameling.

 

Hoe werkt het ZIJDE-Museum

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag 13.00-17.00 uur
1e zaterdag v.d. maand 10.00-16.00 uur

 

Exacte locatie

2e etage bedrijfspand ZIJDAR & Zijdewinkel.nl. Alleen via trap bereikbaar.
De Trompet 1936
1967 DB Heemskerk

Je hoeft je niet vooraf aan te melden

Aanmelden als individu is niet nodig. De openingstijden zijn gelijk met onze showroom/winkel/groothandel op de begane grond. Je kunt hier dus ook direct een kijkje nemen, mocht je hier nog niet zijn geweest of ons wel al kennen en net iets nodig hebben. Mooi te combineren dus ; -)

Voor groepen vanaf 5 personen vinden we het fijn om te weten dat je komt. Afgelopen maandag hadden we een groepje van 5 dames die elkaar al ruim 30 jaar kenden. Zij deelden een passie voor handwerken en vilten. Ze kwamen met regelmaat samen om te werken met textiel. Af en toe wordt er ook een uitje georganiseerd. Dit wordt door de dames om de beurt geregeld. Eén van de dames had van ons museum gehoord en een afspraak gemaakt om te komen met het groepje. Voor hen kwam de maandag goed uit. Dit is weliswaar buiten onze reguliere openingstijden maar geen probleem in overleg. Ze hadden cake mee, en wij hadden koffie en thee klaar gezet. Zo konden we ook even fijn kletsen voordat ze naar het museum gingen.

 

Entree, inclusief cadeau

De toegang voor het museum is € 4,50 p.p. Kinderen onder de 12 jaar zijn gratis. Wij vinden educatie en spelenderwijs leren enorm belangrijk. Voor de kinderen is er dus genoeg te zien en te ontdekken in het museum! Kinderen van 12-18 zijn € 2,50. Kinderen onder de 18 alleen onder begeleiding met een volwassene.

De Museumjaarkaart is niet van toepassing

De volwassene entree is inclusief één van de drie CADEAU opties, zelf te kiezen:

  • Ons magazine Over Zijde t.w.v. € 12.50 cadeau
  • € 10,- korting op het boek ZIJDE-SILK van Ria van Els – Dubelaar (VAP € 49,95)
  • Of je kunt het kinder voorleesboek Prulletje vindt een zijden ei aanschaffen met € 2,50 korting (VAP € 15,50)

 

De route

Je krijgt van ons een route boek op papier. Je kunt dus zelfstandig door het museum lopen en kijken. Dit duurt ongeveer een uur. De documentaires die draaien duren allebei 30 minuten. Je kunt dus ca. 2 uur tijd uittrekken voor het bezoek.

 

Ben jij nieuwsgierig naar alles rondom ZIJDE!

Wil jij weten hoe zijde gemaakt wordt. Wat natuurlijke vezels zijn en hoe deze voelen? Wat je allemaal van zijde kunt maken? Kom dan vooral langs en laat je betoveren en leer alles over zijde, natuurlijke stoffen en verven. Met o.a. ons rupsenhotel, schatten uit de prachtige privé collectie van Ria van Els – Dubelaar en Sarah Ruijter. En waanzinnige documentaires in samenwerking met Ambacht in Beeld.

 

Tip, leren en doen tegelijk!

Combineer een bezoek met één van onze presentaties en hands on workshop activiteiten, meer informatie >>.