workshop-werken-met-was

Techniekles Soya Wax op Zijde (hele dag)

Modern Batik - werken met Soya Was op crêpe zijde

In de ochtend maak je kennis met de was, reserveringstechnieken en oefen je op verschillende samples van zijde en andere natuurlijke stoffen (viscose, katoen). Er wordt in de middag op een groot werkstuk gewerkt van 100% zuiver zijden crepe satin afmeting 140 x 50 cm. De keuze voor een mooie zware zijde is ingegeven door de techniek waarmee deze dag gewerkt wordt. De was techniek wordt namelijk in gelaagdheid opgebracht. Je ontwerp of dessin kan op deze manier letterlijk en figuurlijk worden uitgediept. Je kunt ook kiezen voor een gerolzoomde sjaal (mooie afwerking) in een XL formaat van 180 x 90 cm. De sjaal is van chiffon zijde, een luchtige, transparante zijde.

 

Informatie over Soya Was

Soya was of Soy wax is een revolutionair alternatief voor andere wassoorten die gebruikt worden als reserveringsmiddel. Soy wax is een natuurlijk product gemaakt van soja bonen. Het koelt trager af dan andere wassoorten, waardoor het uiterst geschikt is om te gebruiken met stempels of stencils enerzijds en voor toepassingen waar de stof gevouwen of in de was gedoopt wordt. Aangezien soy wax oplost in heet water is het niet meer nodig om de was uit te strijken of de bewerkte stof te laten reinigen in de droogkuis, hetgeen wel moest bij gebruik van bijenwas of paraffine. Aangezien soy was milieuvriendelijk en niet-toxisch is, is het gebruik ervan in  keukens en studios meer aangewezen dan de andere wassoorten. Soy wax tast geen septische putten of pijpleidingen aan en het is eveneens biologisch afbreekbaar.Er zijn verschillende soorten soy wax te koop. De soort soy wax die verkocht wordt om te  gebruiken op stoffen wordt verkocht als pellet of granulaat. Koop steeds soy wax die van een traceerbare bron afkomstig is (bijvoorbeeld op Zijdewinkel.nl) en hou er rekening mee dat de prijs die je ervoor betaalt garant staat voor de kwaliteit. De minder dure kwaliteit soy wax is moeilijker uitwasbaar en kan de wasmachine of de afvoerbuizen beschadigen. In onze workshop werken wij met een top kwaliteit soya was.

 

Toepassingsmogelijkheden :

  1. De stof wordt vooraf geplooid of gevouwen of afgebonden. De zijkanten van de stof worden in de soy wax gedept. Na afkoeling  wordt de stof in een immersion verfbad gekleurd.
  2. De stof strak op een ondergrond vastzetten. Met behulp van een wasborstel en/of tjanting motieven aanbrengen.
  3. De was op de stof stempelen met een spons of met een tjap.
  4. Een sjabloon op de stof plaatsen en invullen met wax.

 

Techniekles Werken met Soy Wax boeken

Je kunt online hier direct het aanbod zien van de geplande data en jouw techniekles Werken met Was op zijde direct boeken. 

 

Vragen?

Wil je meer weten over de inhoud van deze of een andere techniekles of cursus. Heb je vragen? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder!