workshop-shibori

Techniekles Shibori op Zijde (hele dag)

Shibori is een eeuwenoude Japanse techniek om motieven op zijde te verven. Het principe is dat je de stukken stof afbindt of samenperst waardoor de verf daar niet kan komen. Een veredelde tie&dye dus. De shibori in Japan wordt volgens vaste technieken en principes gedaan en de patronen hebben namen als arashi, katano of karamatsu. Amerikanen hebben de traditionele shibori doorontwikkeld, losser en minder arbeidsintensief gemaakt. 

 

Het les programma

In deze cursus maak je kennis met de basistechnieken van Shibori op verschillende zijden samples en een werkstuk van groot formaat (sjaal of metrage zijde):

Afbinden en inbinden

Uitgangspunt: Met touw, garen of elastiekjes kun je voorwerpen in de stof binden. Je leert ook hoe je stof ook rond een buis of touw kunt binden, waardoor je mooi streepjespatronen krijgt.

Rijgen met naaigaren

Door verschillende motieven in te rijgen en aan te trekken, kun je veel verschillende patronen maken.

Klemmen

Ook wel bekend als ‘clamping’. Je vouwt de stof eerst en klemt er dan een plaatje op vast. De wijze waarop je de stof vouwt en de vorm van het plaatje bepaalt het uiteindelijke motief.

 

Techniekles Shibori boeken

Je kunt online hier direct het aanbod zien van de geplande data en jouw techniekles Shibori op zijde direct boeken. 

 

Vragen?

Wil je meer weten over de inhoud van deze of een andere techniekles of cursus. Heb je vragen? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder!