plein_publique

STOP before you shop

Gastblog Plein Publique 

Het is best koud en trekt je kledingkast open, op zoek naar dat ene fijne truitje/vestje waar je zowat in woonde of woont.

Shock! Horror! Er zit een gaatje in?! En nu? De meeste mensen kunnen geen afstand doen van hn favoriete items en leggen de trui gewoon weer terug in de kast.  Iets in de trant van...ga ik nog wel een keer maken ofzo?

Dikke kans dat er al meer items liggen. Het wordt vanzelf een stapeltje en...stapeltjes...die groeien. Maar met een beetje TLC* kan de groeiende stapel weer een stapeltje worden. Hoe? Een beetje DIY* doet wonderen.

*TLC : Tender  Love Care - * DIY: Do It Yourself

 

HEART & MIND

Kleding is te waardevol om zomaar af te danken, daar wordt in de media tegenwoordig flink op gehamerd – en terecht. We kennen je een beetje: jij koopt met je hart én je verstand – je investeert in mooie spullen die lang meegaan. Bij ons vind je je favoriete merinowollen items, tijdloze stukken die je jarenlang koestert. Maar ook oersterke merinowol – en andere wolsoorten – kunnen in de loop der tijd beschadigd raken.

 

GAT IN DE LUCHT

Mottengaatjes (ze bestaan echt nog steeds), haaltjes met dank aan je schootkat, een fijn-gebreid truitje dat tussen de rits van je jas of jeans komt: hoe leuk rondshoppen voor iets nieuws ook is, de meeste beschadigde knitwear kan na een kleine reparatie gewoon weer mee.

Wist je dat in vroegere tijden meisjes op school les kregen in het stoppen van gaatjes? Hoorde bij de opvoeding. Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen. We snappen dat je voor een sok met een enkel gaatje niet je hele naaimand tevoorschijn haalt, maar je mooie wollen kleding verdient die zorg wel degelijk. Weet je niet hoe je gaatjes moet stoppen? Spring maar alvast een gat in de lucht, want we gaam je ermee helepen, een kleine clinic. A la Plein Clinic ;-)

 

RAAD EN D(R)AAD: DE OERMETHODE

  • Zoek een draad die past bij de keur van je beschadigde kledingstuk. Voor kleine gaatjes hoeft dat niet eens een wollig draadje te zijn: ook dun naaigaren mag. Zorgt soms zelfs voor een onzichtbaarder eindresultaat.
  • Keer het kledingstuk binnenstebuiten. Oh ja, leg eerst een glad, rond voorwerp onder je werk (de bolle kant van een schaaltje bijvoorbeeld). Ondergetekende heeft haar reparatieproject wel eens aan haar knie vastgenaaid. Just saying…
  • Is het gaatje iets groter, naai dan eerst een verstevigingsdraadje rondom het gat.
  • Zie je duidelijke lusjes aan de rand van het gat, haal de draad daar dan doorheen: werk van onder naar boven en weer terug. Vul het gat op die manier met evenwijdige draden. Niet genoeg ‘vulling’? Dan volg je dezelfde procedure in de haaks daarop liggende richting, terwijl je je draad door de eerder gemaakte steken heen rijgt. Niet teveel trekken, het moet geen hard propje worden.
  • Afhechten, et voilà!

> Lukt het niet? Vraag dan even aan je mam, oma of de buurvrouw, dan heeft zij ook weer een praatje in deze stille tijd.

 

REPAREREN NIEUWE STIJL

Naast het onzichtbaar stoppen van gaatjes is er ook een tegenhanger: visible mending. Geboren in Japan – zoals zoveel trends – onder de naam Kintsugi. Het is een Japanse techniek waarbij gebroken servies van porselein of keramiek wordt hersteld met epoxy en goudpoeder. De breuklijnen blijven hierdoor zichtbaar. De achterliggende gedachte is dat de breuklijnen en reparaties onderdeel worden van de geschiedenis, waardoor iets nog mooier en waardevoller wordt. Geldt eigenlijk voor alles in het leven. What doesn’t kill you, makes you stronger.

Kies je à la Kintsugi voor een opvallende reparatie, dan kun je dat op meerdere manieren aanpakken.

Repareer je knitwear met draad in een complete andere kleur. Maak er een kleurig bolletje van, en voeg er voor de leut nog een paar toe zodat er een kek polkadot-dessin ontstaat. Of leef je uit met kleurige bloemetjes. Oké, je reparatie is niet super-opvallend maar wel modieus vermomd. Gevalletje Kintsugi Light:

Zit het gat op je elleboog? Naai er een old-school elleboogpatch van leer of suède op. Je vindt ze bij online fourniturenwinkels. Lollige applicaties in aardbei-vorm of 90’s smileys vind je er ook, en die zijn heus niet alleen voor de kids. Go crazy!

Een andere optie...Ooit wel eens van wolplamuur gehoord? Dat is wol in viltvorm: losse vezels die je met behulp van een naald in het breisel prikt. Door de geschubde structuur van wolvezels haken de oude en nieuwe vezels goed in elkaar en kun je zelfs grotere gaten ‘plamuren’. Zien? Dit is de link naar een video.

 

Shop prachtige kleding van natuurlijke materialen 

Zo, jij komt je vrije tijd wel door. Hou van je kleding, repareer het met liefde. Oftewel: Stop before you shop.

En heb je toch zin om lekker te shoppen? Zijdewinkel.nl eigenaresse Sarah is HUGE FAN van Plein Publique met haar prachtige kleding van natuurlijke materialen zoals viscose en merinowol.