De magnetrontechniek met Nicole Kruger

Zijdeschilderen, lekker makkelijk met de magnetron

Ik dacht: ik schrijf even een stukje over zijdeschilderen met de magnetron, maar ik kwam er achter dat ik ook hierover weer véél te veel te vertellen heb. Dus ik ga het kort proberen te houden, lees je mee...

benodigdheden voor de magnetrontechniek

Waarom deze blog

Omdat de magnetrontechniek een super leuke, makkelijke en snelle manier is om zijde of wol te verven waar je niet veel materialen voor nodig hebt. Een magnetron is natuurlijk wel een vereiste, maar verder kom je met wat zijde of wol en een paar kleuren zijdeverf al een heel eind. Ik gebruik de zijdeverf (stoomfixatie) van Dupont, deze kun je goed onderling mengen en bij Zijdewinkel.nl verkopen ze deze zijdeverf in super handige druppelflesjes!  

Met de magnetrontechniek kun je heel veel kanten op, maar er zijn wel wat beperkingen. Je kunt bijvoorbeeld geen gedetailleerde patronen maken omdat je de stof niet op kunt spannen (past niet in de magnetron). Je zult dus altijd moeten vouwen, draaien, frommelen en/of afbinden. Ook werk je altijd met natte zijde of wol omdat de stof anders beschadigt in de magnetron. Na een paar minuutjes in de magnetron is je werk wel meteen gefixeerd, lekker makkelijk.

In het vervolg van deze blog laat ik je zien op welke manieren ik de magnetrontechniek gebruik. Dus eerst even lezen, dan lekker oefenen met wat proeflapjes en als je ontdekt hebt welke manier jij het leukste vindt, maak je in no time een super mooie zijden sjaal.
En je proeflapjes... die kun je natuurlijk ook verwerken. Heb je inspiratie nodig, kijk eens op facebook bij de serie met 25+ DIY’s over zijdeschilderen. Oh ja, en als je zelf een leuke ontdekking doet met deze magnetrontechniek, laat het me weten. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en nooit te oud om te leren. Laten we beginnen met de voorbeelden.

Werken met de magnetronschaal

Ik begin met ‘DE TIP’. Zijdewinkel.nl heeft een super duidelijk handleiding ‘Verven met de magnetron’ online in de ZIJDAR Society staan, waar het hele proces stap voor stap wordt beschreven. De handleiding kun je ook vinden bij het DIY project 'Verf je eigen zijden sjaal'. En geloof me, het kost bijna meer tijd om de handleiding te lezen, dan om een sjaal te maken met de magnetrontechniek. In de handleiding van Zijdewinkel.nl werken ze met een afgebonden sjaal, maar het kan nog eenvoudiger. Leg de sjaal na het natmaken gewoon losjes in de magnetronschaal. Verf druppelen, even in de magnetron, uitspoelen, strijken klaar’. Ik noem deze eerste magnetrontechniek de ‘frommeltechniek’.

De frommeltechniek

Deze frommeltechniek is ook leuk om samen met (klein)kinderen te doen. Eerst zijde kleuren en daarna maak je er samen meteen iets bijzonders van. Bijvoorbeeld, kaarten, een sfeerlichtje of een boekenlegger. De keuze is reuze.

In het filmpje zie je hoe dat frommenlen nou precies gaat. 

De tweede techniek binnen het werken met de magnetronschaal is het vouwen, draaien en afbinden. Ik heb al met heel veel mensen een ‘magnetronsjaal’ gemaakt en ik word nog steeds verrast door de nieuwe mogelijkheden die ontstaan. Laatst vroeg een deelnemer tijdens een workshop: heb je geen knikker? Hmmm even denken, natuurlijk heb ik een knikker, ergens… Dus gingen wij aan de slag met knikkers en elastiekjes, super leuk. Een andere keer wilde een cursist een ‘stippen’sjaal en natuurlijk, met de magnetrontechniek maak je ook in een handomdraai een stippensjaal.

verschillende vouwtechnieken

Naast deze twee technieken van werken met de magnetronschaal die ik vaak gebruik, heb ik laatst tijdens het winterse weer een nieuwe derde techniek ontdekt: het sneeuwverven. Sneeuwverven en magnetronverven zijn niet hetzelfde maar je kunt wel sneeuwverven met de magnetron. Volg je me nog? Ik leg het uit. Als je de stof hetzelfde vouwt, dezelfde verf in dezelfde kleuren gebruikt en dezelfde magnetron, maar zonder dat je de verf via de smeltende sneeuw op de stof laat druppelen, krijg je een heel ander resultaat. Zo mooi, zo anders en zo leuk om uit te proberen. Dus als ze volgende winter sneeuw voorspellen, zou ik meteen even gaan snuffelen op internet naar de mogelijkheden.

sneeuwverven versus magnetron

Speciaal voor deze blog wilde ik nog iets nieuws uitproberen. Daarom ben ik gaan experimenteren met het verven van vezels en (lont)wol in de magnetron. Ook hierbij werk je met natte materialen die je in de magnetronschaal legt. Verf erover druppelen en met magnetrondeksel (of folie) erop een paar minuutjes in de magnetron (600 watt, de tijd is afhankelijk van de hoeveelheid en het materiaal). Het lijkt me echt gaaf om te gaan vilten met deze zelfgekleurde (lont)wol, dus het kriebelt om ermee aan de slag te gaan.

zijden viltmaterialen

Tot zover een paar technieken van het zijdeverven in de magnetron met behulp van de magnetronschaal, maar er is meer. Heb je nog even tijd om door te lezen?

Werken met wol/zijde gevouwen in plastic.

Naast de bovengenoemde technieken voor de magnetronschaal, kun je ook zijdeverven in de magnetron zonder magnetronschaal! Een paar maanden geleden heb ik van een zijdecollega een andere super gave techniek geleerd. Hierbij gaat de stof niet gevouwen of afgebonden in een magnetronschaal, maar in plastic gevouwen in de magnetron. Het leuke hiervan is dat je wat meer grip hebt op de ‘vrije’ patronen die je maakt. In combinatie met spuitflesjes en sjablonen wordt het, zoals je op de foto kunt zien, helemaal een feestje.

verf spuiten op wol

En het fijne is dat wat in het klein kan, met deze techniek ook in het groot kan, kijk maar naar deze mooie wollen sjaal 180x45 cm.

Wollen sjaal

Zoals je hierboven al kon lezen, ontdek ik veel nieuwe dingen gewoon door te experimenteren. Maar soms wil ik iets uitproberen en weet ik even niet met welke verf of welke stof ik dat het beste kan doen. In dat geval helpt een telefoontje met mijn ‘hulplijn’ bij Zijdewinkel.nl altijd. Tijdens een telefoongesprek vertelde Alisa (Zijdewinkel.nl) toevallig dat zij, als zij maar een klein stukje gekleurde zijde nodig heeft, dit ook wel badverft met de magnetron.

Badverven is een manier om zijde egaal te kleuren, dit doe je meestal in een pan op een warmtebron. Dat klonk interessant en paste precies bij mijn nieuwe idee. Namelijk: handletteren op zijde (had ik gezien in het tijdschrift ‘Over Zijde’ in de Online Zijdar Society). Dus hoe leuk zou het zijn om daar een mooi egaal blauw stukje zijde voor te gebruiken. Ik ging aan de slag met badverven in de magnetron en kijk het resultaat, 2 super leuke hoesjes voor mijn telefoon, ik ben er helemaal blij mee. De ene is op Pongé zijde, de andere op wol. Wol is leuk om te badverven, maar voor handletteren is het niet geschikt omdat het te grof is en daardoor niet lekker ‘schrijft’. Maar zijde badverven ga ik beslist vaker doen.

Badverven met magnetrontechniek

Wat is mijn conclusie

De magnetrontechniek is makkelijk en snel. Je hebt er niet veel materialen voor nodig en het is heel veelZIJDIG. Je hoeft er absoluut niet voor te kunnen tekenen en de resultaten zijn altijd de moeite waard. Als je de basiskennis hebt, zoals die is beschreven in de handleiding van zijdewinkel.nl, dan kun je echt van alles uitproberen, mits de materialen die je gebruikt magnetronbestendig zijn. Gewoon doen dus...